Regeringen vil stille krav til bedre mobildækning

Nye krav skal sikre bedre mobild√¶kning i landomr√•der, men planerne er for ambiti√łse, og regningen vil lande hos forbrugerne, mener teleindustrien.

Regeringen vil stille st√łrre krav til teleselskaber, som tildeles de s√•kaldte frekvenstilladelser.

De nye krav betyder, at selskaberne ikke bare s√¶tter master op i t√¶tbefolkede omr√•der ‚Äď hvor de i h√łjere grad tjener penge - men ogs√• skal s√¶tte dem op i de tyndt befolkede omr√•der, s√• beboerne kan f√• bedre mobild√¶kning.

- Med det her udspil bliver der 25.000 husstande, som i dag ikke har en god mobildækning, som vil få det. Vi har en kæmpe udfordring i Danmark med at sikre, at alle får en god mobil- og bredbåndsdækning, og med det her udspil sikrer vi, at flere vil få det, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt.

De nye dækningskrav til teleselskaberne skal blandt andet sikre, at beboere i mange områder får en mobil bredbåndsdækning med hastigheder på mindst 30 Mbit/s, mens andre områder skal have dækning på over 50 Mbit/s.

Nye krav får kritik af teleindustrien

Hos Teleindustrien, teleselskabernes brancheorganisation, mener man dog, at regeringens ambitioner er alt for h√łje.

- Vi mener ogs√•, at alle omr√•der skal have god d√¶kning, men regeringen s√¶tter barren for h√łjt. Vi kunne g√• med til en d√¶kning p√• 20 Mbit/s, men 30 eller 50 er langt mere, end hvad folk har behov for. Det her drejer sig om mobiltelefoni, og s√• l√¶nge der er god nok d√¶kning til eksempelvis at se noget p√• Netflix, s√• er d√¶kningen god nok ved 20 Mbit/s, siger direkt√łr Jakob Willer.

Han advarer om, de nye krav i sidste ende vil koste forbrugerne penge, og at Danmarks teknologiske udvikling bremses.

- Ved at stille d√¶knings-krav med s√• h√łje hastighedkrav tvinger man selskaberne til at s√¶tte master op i omr√•der med f√• beboere. Det koster mange penge, og de penge kan selskaberne s√• ikke bruge til at s√łrge for 5G andre steder i landet, siger Jakob Willer.

Minister afviser kritik

Lars Christian Lilleholt afviser dog, at borgerne ender med at skulle have flere penge op af lommerne, når mobilregningerne skal betales.

- Heldigvis er der en massiv konkurrence i Danmark på det her område, hvilket sikrer lave forbrugerpriser. Jeg garanterer, at der er en massiv konkurrence, og at det vil der fortsat værre. Jeg tror faktisk de danske forbrugere vil have nogen af de laveste priser overhovedet, siger ministeren.

Frekvenstilladelser udbydes i almindelig auktioner, hvor det h√łjeste bud vinder. Regeringen forventer, at planerne om h√łjere d√¶kningskrav gennemf√łres i l√łbet af efter√•ret 2018.

Her vil regeringen stille krav om 30 Mbit/s-hastighed.

Her vil regeringen stille krav om 50 Mbit/s-hastighed.