De misbrugte filmbørn

Filminstruktør erkender sex med mindreårige piger: - Hvis du vidste, hvor meget lort jeg har lavet

I 40 år har de båret på en dyb og skamfuld hemmelighed, men nu står en række af 70’ernes børneskuespillere frem med historier om seksuelle overgreb.

- Jeg har faktisk ikke fortalt det til nogen.

- Han sagde, at jeg bare skulle bide tænderne sammen, for så gjorde det ikke ondt.

- Hvordan fanden kunne han gøre det?!

Janni Olsson var 13 år, da hun spillede med i den populære ungdomsfilm 'Krigernes børn'. En oplevelse der mærkede hende for livet.

Nu - efter 39 års tavshed - står hun og en række andre kvinder frem og fortæller, hvordan instruktøren, Ernst Johansen, udnyttede sin position til systematisk at forgribe sig på unge piger.

Bag nedrullede gardiner gramsede han på børnene. Nogle af dem havde han samleje med. Alvorlige anklager, som Ernst Johansen til dels erkender, da TV 2 finder ham på den anden side af Jorden.

Dette er filmbørnenes vidnesbyrd.

For Janni Olsson skete det efter en af de sidste optagelser til filmen. Dér kontaktede Ernst Johansen hende og fortalte, at han overvejede at give hende en større rolle. Han havde bare lige brug for at se hende igen.

Det gav fuldstændig mening, tænkte hun, og efter en optagelse kørte den 13-årige pige med instruktøren hen til en lejlighed i Københavns Nordvestkvarter.

Inde i den lille stue bad Ernst Johansen hende om at spille en scene med en bestemt seksuel stemning.

- Jeg kan ikke huske præcist, hvordan han instruerer, men jeg husker i hvert fald, at jeg skal prøve at vise, at jeg bliver ophidset.

Janni Olsson, tidligere barneskuespiller

Det var enormt grænseoverskridende for Janni Olsson, men den 13-årige pige havde tillid til Ernst Johansen, som hun havde kendt stort set hele sin barndom.

Derfor lagde hun sig nervøst i sofaen, mens hun forsøgte at overbevise sig selv om, at det var okay.

Men det blev værre.

Ernst Johansen bøjede sig ned over hende.

***

- Dér nåede jeg grænsen. Da jeg kunne mærke… hans pik… støde ind mod mig et sted, hvor den ikke havde noget at gøre.

Janni Olsson

Det lykkedes Janni Olsson at trække sig væk og undgå penetration. Men hun var rystet. Og det er hun stadig.

- Jeg tænkte "hvad fanden var det?". Det var jo Ernst, som jeg følte, at jeg havde kendt helt mit liv, og som jeg var tryg ved. At han kunne finde på det!

**

TV 2 har tidligere fortalt om filminstruktør Lasse Nielsen, som af flere mænd er anklaget for at have begået seksuelle overgreb på dem, da de var børn. En anklage, som Lasse Nielsen benægter over for TV 2, da han ”ikke kan huske noget". Han erkender dog til filmmagasinet Ekko at have haft frivillige seksuelle forhold til flere unge mænd, der har medvirket i hans film.

Men nu kommer der altså en ny anklage mod en ny instruktør og denne gang med kvinder som afsender. Ligesom mændene, har det taget dem 40 år at samle sig mod til.

Sammen med TV 2 rejser én af dem, Janni Olsson, til Thailand for at konfrontere instruktøren, Ernst Johansen.

Det udvikler sig dramatisk.

Hyggeonklen med guitaren

Børnene elskede Ernst Johansen, og flere af de tidligere børneskuespillere beskriver ham som en ”bamset” mand, der var rar og tillidsvækkende – en slags hyggeonkel. Nogle beskriver ham ligefrem som en ekstra far.

Men han var også festlig og sprudlende.

Ligesom Lasse Nielsen kom Ernst Johansen flyvende ind fra højre i den danske filmbranche. Han var egentlig uddannet pædagog og arbejdede som teaterleder i fritidsklubben Borup i København, hvor han ledede flere teaterstykker, men i midten af 70’erne fandt han ud af, at han ville lave ungdomsfilm - af den knap så polerede slags.

Sammen instruerede de to pædagoger to af de mest ikoniske ungdomsfilm i dansk filmhistorie: ’La’ os være’ (1975) og ’Du er ikke alene’ (1978), og i 1979 lavede Ernst Johansen filmen ’Krigernes børn’, hvor store navne som Ove Sprogøe, Otto Brandenburg og Lone Kellermann medvirkede.

De nye ungdomsfilm fik danskerne til at strømme i biografen.

Men i kulissen blev der drukket tæt, skubbet og overskredet grænser.

Det med grænserne startede allerede i fritidsklubben, fortæller Marina Knudsen.

- Hvis jeg nu for fanden bare havde gjort det... Havde åbnet vinduet og hoppet ud, så var det jo i hvert fald aldrig blevet fuldbyrdet.

Marina Knudsen, tidligere barneskuespiller

Marina Knudsen var blot 11 år, da hun og de andre børn i fritidsklubben Borup skulle opføre et teaterstykke, som Ernst Johansen stod i spidsen for.

En dag, da de havde øvet i teatersalen, og alle var på vej hjem, bad teaterlederen Marina Knudsen om at blive. Han ville gerne øve lidt mere med hende.

Marina Knudsen husker, at han låste døren, og bad hende om at gå op på scenen, lægge sig ned og tage trusserne af.

Hun undrede sig, men gjorde, som hun fik besked på. Det var trods alt Ernst – en af de voksne, hun stolede allermest på.

Herefter satte hun sig ved siden af ham i sofaen.

***

- Så tog han bukserne af og sagde, at jeg skulle - for at sige det på godt dansk - sutte den af på ham. Og dér kan jeg bare huske, at det ville jeg ikke.

Marina Knudsen

Alligevel fik han hende overtalt.

- Han sagde, at jeg ikke skulle være bange, og at jeg bare skulle tænke på det, som om det var en slikkepind.

Selvom Marina Knudsen kun var 11 år, kunne hun mærke, at noget var helt galt, og da hun skulle tisse, bad hun om lov til at gå på toilettet. Ernst Johansen låste døren op og sagde, at nu skulle hun huske at komme tilbage.

I dag husker Marina Knudsen tydeligt sit eget ansigtsudtryk i spejlet. Hun husker også, hvordan hun overvejede at hoppe ud af vinduet, men ikke turde, fordi hun ikke havde nogen trusser på. Det ville være for pinligt.

Da hun kom tilbage fra toilettet, sad Ernst Johansen i sofaen. Og der gjorde han noget, Marina Knudsen aldrig glemmer.

Han trængte ind i hende.

- Han siger, at jeg bare skal trække vejret stille og rolig, og så bide tænderne sammen, fordi så gør det ikke så ondt.

Bagefter bad han hende tage sit tøj på og gå hjem. Det, der lige var sket, var noget, de ”havde sammen.” Det var ikke noget, man skulle fortælle til nogen.

Marina Knudsen sukker og erindrer, at Ernst Johansen efterfølgende talte om, at han var i gang med ”noget filmværk”, og at man måske kunne ”finde en eller anden rolle til hende”.

**

En gennemgang af dokumenter fra Rigsarkivet viser, at Ernst Johansen har tre domme for seksuelle overgreb på i alt syv piger.

Men i TV 2s dokumentarserie finder journalisterne frem til i alt 16 kvinder, der fortæller, at Ernst Johansen udsatte dem for overgreb, da de var børn, og i flere tilfælde var der tale om decideret samleje.

Sådan har vi gjort: De misbrugte filmbørn

I dokumentarserien ’De misbrugte filmbørn’ står flere tidligere børneskuespillere frem med anklager om overgreb begået i forbindelse med filmproduktion i 1970’erne. Historierne er baseret på de medvirkendes egne oplevelser og fortællinger. I alt seks mænd siger, at de blev udsat for seksuelle overgreb af Lasse Nielsen eller forsøg på overgreb. Børnene var mellem 14 og 15 år, og ingen af dem gik efterfølgende til politiet med deres historier. Lasse Nielsen afviser at have haft sex med mindreårige.

Sagerne strækker sig over en periode på 12 år fra 1971 til 1982, men en sag nederst i bunken viser, at Ernst Johansen måske kunne være stoppet langt tidligere.

Flere piger fra fritidsklubben Rønneholm i Rødovre, hvor Ernst Johansen arbejdede, inden han blev ansat i fritidsklubben Borup, meldte nemlig pædagogen for overgreb.

Anklagemyndigheden mente dog, at beviserne var for svage.

En af dem, der fik afvist sin sag, er Helle Britt Christensen.

- Jeg har meget svært ved at stole på en mand, og derfor har jeg flyttet cirka 52 gange i mit liv. Det startede med Ernst. Han var jo min ven - troede jeg. Jeg følte mig virkelig svigtet.

Helle Britt Christensen, tidligere barneskuespiller

Helle Britt Christensen var 11 år, da hun var en del af Ernst Johansens skuespilhold. De øvede og øvede op til premieren, men en eftermiddag lokkede han flere af børnene med ham ind i et lille rum.

Han slukkede lyset og bad dem om at lægge sig ned.

***

- Så begyndte han at rage på os, slikke os og sådan nogle ting. Og så skulle vi sutte på hans pik.

Helle Britt Christensen fortæller, at hun har haft et alkohol- og stofmisbrug i mange år for netop at slippe for at tænke på det, men nu kommer det hele til overfladen igen.

- Det var enormt traumatisk, synes jeg. Jeg følte mig virkelig svigtet, og jeg fatter ikke, han kunne finde på det.

**

- Han fandt ud af, at jeg var ganske ung og naiv og et offer, man kunne bruge… Han var jo så snu, at det gør helt ondt.

Stine Olsen, tidligere barneskuespiller

Ligesom Janni Olsson spillede Stine Olsen en ung fiskerdatter i 'Krigernes børn'. Det var fantastisk, husker hun.

Der var store skuespillere på rollelisten, Sebastian lavede musik og medieinteressen var enorm.

Men en dag inviterede Ernst Johansen den bare 14-årige generte pige med hjem for at tale om en ny ungdomsfilm. Han forklarede hende, at de skulle øve nogle scener, der handlede om en elev, der blev forelsket i sin lærer.

Stine Olsen fik besked på at gå fra stuen og ind i soveværelset, hvor han ventede, men hver gang hun gik ind i soveværelset, skulle hun smide et stykke tøj.

***

- Den sidste gang, man kom ind, der havde han jo så selv taget sit eget tøj af og lå under dynen. Jeg kan huske, at jeg blev frygtelig bange.

Panikken skyllede ind over Stine Olsen, som mest af alt havde lyst til at stikke af, men hun turde ikke. Tankerne fór rundt, men kroppen stivnede. Hvad der skete derefter, husker Stine Olsen stort set ikke.

Hun kan kun huske, at han var ”tyk og tung”, og at han begik en fuldbyrdet voldtægt.

**

Også Susanne B. Storm blev viklet ind i Ernst Johansens manipulerende spind, fortæller hun.

Som 14-årig fik hun en større rolle i 'Krigernes børn', og lige inden optagelserne skulle i gang, inviterede Ernst Johansen hende hjem i sin lejlighed, så de ”kunne snakke om rollen”.

Han bad hende spille en scene, hvor hun skulle onanere.

***

- Jeg lagde mig ned på sofaen og tog hånden ned på låret, men jeg kunne simpelthen ikke finde ud af det.

Mest af alt fordi hun som 14-årig ikke vidste, hvordan man gjorde.

I stedet foreslår Ernst Johansen en scene i soveværelset. Nøjagtig som i Stine Olsens historie.

- Men det, der så sker, det er, at han ud af det blå lige pludselig ikke har noget tøj på, og at han voldtager mig. Han gennemfører et fuldbyrdet samleje. Og jeg var chokeret. Fuldkommen chokeret.

**

Ernst Johansen nåede at lave tre ungdomsfilm i 70’erne, inden han forsvandt sporløst. Efter 'Krigernes børn' i 1979 stoppede hans karriere som filminstruktør.

I dag bor og arbejder han i Thailand.

For at få svar på anklagerne, som de 16 kvinder er kommet med, rejser TV 2 til Thailand, og Janni Olsson tager med. For lang tid siden besluttede hun sig for, at hun gerne ville konfrontere Ernst Johansen med det spørgsmål, hun har gemt på i 40 år:

- Hvordan fanden kunne du finde på det? Du er fandeme pædagog. Du skulle passe på os!

TV 2s research viser, at Ernst Johansen i Thailand har et dansk rejsebureau i et andet navn.

Konfrontationen med ham kommer dog til at tage en dramatisk drejning.

***

Det er aften i en by i det østlige Thailand, da Janni Olsson og TV 2’s journalist parkerer ved en lille grusvej, tæt hvor Ernst Johansen bor. Udenfor gør hundene om kap, og mørket er så småt ved at lægge sig.

Sammen med en thailandsk journalist, som TV 2 samarbejder med, går Janni Olsson hen til to thailandske kvinder og spørger efter filminstruktøren.

De kender ham. Det er Ernst Johansens kone og svigerinde, og der går ikke mere end få sekunder, før Janni Olsson bliver lukket ind på en lille veranda, og Ernst Johansen kommer ud.

Han er solbrun, og alderen har sat sit aftryk.

Særligt én ting ligger Janni Olsson på sinde. Video: TV 2 Danmark

- Jeg har søgt dig længe, fordi der har været noget, jeg godt ville sige til dig. Jeg var fiskerpige, siger Janni Olsson med henvisning til sin rolle i filmen.

- Nu ringer der en klokke, så kan jeg sgu godt forstå, at jeg genkender dit ansigt, svarer Ernst Johansen.

- Okay? Det, der ligger mig på sinde at få sagt til dig, det er, at du gav mig en lillebitte minirolle, og det var jeg meget beæret over… Men så tog du mig med hen til en lejlighed i Nordvest, hvor vi skulle øve de her roller. Ringer det en klokke?

- Ja, der er et eller andet, der siger mig noget i hvert fald…

- Jeg havde jo fuld tillid til dig, og jeg var helt tryg… og der gik du simpelthen for vidt. Og det er det, jeg er kommet for at sige.

- Det kan jeg godt forstå.

- Det kan du godt forstå?

- Ja.

- Det er jeg rigtig glad for at høre.

- Også fordi jeg godt kan huske det. Jeg kan godt huske, at jeg gik for vidt en gang i Nordvestkvarteret.

- Ja, fordi... Jeg var jo kun en lille pige.

- Ja, for satan da!

- Men der gik du så vidt som til at forsøge at stikke din pik ind i mig.

- Ja, men jeg gjorde det ikke, vel?

- Nej, fordi jeg trak mig væk.

- Nåh, gudskelov! I samme periode… Og det var nogle også fra filmen jo... Dem lå jeg sammen med. Dem havde jeg seksuelt samvær med.

- Okay?

- Det var meget værre!

Her træder TV 2s journalist ind på verandaen.

TV 2s journalist forelægger alle kvindernes anklager og fortæller, at det drejer sig om i alt 16 kvinder.

- 16 er mange, svarer Ernst Johansen og fortsætter:

- Jeg havde en periode, hvor jeg gjorde en hel masse lort. Der er ikke så meget at rafle om, for det gjorde jeg, siger han og læner sig frem i havestolen.

Journalisten finder et ungdomsbillede frem af Marina Knudsen. Han fortæller, at hun var 11 år, da hun angiveligt blev voldtaget af Ernst Johansen.

Ernst Johansen ryster på hovedet:

- Det, ved jeg, er løgn. Jeg har lavet meget lort, men det der… Jeg kan ikke engang huske hendes ansigt.

Så du siger, at det er løgn, når hun fortæller det?

- Lige præcis det.

Hvorfor skulle hun sige det om dig, hvis det ikke passede?

- Det ved jeg ikke, du.

Da de thailandske kvinder ser, at TV 2 filmer konfrontationen fra offentlig vej, begynder de at råbe og skubbe til både fotograf og journalister.

Det starter fredeligt, men pludselig tager det en drejning. Video: TV 2 Danmark

Kvinderne råber til naboerne, at de er "kriminelle udlændinge", og pludselig er Janni Olsson og resten af filmholdet nødt til at komme væk.

I bilen pumper adrenalinen rundt i Janni Olsson.

- Han indrømmede jo en hel masse!, siger hun.

- Meget mere end jeg havde forestillet mig, han ville indrømme. Men da det kom til Marina, så er jeg slet ikke i tvivl om, at han godt vidste, hvad det handlede om, men at det er farligt for ham at indrømme. Det gjorde mig gal.

**

Efter konfrontationen i Thailand kontakter TV 2 Ernst Johansen for at få et egentlig interview. Han ønsker dog ikke at stille op på tv, men i telefonen erkender han, at han har haft sex med mindreårige – han påstår dog, at pigerne selv lagde op til ham.

Filminstruktøren Ernst Johansen er anklaget for overgreb af adskillige kvinder, der som børn medvirkede i hans film. Video: Anne Brandbjerg

- Jeg er gået hen og fylder 76 år, så jeg husker ikke alt, der skete for 40-50 år siden, og noget af det blander jeg sammen, fordi der skete så mange ting dengang. Og det gjorde der altså – jeg var et røvhul af første rang, siger han.

Ernst Johansen forklarer, at han var en for sent udviklet teenager, og at det spillede ind.

- Altså hvis du vidste, hvor meget lort jeg har lavet. Jeg var jo ungdomsleder, og jeg ville lave fester, så det baskede. Alle vidste, at vi havde de fester, hvor vi drak ad helvede til, og hvor vi kælede med hinanden og alt muligt andet.

Ret mange af de piger, som du havde sex med, var under 15 år. Vidste du ikke, at det var ulovligt?

- Nej, det vidste jeg ikke. Jeg tror ikke, at jeg har tænkt på det. Jeg ved, at jeg har lavet en masse – men hvis du spørger mig, hvem jeg har lavet det med og hvorfor… Jeg aner det ikke, for jeg gjorde så meget. Der var så meget lort, jeg lavede.

Har du en idé om, hvor mange vi taler om?

- Over hvor mange år, griner han, og samler sig så:

- Nej, det har jeg ikke. Overhovedet ikke.

Hvis du har brug for hjælp

Hvis du er voksen og selv har været udsat for et seksuelt overgreb som barn, kan du henvende dig til Center for Seksuelt Misbrugte, som har centre følgende steder:

  • København: Ring 29448866 (mandag kl. 13-15, tirsdag kl. 13-15 og torsdag kl. 10.30-12)
  • Odense: Ring 63110712 (mandag - fredag kl. 8.30 - 12)
  • Aarhus: Ring 20224580 (mandag, onsdag og torsdag kl. 10 - 12)

De giver behandling og rådgivning til voksne mennesker, der lider af senfølger efter seksuelle overgreb i barndommen.

For Janni Olsson, Marina Knudsen, Stine Olsen, Susanne B. Storm og Helle Britt Christensen har overgrebene sat sine spor, og derfor har de haft brug for at fortælle deres historie.

Både for at komme videre, men også for at fortælle andre, at de ikke skal skamme sig over at være blevet udsat for overgreb som barn.

- Det har været lidt hårdt at snakke om, men også godt. Jeg fik sagt det, jeg skulle. Nu er jeg fri, siger Janni Olsson.

Stine Olsen, Susanne B. Storm og Helle Britt Christensen har tidligere anmeldt Ernst Johansen til politiet. Stine Olsen og Susanne B. Storm fik medhold, men politiet fandt ikke beviser nok i Helle Britt Christensens sag til at rejse en sigtelse. Janni Olssons og Marina Knudsens sager er forældede.

Anden og sidste del af dokumentaren 'De misbrugte filmbørn' bliver vist på TV 2 torsdag kl. 20.00. Efter dokumentaren, kl. 21.00, kan du livechatte med Janni Olsson, Marina Knudsen, Susanne B. Storm og Stine Olsen på tv2.dk.

Har du en historie, du vil fortælle, så skriv til journalist Peter Vesterlund på peve@tv2.dk eller journalist Sofie Herschend på sosh@tv2.dk. Du kan også ringe på telefon 61158027.​

Vi garanterer fuld diskretion, og intet materiale vil blive offentliggjort uden forudgående aftale.

Artiklen er skrevet af Sofie Synnøve Herschend og Peter Vesterlund i samarbejde med fotograf Jakob M. Knudsen, Politikens Frauke Giebner og Sandra Brovall samt Amalie Kønigsfeldt og Cecilie Frydenlund fra produktionsselskabet Impact.