TV 2 Echo

Flere unge ryger - her forklarer de hvorfor

Et stigende antal af unge mellem 16 og 24 år ryger. Det viser tal fra Den Nationale Sundhedsprofil 2017, der udkommer i dag.

Ifølge Sundhedsstyrelsen er der de sidste fire år sket en stigning på hele 16 procent i antallet af mandlige rygere mellem 16 og 24 år. For kvinderne er der tale om en stigning på 15 procent.

I Danmark er der cirka 1,06 millioner rygere. Og selvom det antal er faldet de seneste årtier, er der flere unge, der begynder at ryge.

Administrerende direktør for Kræftens Bekæmpelse, Leif Vestergaard Pedersen, mener, at stigningen blandt andet skyldes, at "tobaksindustrien er supergode til at snyde de unge mennesker”.

- Man får det fremstillet som om, det er den store lykke at ryge. Noget de seje gør. Man får det til at virke, som om at man nærmest er voksen, når man ryger. Det er helt forkert, men alt for mange hopper på den. Tobaksindustrien er blandt andet til stede på festivaler. Vi så helst, at de ikke engang måtte sætte deres logo på pakkerne eller vise cigaretter i butikkerne, siger Leif Vestergaard Pedersen.

Man vil ikke side inden for alene

Hvorfor trodser denne aldersgruppe en ellers fornuftig tendens til at kvitte smøgerne? TV 2 Echo har været ude at spørge unge i aldersgruppen, hvorfor de ryger.

- Jeg tror, jeg bliver påvirket af mine andre veninder, der ryger, når vi er ude at drikke. De andre går uden for, så vil man jo ikke sidde inden for alene, siger 21-årige Michelle Møller, der studerer på CBS og betragter sig selv som festryger.

Mange unge vil gerne stoppe

Cirka 8 ud af 10 blandt de 16-24-årige ønsker at stoppe med at ryge.

Men rygning kan være svært at stoppe med, da det kan hænge sammen med måden, man er social på.

- Når vi er ude med drengene, så er det samlestedet, når man går ud og tager en cigaret mellem øllene, siger 23-årige Jonas Enevoldsen, der læser på CBS.