Nyheder

Regeringen vil stille krav til bedre mobildækning

Nye krav skal sikre bedre mobildækning i landområder, men planerne er for ambitiøse, og regningen vil lande hos forbrugerne, mener teleindustrien.

Regeringen vil stille større krav til teleselskaber, som tildeles de såkaldte frekvenstilladelser.

De nye krav betyder, at selskaberne ikke bare sætter master op i tætbefolkede områder – hvor de i højere grad tjener penge - men også skal sætte dem op i de tyndt befolkede områder, så beboerne kan få bedre mobildækning.

- Med det her udspil bliver der 25.000 husstande, som i dag ikke har en god mobildækning, som vil få det. Vi har en kæmpe udfordring i Danmark med at sikre, at alle får en god mobil- og bredbåndsdækning, og med det her udspil sikrer vi, at flere vil få det, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt.

De nye dækningskrav til teleselskaberne skal blandt andet sikre, at beboere i mange områder får en mobil bredbåndsdækning med hastigheder på mindst 30 Mbit/s, mens andre områder skal have dækning på over 50 Mbit/s.

Nye krav får kritik af teleindustrien

Hos Teleindustrien, teleselskabernes brancheorganisation, mener man dog, at regeringens ambitioner er alt for høje.

- Vi mener også, at alle områder skal have god dækning, men regeringen sætter barren for højt. Vi kunne gå med til en dækning på 20 Mbit/s, men 30 eller 50 er langt mere, end hvad folk har behov for. Det her drejer sig om mobiltelefoni, og så længe der er god nok dækning til eksempelvis at se noget på Netflix, så er dækningen god nok ved 20 Mbit/s, siger direktør Jakob Willer.

Han advarer om, de nye krav i sidste ende vil koste forbrugerne penge, og at Danmarks teknologiske udvikling bremses.

- Ved at stille dæknings-krav med så høje hastighedkrav tvinger man selskaberne til at sætte master op i områder med få beboere. Det koster mange penge, og de penge kan selskaberne så ikke bruge til at sørge for 5G andre steder i landet, siger Jakob Willer.

Minister afviser kritik

Lars Christian Lilleholt afviser dog, at borgerne ender med at skulle have flere penge op af lommerne, når mobilregningerne skal betales.

- Heldigvis er der en massiv konkurrence i Danmark på det her område, hvilket sikrer lave forbrugerpriser. Jeg garanterer, at der er en massiv konkurrence, og at det vil der fortsat værre. Jeg tror faktisk de danske forbrugere vil have nogen af de laveste priser overhovedet, siger ministeren.

Frekvenstilladelser udbydes i almindelig auktioner, hvor det højeste bud vinder. Regeringen forventer, at planerne om højere dækningskrav gennemføres i løbet af efteråret 2018.

Her vil regeringen stille krav om 30 Mbit/s-hastighed.

Her vil regeringen stille krav om 50 Mbit/s-hastighed.