Sådan ser Rusland på spionsagen - briter beskyldes for selv at stå bag forgiftning
Mens Vesten beskylder Rusland for at stå bag forgiftningen af Sergej Skripal og hans datter, så har russerne et helt anderledes syn på sagen.
Da den britiske premierminister, Theresa May, mandag sagde, at Rusland højst sandsynligt stod bag forgiftningen af den tidligere dobbeltagent Sergej Skripal, var det, fordi hun var presset og ikke ville "tabe ansigt."
Sådan bliver premierministerens beskyldninger tirsdag forklaret på den russiske tv-station RT’s hjemmeside. Presset kom ifølge RT fra Theresa Mays eget parti og medierne, der manglede en "syndebuk."
I sin tale mandag sagde Theresa May, at den nervegift, som blev brugt til attentatet mod Sergej og Julia Skripal, tidligere er blevet produceret i Rusland. Ifølge premierministerens oplysninger er russerne stadig i stand til at producere giften.
Men det giver slet ikke mening, at Rusland ville bruge en gift, der så let kunne spores, hvis den russiske regering stod bag, skriver RT.
Nyhedsbureauet AP interviewede tirsdag flere borgere i Moskva, og her mødte de britiske beskyldninger også skepsis.
- Anklagerne er helt urimelige. De fremlægger ingen konkrete beviser, siger Vladimir Afanasiev til AP.
En anden borger har et bud på, hvem der står bag attentatet.
- Briterne står formentlig selv bag det, når Skripal boede der. De amerikanske specialenheder er sikkert også indblandet. Vesten er som sædvanlig imod Rusland, siger Vladimir Palonskij til AP.
Briter anklaget for russerhad
Forleden beskyldte russisk stats-tv’s prominente nyhedsvært Dmitrij Kiseljov også briterne for selv at stå bag attentatet mod Sergel Skripal, der var tidligere oberst hos den russiske efterretningstjeneste GRU, men blev spion for den britiske efterretningstjeneste.
- Hvis man tænker efter, har kun briterne selv fordel af at forgive den tidligere oberst i GRU. Det kan nemlig nære deres russerhad, sagde Dmitrij Kiseljov.
Ifølge TV 2s korrespondent Uffe Dreesen er den opfattelse udbredt i Rusland.
- Det har været et gennemgående tema i de russiske medier og myndigheders reaktioner til forgiftningsattentatet: Det er ikke os, der står bag. Det må være noget, enten briterne eller amerikanerne står bag for at lægge skylden på os, fortæller TV 2s korrespondent Uffe Dreesen.
I Dmitrij Kiseljovs tv-udsendelse blev det bemærket, at byen Salisbury, hvor Skripal boede og blev forgiftet, ligger omkring 20 minutters kørsel fra Porton Down-laboratorierne, der huser det britiske militærs forskningscenter. Det skriver nyhedsbureauet AP.
Når Rusland får skylden for forgiftningen, kan det ifølge Dmitrij Kiseljov hænge sammen med, at nogen ønsker at spolere VM i fodbold, der skal afholdes i Rusland til sommer.
- Der er masser af mulige motiver. Det kan være oplæg til en boykot af VM i fodbold i Rusland. Det er en perfekt efterretningsoperation.
Mays tale var et cirkus-show
Også fra officiel russisk side bliver der stillet spørgsmål ved Theresa Mays udtalelser i det britiske parlament. En talskvinde fra det russiske udenrigsministerium sagde ifølge Sky News, at det havde været et cirkusshow i parlamentet.
Det russiske udenrigsministerium gør grin med anklagerne fra Theresa May. I en video på Twitter siger ministeriet, at det også højst sandsynligt er Rusland, der står bag dårligt vejr i Storbritannien.
På et pressemøde tirsdag afviste den russiske udenrigsminister Sergej Lavrov igen, at Rusland står bag attentatet. Samtidig opfordrede han briterne til at lægge bevismaterialerne i sagen åbent frem. Han ønsker kun at samarbejde, hvis Rusland får en prøve af nervegiften, der blev brugt til at forgifte Sergej Skripal og hans datter.
Mandag gav den britiske premierminister Theresa May et ultimatum til russerne. Hun krævede et klart svar på, om Rusland stod bag attentatet, og hvis det ikke var tilfældet, hvordan den russiske nervegift så er endt på britisk jord.
Men den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, kræver altså flere oplysninger fra briterne.