Prins Henrik

Dronningen afholder officiel middag - selv om det stadig er sørgeperiode

Dronning Margrethe er søndag aften vært for en middag for officerer, der har været 25 år i Forsvaret og Flyvevåbnet.

Fredensborg Slot huser her til aften dronning Margrethes første officielle opgave i sørgeperioden efter prins Henriks død.

Klokken 20 blev en hæderstegnsmiddag sat i gang, hvor 24 officerer fra Flyvevåbnet er inviteret. Også kronprins Frederik og kronprinsesse Mary deltager i middagen, hvor stemningen er betydeligt mindre højstemt end vanligt, da der fortsat er hofsorg over prins Henrik.

Kongehuset afholder årligt den såkaldte hæderstegnsmiddag for henholdsvis Hæren, Søværnet og Flyvevåbnet. Hæderstegnsmiddagen går på skift mellem de tre værn, og i år er de inviterede officerer fra Forsvaret og Flyvevåbnet, som har modtaget hæderstegnet for 25 års god tjeneste.

Flyvevåbnets og Forsvarets hæderstegn blev stiftet i 1953 af dronning Margrethes far, Frederik 9., og den tradition har dronningen ført videre. Hæderstegnsmiddagen afholdes på indstiftelsesdagen, den 11. marts, der er Frederik 9.'s fødselsdag.

Afdæmpede forhold

Prins Henrik døde den 13. februar på Fredensborg Slot, kort efter at han var ankommet fra Rigshospitalet for at tilbringe den sidste tid med familien.

Efter prins Henriks død blev der vedtaget hofsorg frem til den 14. marts. I sørgeperioden bærer kongefamilien mørkt tøj, når de bevæger sig ud i offentligheden.

Dronning Margrethe vendte lørdag hjem fra sin vinterferie i Norge, og aftenens hæderstegnsmiddag er hendes første officielle begivenhed i sørgeperioden.

- Der er stadig hofsorg frem til den 14. marts, men med hæderstegnsmiddagen har man altså valgt at fastholde traditionen, da det er en meget stærk tradition, siger TV 2s reporter Anders Lindemann, der befinder sig på Fredensborg Slot.

- Kongehuset oplyser, at det i år vil foregå under meget afdæmpede forhold. Det vil blandt andet give sig udtryk i den musik, der bliver spillet. Hele stemningen vil være mere afdæmpet, siger han.