Nybyggerne

'Nybyggerne'-par vil sove i samme rum som deres tre børn

Bolette og Jimmi Macdams blev trætte af at skulle leve op til traditionelle familiemønstre. Derfor har de fundet deres egen form.

To voksne og tre børn på henholdsvis ni, syv og fire år i en to-værelses-lejlighed kun med døre til badeværelserne.

Det scenarie kan for nogle børnefamilier lyde en anelse presset. Men for Jimmi og Bolette Macdams har det været et helt bevidst valg at skabe et meget åbent hjem i TV 2-programmet ’Nybyggerne’.

- Vi har været vant til at bo i et stort hus, som har krævet både tid og penge at vedligeholde. Men for os lå lykken bare ikke i de ekstra kvadratmeter. Derfor drømmer vi nu om mere frihed til at være sammen som familie, siger Bolette Macdams.

I programmet har de derfor valgt at opdele den 125 kvadratmeter store lejlighed i kun to rum.

Soveværelse, børneværelse og garderobe er slået sammen til et rum. Ligesom stue og køkkenalrum også flyder sammen uden døre. 

- Vi tror på, at det giver mere nærvær i vores familie. Noget, man kan glemme i farten, siger Bolette Macdams. 

Plantegningen for Bolette og Jimmis lejlighed i 'Nybyggerne':

Familiefællesskab styrker børn

Med det valg bryder nybyggerparret en traditionel familieform. Men de træffer også et valg, der kan styrke deres børn på sigt.

Det mener forfatter Sofie Münster, der er stifter af magasinet Nordic Parenting og ekspert i TV 2-programmet 'Opdrag en vinder'. 

Hun kalder valget om at samle familien et positivt "modstykke" til den individualisering, der er i samfundet.

- Børn har brug for fællesskabet i familien, fordi de zoomer meget ind i deres egen verden gennem iPad-skærme og andet. Og her mener jeg, at det er forældrenes ansvar at skabe rammerne for samvær og nærvær, siger Sofie Münster. 

Hun ser derfor positivt på familiens boligløsning. Især hvis det også betyder, at forældrene ikke er bange for at stille krav til børnene i familiefællesskabet - også når de bare gerne vil sidde med iPaden.

- Forældre skal turde gøre deres børn til en aktiv deltager i familien. Det gør dem stærkere, når de skal klare sig i andre dele af livet, fordi det vænner dem til at være noget for andre, siger Sofie Münster.

'Nybyggerne' 2018

Fire par skal i løbet af otte uger skabe en personlig drømmebolig med begrænsninger på tid og penge.

Hvert par har 350.000 kroner til at færdiggøre deres lejlighed. Hvordan de indretter de forskellige rum, er derfor også op til hvert enkelt par.

To dommere udpeger hver uge det par, der fortjener ugepræmien på 20.000 kroner.

Det hele afgøres til sidst i en finale, hvor seerne bestemmer, hvem der skal vinde en lejlighed til en værdi af 3,4 millioner kroner fra 2E Bolig.

Havde travlt med at leve op til det traditionelle

Netop nærvær fylder også meget for Bolette og Jimmi Macdams.

For dem handler det om at nyde deres børn, mens de er små. Men de håber også, at fællesskabet i familien kan styrke deres tre drenge.

- Vi håber, at det kan gøre dem mere robuste og give dem større mod på alting, når nærværet og den elementære omsorg er på plads, siger Bolette Macdams.

Tanken med det fælles soverum opstod i det hus, som de bor i, når de ikke er med i 'Nybyggerne'. Her har de nemlig også rykket soveværelserne tættere - og det er både voksne og børn glade for.

- Vi har haft travlt med at leve op nogle firkantede, traditionelle mønstre. Men det var bare ikke særlig hyggeligt. Vi vil hellere bruge tiden med drengene, og de vil også helst være der, hvor vi er, siger Bolette Macdams. 

Hun mener ikke, at det meget åbne hjem nødvendigvis er den bedste løsning for alle. Og vælger man den løsning, er det godt at skabe plads til alenetid for både voksne og børn.

Vigtigt at kunne være alene

Derfor har parret flere steder i lejligheden lavet små huler og hjørner. Ligesom voksentid også er prioriteret anderledes end den måske mere traditionelle voksentid i soveværelset.

- Selvfølgelig har vi tænkt over, at der også skal være plads til kærestetid. Men det prioriterer vi bare på andre tidspunkter, siger Bolette Macdams.

At vilkårene er lige for både børn og voksne, anerkender Sofie Münster. Hun mener også, at man ud fra det valg kan tage en snak med sine børn om, hvad alenetid er.

- Børn har ret til at være alene. Men hvad er privatliv? Det kan man jo så tage en diskussion om i familien, så man inddrager børnene, siger Sofie Münster.

Lige nu er Bolette og Jimmi Macdams ikke er i tvivl om, at de har valgt den rigtige boligløsning for dem. Og når det ikke er det længere, så har de udtænkt en løsning:

- Så laver vi om på planløsningen igen, siger Bolette Macdams.

'Nybyggerne' bliver sendt tirsdag klokken 20.00 på TV 2. Klik på billedet af parrene herunder, og læs mere om hvert enkelt par:

Her er de fire par i 'Nybyggerne'

Charlotte & Fredrik

Charlotte & Fredrik

Charlotte på 26 år og Fredrik på 28 år

By: Aarhus

Baggrund: Charlotte er ved at tage en kandidat i antropologi, mens Fredrik studerer til lærer. De har været kærester i seks år og mødtes dengang gennem fælles venner.

Begge er jyder med stort J, men de drømmer om at slå sig ned på Sjælland, hvor de har søskende boende.

Rollefordeling: Hverken Fredrik eller Charlotte har det store kendskab til håndværk, men de er optimistiske af natur og sikre på, at det skal de nok finde ud af. Når de løser opgaver, arbejder de ofte sammen i stedet for at have projekter hver for sig.

Stil og visioner: Hygge er vigtigt i deres indretning. De er meget til boheme-stilen med puder i håndvævet tekstil, planter, jordfarver og mønstre, og de kan godt lide sjove, unikke genbrugsfund og ting, de har fundet på rejser. Soveværelset er deres vigtigste rum.

Foto: TV 2

Maria & Kristian

Maria & Kristian

Maria på 28 år og Kristian på 31 år

By: København V

Baggrund: Maria er uddannet civilingeniør, mens Kristian oprindeligt er landmand, men efterfølgende uddannet civilingeniør.

De mødte hinanden på studiet (Danmarks Tekniske Universitet), hvor de efter et års tid fik følelser for hinanden. Nu har de været kærester i fem år.

Rollefordeling: Kristian er planlægger og realist, mens Maria er impulsiv og tidsoptimist. Maria kommer konstant med ideer, som Kristian sorterer i, efter de har været en tur i realistkassen.

De arbejder godt med deadlines og har sammen sat to lejligheder i stand. Det er kun fliseopsætning, de ikke har prøvet.

Stil og visioner: Deres stil er multifunktionel, praktisk og lidt romantisk med mange personlige ting, der har hver deres historie. Samtidig tænker de meget over, at ting skal have en plads, og at det skal være nemt at holde og gøre rent. Det skal være visuelt flot, men gerne gemme på detaljer til skjult opbevaring.

Foto: TV 2

Bolette & Jimmi

Bolette & Jimmi

Bolette på 38 år og Jimmi 45 år samt børnene Theodor på 9 år, Jonathan på 7 år og Bastian på 4 år

By: Gilleleje

Baggrund: Bolette er socialpædagog og har arbejdet længe med indskoling, mens Jimmi er pædagogmedhjælper på et bosted for autister. De mødtes på et kursus tilbage i 2005 og har været sammen siden. Sammen har de tre drenge; Theodor, Jonathan og Bastian.

Rollefordeling: Bolette er den kreative idémager, der altid ser glasset halvt fyldt – alt kan lade sig gøre. Jimmi er selvlært håndværker og realisten, som udvælger de mange idéer, Bolette kaster op.

Stil og visioner: Nøgleordet for dem er samvær. Familien er ofte samlet alle fem i det samme rum – også når de sover. I deres hjem er det vigtigt, at der er plads til leg og spontanitet. De kan bedst lide af bygge tingene selv - om det er lamper, reoler, spisebord eller køjeseng til drengene. 

Foto: TV 2

Mike & Thomas

Mike & Thomas

Mike på 24 år og Thomas på 27 år

By: Randers

Baggrund: Mike er færdig med HF og arbejder lige nu som tjener på Jensens Bøfhus, indtil han næste år vil søge ind som indretningsarkitekt i København. Thomas er lige blevet færdig som pædagogisk assistent og er jobsøgende.

De har været kærester i fem år og mødtes på nettet. Nu drømmer de om at flytte til Sjælland.

Rollefordeling: Mike er idemanden og den mest handy i parforholdet. Han er stædig og ihærdig, mens Thomas er den strukturerede, der sørger for at planlægge, så projektet kommer godt i mål.

De deler samme form for humor og er begge vilde med planter. Tilsammen har de over 80 planter hjemme i deres lejlighed.

Stil og visioner: De er til den rå og retro stil med teaktræ og hjemmelavede lamper – og så skal der selvfølgelig være en masse grønne planter i deres hjem. De vil også gerne selv designe opbevaringsløsninger, og så elsker de at finde gamle ting på storskrald og loppemarkeder, de selv kan sætte i stand. 

Foto: TV 2