Over en halv million danskere har tinnitus - det kan du gøre, hvis du bliver ramt
Det er ikke kun den ældre del af befolkningen, der får tinnitus. Også flere unge bliver ramt, og det vækker stor bekymring.
Det ringer, brummer, suser eller hyler i ørerne.
For nogen er tinnitus en konstant lidelse, de skal lære at leve med. For andre er det en sporadisk susen, der med tiden går væk.
Dog viser nye tal fra Sundhedsstyrelsen, at stadig flere danskere bliver ramt. I øjeblikket er mindst 600.000 påvirket af tinnitus, der både kan give koncentrationsproblemer, stress og søvnmangel.
Derfor er det også tal, der skal tages meget alvorligt, mener Høreforeningen:
- Det er dybt bekymrende, at det stiger. Vi har folk, der ringer og græder, fordi de ikke kan få hverdagen til at hænge sammen. Der findes mange forskellige variationer af tinnitus, men er det slemt, kan det virkelig drive dig til vanvid, siger formand Majbritt Garbul Tobberup.
Hos Høreforeningen efterlyser man især, at de tinnitusramte får mere information om, hvor de kan søge råd og vejledning. Og her skal ørelægerne træde mere i karakter, mener formanden:
- Når du går til ørelægen, får du ofte at vide, at der ikke er noget at gøre, og at du må lære at leve med din tinnitus. For mange bliver tinnitus et problem på et psykologisk plan - og det kan behandles. Flere har svært ved at falde i søvn på grund af lyden, og de kan gå hele dagen og frygte for natten. Både stress og søvnmangel kan forværre din tinitus, så det er en ond cirkel.
Rammer oftest ældre mænd
Nedsat hørelse og tinnitus hænger ofte sammen, og det er stadig de ældste borgere, der fylder mest i statistikken. De fleste danskere med tinnitus er over 65 år - og størstedelen af dem er mænd, som har haft et langt arbejdsliv i støjfyldte miljøer.
Men også flere unge oplever problemer med susen for ørerne. Ifølge Sundhedsstyrelsen lider seks procent af alle unge mænd mellem 16 og 24 år af tinnitus, mens over fire procent af de unge kvinder i samme aldersgruppe er generet af lidelsen.
- Det er svært at give et endegyldigt svar på, hvorfor flere børn og unge får tinnitus. Det kan være, vi er blevet bedre til at spotte dem, men det kan også skyldes, at vi har fået lettere adgang til lyd, siger Susanne Nemholt Rosing, som er audiologopæd ved Syddansk Universtiet og netop har færdiggjort en ph.d. om børn med tinnitus.
Støj fra musik er især farligt
Allerede tilbage i 2015 slog Verdenssundhedsorganisationen WHO alarm og pegede på, at 1,1 milliarder unge er i fare for at få nedsat hørelse grundet deres måde at omgås musik. Både hvad angår brug af høretelefoner og støj til koncerter og på diskoteker.
- Både hvor højt og hvor længe, du hører musik, kan påvirke din hørelse. Derfor skal du huske at give dine ører en pause en gang i mellem. Hører du høj musik hele dagen, bliver risikoen for at udvikle tinnitus også større, siger Susanne Nemholt Rosing.
Ofte er de unge ikke selv klar over, at den konstante støj kan resultere i tinnitus. Derfor mener Susanne Nemholt Rosing også, at der skal laves flere kampagner, der netop er rettet mod de unge og deres musikvaner.
- Oplever du en hyletone efter at have lyttet til høj musik, er det netop kroppens signal for, at dine ører er overbelastede. Tinnitus kan påvirke din koncentration, give stress og øge dit træthedsniveau, så det er ret alvorligt.
Hos Høreforeningen er Majbritt Garbul Tobberup enig:
- Op til 40 procent af alle tilfælde af tinnitus skyldes støjskader. Vi har kampagner mod rygning og alkohol, men der findes ingen råd og vejledning om støjgener. De unge ved ikke, hvor meget det egentlig kan skade deres hørelse, at de hører for høj, vedvarende musik, siger hun.
Herunder er samlet en række gode råd til, hvad du skal gøre, hvis du er bliver ramt af tinnitus. Rådene er udarbejdet i samarbejde med Ida Institute: