Prins Henrik

Nu slutter hofsorgen: - Savnet kryber ind på én

Prins Henriks gode ven og jagtkammerat Kjeld Hillingsø er overbevist om, at Prinsen fik den afsked, han ønskede.

Tirsdag var det en måned siden, prins Henrik døde, og onsdag er det sidste dag med officiel hofsorg efter hans død.

I den forgangne måned har kongefamilien ikke deltaget ved festlige arrangementer, og når de har optrådt offentligt, har de været iklædt mørkt tøj.

Samtidig har den del af kongehusets personale, der bærer uniform, haft et sort sørgebind om venstre arm.

Fra torsdag er det dog slut med den officielle sørgeperiode, og Dronningen og resten af den kongelige familie vil igen deltage i deres planlagte arrangementer.

19.356 besøgende

Prins Henrik ønskede ikke en stor offentlig begravelse, ligesom han heller ikke ønskede at blive begravet i Roskilde Domkirke, som traditionen ellers foreskriver.

I stedet fik han en mindre bisættelse, hvor kun den nærmeste familie og repræsentanter fra hoffet og det officielle Danmark var til stede.

Det har dog ikke afholdt danskerne fra at give Prinsen en sidste hilsen og vise Dronningen deres sympati.

I de tre dage, prins Henrik lå ’castrum doloris’ i Christiansborg Slotskirke, var 19.356 danskere forbi for at se kisten, og i hele ugen op til bisættelsen væltede det ind med breve, bamser og kondolencer foran regentparrets slotte.

Opbakningen betyder alt

Kjeld Hillingsø, der var prins Henriks jagtkammerat og ven gennem mange år, er overbevist om, at Prinsen fik den afsked og bisættelse, han havde drømt om.

- Det tror jeg, men jeg tror ikke, han havde forestillet sig den hyldest, han – og dermed kongefamilien – blev tildelt. Den opbakning betyder jo alt, lyder det.

Og lige netop den store folkelige opbakning ville have betydet noget for prins Henrik, mener hans ven.

- På den anden side var han på intet tidspunkt i tvivl om, at den almindelige dansker satte stor pris på ham. Det mærkede man også, når man var sammen med ham, siger Kjeld Hillingsø.

- Savnet kryber ind på én

For den pensionerede generalløjtnant har følelserne omkring Prinsens død ændret sig i løbet af den måned, der har været hofsorg.  

- Det savn, man allerede frygtede, det kryber jo ind på én, fortæller Kjeld Hillingsø.

- Hvor Henrik var, var der fest og farver. Han ringede mig en gang imellem op og spurgte, om jeg havde lyst til et eller andet. Det er begyndt at gå op for mig nu, at den opringning får jeg aldrig mere, siger han.

Kjeld Hillingsø fortæller også, at han er tilfreds med den måde, hvorpå vennerne har fået mulighed for at tage afsked med prins Henrik. De blev blandt andet inviteret til en mindeceremoni i Christiansborg Slotskirke dagen inden bisættelsen.

- Jeg tror, at alle fik det, man havde forventet. Vi kunne under ingen omstændigheder alle sammen deltage i bisættelsen, og det var helt naturligt, at Fritz Schur var repræsentant for os venner. Han har gjort en kæmpe indsats de sidste par år, og i modsætning til så mange af os andre havde han en beroligende indflydelse på Prinsen.

Sidste møde stod på kortspil

Sidste gang, Kjeld Hillingsø så prins Henrik, var nytårsaften. Der er tradition for, at en gruppe af regentparrets nærmeste venner fejrer det nye års komme med et kostumebal, og det er Kjeld Hillingsø en del af.

Undervejs til festen fik Prinsen lyst til at spille bridge, og selv om Kjeld Hillingsø ikke havde spillet, siden han sad i officersmessen, blev han udvalgt som prins Henriks makker, fortæller den pensionerede generalløjtnant.

- Der var intet i vejen med hans evner til at spille bridge den aften. Jeg spiller elendigt, og vi spillede mod to ret dygtige damer. Alligevel fik de råt for usødet, for han var en fremragende og meget intuitiv kortspiller, der ikke holdt sig slavisk til reglerne, fortæller Kjeld Hillingsø.

Og lige netop kortspillet, var noget Prinsen dyrkede. Han var initiativtager til en tarokklub, som også Kjeld Hillingsø var en del af.

- Vi havde en tarokaften planlagt, men i stedet for at spille kort samledes vi til en form for mindehøjtidelighed. Den her gruppe, som var ham relativt nær, har fået noget særligt at samles og tale om, siger Kjeld Hillingsø.

Urnenedsættelsen bliver privat

Vennerne må dog nøjes med deres egne mindehøjtideligheder, for de er ikke inviteret, når den ene halvdel af Prinsens aske skal urnenedsættes i den private del af Fredensborg Slotshave, og den anden skal strøs ud over de danske farvande.

- Det er kun den allernærmeste familie, der er med til det, siger Kjeld Hillingsø og fortæller, at han ikke ved, hvornår det skal finde sted.

Som det ser ud nu, er det heller ikke noget, resten af Danmark kommer til at få at vide. Det bliver holdt privat, lyder det fra kongehuset, som oplyser, at det endnu ikke står klart, hvad der skal ske med Prinsens protektioner.