De misbrugte filmbørn

Filmproducent Steen Herdel fortryder: Kom til at sige noget ret dumt

Steen Herdel lægger afstand til sin egen udtalelse, efter tidligere filmbørn har fortalt om overgreb.

I dokumentaren ’De misbrugte filmbørn’ står seks mænd frem og fortæller, hvordan de som børn blev seksuelt forulempet af instruktøren Lasse Nielsen i forbindelse med ungdomsfilmene ’La’ os være’ (1975), ’Måske ku' vi’ (1976) og ’Du er ikke alene’ (1978).

En reaktion fra Steen Herdel, der var producent på filmene, har fået stor opmærksomhed, fordi han ikke mente, at mændenes anklager mod Lasse Nielsen var så alvorlige.

- Så alvorligt er det jo ikke. De er jo ikke blevet voldtaget. Det har bare været overgreb, ikke? Det er jo ikke noget, der har gjort ondt. De er ikke blevet tvunget eller slået eller noget, sagde Steen Herdel.

Men i et interview på TV 2 onsdag eftermiddag lægger Steen Herdel nu afstand til de overgreb, som de tidligere børneskuespillere siger, de har været udsat for.

- Jeg forsvarer ikke et sekund det, Lasse har gjort (...) Det er overgreb uden lige, og jeg synes, det er magtmisbrug, og jeg kan ikke udtrykke klart nok, hvor meget jeg afskyr sådan noget, siger han i programmet 'NEWS&Co.'.

"Lettere chok"

Samtidig tager Steen Herdel afstand fra sin egen udtalelse i ’De misbrugte filmbørn’, hvor han mener, at han ”kom til at sige noget ret dumt”.

- Da det her interview blev lavet, var jeg et minut før blevet konfronteret med alle de her ting og var i lettere chok og vidste faktisk ikke rigtigt, hvad jeg skulle sige, fordi jeg ligesom havde drømt om, at det ikke passede, at det var løgn. Jeg har måske prøvet på en måde at minimere det, hvilket var enormt dumt, siger han i programmet.

Dette er dog ikke korrekt. Flere dage før det omtalte interview blev Steen Herdel informeret om anklagerne, oplyser Lasse Bjerre, der er redaktør på dokumentarserien 'De misbrugte filmbørn'.

Fire dage før det omtalte interview fik Steen Herdel således telefonisk besked om anklagerne mod Lasse Nielsen. Han fik blandt andet at vide, at redaktionen havde lavet interviews med seks tidligere filmbørn, hvoraf tre fortæller, at de har været udsat for forsøg på overgreb af Lasse Nielsen, mens de øvrige tre fortæller, at de har været udsat for fuldbyrdede overgreb.

Filminstruktør Lasse Nielsen benægter selv anklagerne mod ham, da han ifølge eget udsagn "ikke kan huske noget".

Opdateret: Denne artikel er torsdag d. 15. marts kl. 17.32 blevet opdateret med følgende tilføjelse: 

"Dette er dog ikke korrekt. Flere dage før det omtalte interview blev Steen Herdel informeret om anklagerne, oplyser Lasse Bjerre, der er redaktør på dokumentarserien 'De misbrugte filmbørn'.

Fire dage før det omtalte interview fik Steen Herdel således telefonisk besked om anklagerne mod Lasse Nielsen. Han fik blandt andet at vide, at redaktionen havde lavet interviews med seks tidligere filmbørn, hvoraf tre fortæller, at de har været udsat for forsøg på overgreb af Lasse Nielsen, mens de øvrige tre fortæller, at de har været udsat for fuldbyrdede overgreb."