De misbrugte filmbørn

Stærke reaktioner på anklager om misbrugte filmbørn: - Det var et sygt miljø

Instruktøren bag berømte ungdomsfilm anklages for at have misbrugt flere børneskuespillere. Producer, anmelder og tidligere kollega er rystede.

- Filmene var interessante for tiden dengang og var populære. Men efter at have set den her dokumentar må jeg desværre sige, at de her film ikke længere har nogen filmhistorisk betydning. Tværtimod har den vist et sygt miljø.

Sådan lyder det fra filmproducent Regner Grasten, der blandt andet er kendt for filmene om Krummerne og Anja og Viktor, efter at have set første del af den nye TV 2-dokumentar ’De misbrugte filmbørn’.

TV 2 har inviteret filmproducenten til at se dokumentaren, før den sendes på TV 2 onsdag aften. En dokumentar, som handler om en række tidligere børneskuespillere, der fortæller, at de i forbindelse med produktionen af en række skelsættende ungdomsfilm i 70’erne blev misbrugt seksuelt.

Tre mænd anklager filmenes instruktør, Lasse Nielsen, for at have udsat dem for seksuelle overgreb, mens tre andre mænd fortæller, at de var udsat for forsøg på overgreb af Lasse Nielsen.

Dette fandt ifølge mændene sted, da de var mellem 14 og 15 år gamle i forbindelse med produktionen af filmene ’La’ os være’ (1975), ’Måske ku’ vi’ (1976) og ’Du er ikke alene’ (1978).

- Ligesom Weinstein (amerikansk filmproducent anklaget for overgreb mod kvinder, red.) udnyttede han simpelthen sin magt seksuelt. Det er rystende, siger Regner Grasten om Lasse Nielsen.

Instruktør Lasse Nielsen i 1977. Han anklages af seks tidligere børneskuespillere for seksuelle overgreb og forsøg på seksuelle overgreb.

Anmelder: Filmhistorien skal skrives om

Lasse Nielsens film fik stor succes i 1970’erne og blev for eftertiden husket som et nybrud i dansk filmhistorie. Det fortæller Nanna Frank Rasmussen, filmanmelder ved Jyllands-Posten.

- De blev lavet i øjenhøjde med ungdommen selv. De var antiautoritære, og de påstod at beskrive et ungdomsliv, som det rigtig så ud, og ikke som de voksne gerne ville have, at det var. Så de blev jo lavet i en periode, hvor grænser blev flyttet, hvor man dyrkede frisind, og hvor man også dyrkede nye tematikker, som man hidtil ikke havde kunnet fortælle om på film såsom homoseksualitet, siger hun.

Men med anklagerne mod Lasse Nielsen in mente mener Nanna Frank Rasmussen, at den hidtidige opfattelse af filmenes betydning vil ændre sig:

- Det vil blive skrevet ind i filmhistorien, at det her ikke bare er film, som dyrker frisind, men at de også har været virkelig problematiske, hvor der har fundet kriminelle handlinger som overgreb og misbrug sted. Det er klart, at vi aldrig kommer til at kunne se på de her film i samme filmhistoriske lys.

Ligesom Regner Grasten er Nanna Frank Rasmussen rystet efter at have set dokumentaren.

- Jeg må sige, at jeg er dybt chokeret over, at de ting har fundet sted. Ikke mindst at de voksne mennesker, der har været en del af produktionen og også må have vidst, hvad der foregik, har tilladt det, siger hun.

I mange af Lasse Nielsens film poserer unge drenge i bar overkrop. Her er et billede fra 'Du er ikke alene', hvor blandt andre Ove Sprogøe medvirkede.

Tidligere kollega: - Jeg var uvidende om det

En af dem, der arbejdede tæt sammen med Lasse Nielsen i 1970’erne, er Morten Arnfred. Han var medinstruktør på filmen ’Måske ku’ vi’, og han er chokeret over de tidligere filmbørns anklager mod sin daværende kollega.

- Alt det var jeg fuldstændig uvidende om. Der foregik jo ikke noget under optagelserne på vores film. Det kan jeg i hvert fald garantere for. Det må være foregået før filmen i castingprocessen. Jeg er rimelig rystet over det, siger Morten Arnfred efter at have set uddrag af dokumentaren.

Han fortæller, at han oprindeligt var fotograf på filmen, men i løbet af optagelserne blev medinstruktør. Han husker ikke, at der var nogen tegn på, at noget var galt, men set i bakspejlet bliver han alligevel i tvivl.

- Når jeg ser det her, så er jeg jo nødt til at spole tilbage og tænke, ”var der en eller anden irritation fra Karl Wagner (en af de tidligere børneskuespillere, der anklager Lasse Nielsen for overgreb, red.) mod Lasse. Det vil jeg ikke afvise, det kan der godt have været. Og det ville da være naturligt, hvis der var det, hvis han havde været udsat for de ting, som det ser ud til, han har, siger Morten Arnfred.

TV 2 opsøger i dokumentaren 'De misbrugte filmbørn" filminstruktør Lasse Nielsen i Pattaya Thailand, hvor han bor.

Regner Grasten: Viser, hvorfor vi stadig skal tage #Metoo alvorligt

Regner Grasten mener, at anklagerne mod Lasse Nielsen ræsonnerer med #Metoo-bevægelsen, der for alvor begyndte at rulle i Hollywood i efteråret sidste år, da flere kvinder anklagede den magtfulde producer Harvey Weinstein for overgreb.

Anklagerne mod den danske instruktør sætter endnu en gang en streg under, at nogle højtprofilerede mennesker i filmbranchen udnytter deres magt seksuelt. Derfor mener Regner Grasten også, at det er relevant i et nutidigt perspektiv, når de tidligere børneskuespillere står frem med deres anklager over 40 år efter.

- Vi kan allerede med #Metoo nu mærke, at vi begynder at sige, ”arh, men nu skal vi lige til at passe på her, nu bliver det lidt for meget”. Nej. Den her dokumentar fortæller faktisk, at #Metoo-bevægelsen skal tages ekstremt alvorligt. For ellers gentager det sig – måske bare på noget andet, siger Regner Grasten.

I forhold til børns arbejdsvilkår på filmset i dag er han dog sikker på, at forholdene er i orden og ikke kan sammenlignes med 70’ernes. Han producerer selv film med børn på rollelisten.

- I dag ville det ikke kunne ske. Alle, der har med børn at gøre ved en filmproduktion, skal have en fri børneattest, og der er større ansvar for dem, der producerer film, siger Regner Grasten.

Se første del af dokumentaren 'De misbrugte filmbørn' onsdag aften klokken 20.00 på TV 2.