Nyheder

Fup eller fakta - her er tre sejlivede myter om miljøet

Plastikposer er bedre end sit ry. Vi gennemgår tre andre myter, der ikke holder.

Plastikposer har længe været i strid modvind, da plastikforurening i verdenshavene er et støt stigende problem.

Men nu viser en ny, stor undersøgelse fra DTU, der er bestilt af Miljøstyrelsen, at de ellers udskældte plastikposer er bedre for miljøet end stofposer. 

Sidstnævnte belaster nemlig miljøet langt mere, fordi bomuldsproduktion kræver mange ressourcer og lægger beslag på et stort areal.

Stofpose skal bruges 7100 gange 

I undersøgelsen konkluderes det, at man skal bruge en papirspose 40 gange, en stofpose i almindeligt bomuld 7100 gange og en stofpose i økologisk bomuld 20.000 gange, før de er bedre alternativer for miljøet.

I kølvandet på disse overraskende informationer fra DTU, har vi her samlet tre andre sejlivede myter om miljøet.

Tre myter, der heller ikke er lige så gangbare, som man måske umiddelbart skulle regne med. 

Tre sejlivede miljømyter

 1. Påstand: Emballage er dårligt for miljøet

  Emballage til eksempelvis madvarer beskyldes ofte for at være miljøbelastende. Men under en procent af en madvares samlede miljøbelastning kommer fra emballage, og ofte giver det mening at bruge mere emballage end mindre, når det gælder miljøet. 

  Og hvis der ikke var emballage om madvarerne, ville de have sværere ved at overleve turen fra marken eller fabrikken til supermarkedet, har Søren Rahbek Østergaard, emballageekspert på Teknologisk Instituts afdeling for emballage og transport, forklaret til Samvirke.

  - Danske forbrugere har en vrangforestilling om, hvad der er godt for varerne og for miljøet. Uden emballage ville vores fødevarer holde kortere tid, og madspildet, som er stort, ville være endnu større, siger han.

 2. Påstand: Stearinlys er ikke sundhedsskadelige

  En undersøgelse om danskernes brug af stearinlys viste i 2016, at 39 procent af danskerne mener, at stearinlys slet ikke, eller kun i mindre grad, er farlige. 

  Men her tager de fejl. Forurening fra stearinlys er måske lige så dårligt for miljøet, som dieseludstødning er. Levende lys i alle afarter afgiver nemlig partikler og kulstofmonoxid. I nylige forsøg på mus har forskere desuden påvist, at partikler fra stearin starter betændelsesreaktioner i lungerne og giver skader på celler – endda flere skader end dieselpartikler fra store, tunge maskiner som gaffeltrucks, skriver Videnskab.dk.

 3. Påstand: Økologi er bedre for klimaet

  Økologiske varer udleder generelt omkring 30 procent flere drivhusgasser per kilo end konventionelle varer. Det skyldes primært, at udbyttet fra de økologiske marker er mindre. 

  Økologisk dyrkede fødevarer kræver derfor mere plads. Hvilket i sidste ende betyder, at der er mindre plads til eksempelvis skov, som hjemmesiden Sustain Daily har skrevet.