Nyheder

Prins Nikolai følger i sin fars fodspor: Vil ikke være model

Ekspert i kongehuset er ikke overrasket over prins Nikolais fremtidige planer.

Med den ene fod foran den anden viste prins Nikolai en ny side af sig selv, da han på catwalken under modeugen i London for første gang optrådte som model.

Iført en gulvlang frakke og en glinsende skjorte fra det eksklusive modebrand Burberry gik han med et stift blik frem og tilbage.

Men noget tyder på, at jobbet som model ikke er Prinsens drømmekarriere.

- Jeg ønsker ikke som sådan at forfølge en karriere som model, men snarere at se det som et job, der skal hjælpe mig på vej, mens jeg er under uddannelse, skriver prins Nikolai til ugebladet Tæt På.

Prins Nikolai går i sin fars fodspor

I august fyldte prins Nikolai 18 år - men modsat sin far, prins Joachim, har han ikke nogen udsigt til at modtage apanage, altså årspenge fra staten. Som enhver anden ung fyr skal han i stedet ud og tjene sine egne penge.

Selvom Burberrys chefdesigner, Christopher Bailey, specifikt havde ønsket at få prins Nikolai til at gå med i sit show, og at Prinsen også i den kommende tid vil være kampagnemodel for det danske tøjmærke Won Hundred, er jobbet som model kun midlertidigt.

Prins Nikolai har nemlig en anden drøm.

Til sommer, når han har fået sin studentereksamen fra Herlufsholm Kostskole, vil han i militæret.

- Efter min gymnasieuddannelse er min plan at påbegynde en 2-årig reserveofficeruddannelse på Hærens Sergentskole i Varde, skriver han til Tæt På.

Dermed går den 18-årige prins i både sin fars og sin farbrors, kronprins Frederiks, fodspor. De er begge uddannet fra Hærens Sergentskole, der siden deres tid i 1980'erne er flyttet fra Sønderborg.

- De skal leve et liv 100 procent efter egen evne

Lars Hovbakke Sørensen, som er historiker og ekspert i kongehuset, er ikke overrasket over prins Nikolais valg.

- Det er en lang tradition inden for kongehuset. Det ville være underligt, hvis han ikke gjorde det, siger han til TV 2.

Ifølge Lars Hovbakke Sørensen skal de kongelige helst have en uddannelse inden for Forsvaret, før de senere i livet kan tage en anden uddannelse. Årsagen er, at de to institutioner har været tæt knyttet gennem århundreder, forklarer han.

- Prins Nikolais valg sender et signal om, at kongehuset stadig har den tætte tilknytning til militæret, og at de lægger vægt på forsvaret af Danmark. Hvis kongehuset holdt op med at sende repræsentanter til Forsvaret, ville opbakningen til militæret generelt blive mindre i Danmark. Derfor er det en vigtig ting.

Selv om prins Nikolai med sin debut på catwalken i London fik fuld opbakning fra sine forældre, satte prins Joachim i december ord på, hvad han tænkte om sine børns fremtid.

- De skal leve et liv 100 procent efter egen evne, de skal ikke lide et nederlag og trække en slem byrde, udtalte han i dokumentarfilmen 'Den anden prins'.

Prins Joachim henviste i sin kommentar til salget af Schackenborg Slot. Ikke alene solgte han slottet, fordi det ikke kunne løbe rundt økonomisk. Et argument var også, at hans børn ikke kommer til at modtage apanage.

Hverken prins Joachim eller grevinde Alexandra har over for medierne kommenteret prins Nikolais valg af uddannelse.

Prins Nikolais liv i billeder

 1. 1999

  1. Prins Nikolai kommer til verden på Rigshopitalet i København som første søn af prins Joachim og daværende prinsesse Alexandra. Han er samtidig første barnebarn af dronning Margrethe og prins Henrik. Den stolte far viser pressen, hvor lang den lille ny er.

  2. Danmarks lille ny prins vises frem for offentligheden for første gang, da hans mor og far forlader Rigshospitalet efter fødslen. Turen går i første omgang til Amalienborg, inden den lille familie tager hjem til Schackenborg. 

  3. Den lille ny prins døbes Nikolai William Alexander Frederik i Fredensborg Slotskirke lørdag den 6. november 1999.

 2. 2000

  1. På årsdagen for sin dåb er prins Nikolai og familien tilbage på Fredensborg Slot. Her besøger de prins Nikolais oldemor dronning Ingrid, der er stærkt svækket. Hun dør dagen efter. 

 3. 2001

  1. Dagen, hvor prins Nikolai fylder to år, fejres med en tur i Tivoli. 

 4. 2002

  1. Prins Nikolai bliver storebror, da prinsesse Alexandra og prins Joachim bliver forældre til endnu en søn ved en fødsel på Rigshospitalet i København den 22. juli 2002. Lillebror kommer til at hedde prins Felix Henrik Valdemar Christian.

 5. 2003

  1. Prins Nikolai nyder sommeren med sin familie på bedsteforældrenes slot Châteu de Cayx i Sydfrankrig. 

 6. 2004

  1. Prins Nikolai starter i børnehaveklasse på Krebs' Skole i København. Hans forældre var netop forinden blevet separeret, men de fulgte begge deres søn på hans første skoledag.

 7. 2007

  1. Prins Nikolai ved sin mors bryllup i Øster Egede Kirke. Prinsesse Alexandra gifter sig med fotograf Martin Jørgensen, der i en årrække fungerer som prins Nikolais papfar. 

 8. 2008

  1. Prins Nikolais far, prins Joachim, gifter sig med prinsesse Marie.

 9. 2009

  1. Prins Nikolai får endnu engang en lillebror. Den lille ny får navnet Henrik Carl Joachim Alain ved dåb i Møgeltønder.  

 10. 2010

  1. Prins Nikolai nyder en skiferie med sin far, sine to brødre og prinsesse Marie ved schweiziske Col de Bretaye. 

 11. 2012

  1. Prins Nikolai ankommer til Rigshospitalet sammen med sin far og to brødre. Han skal hilse på familiens nyeste medlem. Prinsesse Marie har født en lille prinsesse, og prins Nikolai er blevet storebror for trejde gang. Lillesøster får senere navnet Athena Marguerite Françoise Marie.

 12. 2013

  1. 13-årige Prins Nikolai bliver konfirmeret i Fredensborg Slotskirke med sin familie omkring sig. Det bliver efterfølgende fejret med frokost på Fredensborg Slot.

 13. 2014

  1. Prins Nikolai flytter hjemmefra. Han starter i tiende klasse på kostskolen Herlufsholm. Han er ifølge politiken.dk det første af de kongelige børn til at gå på en dansk kostskole i 10. klasse. Hans far, prins Joachim, og farbror, kronprins Frederik, har også gået på kostskole, men det var i Frankrig. 

 14. 2015

  1. Prins Nikolai deltager i Ecco Walkathon i København sammen med sin mor, grevinde Alexandra, og lillebror prins Felix. Familien har deltaget i velgørenhedsarrangementet mange år i træk.

 15. 2016

  1. Prins Nikolai bliver fotograferet forud for sin 17-års fødselsdag den 28. august 2016.

 16. 2017

  1. Dronning Margrethe inviterede i anledning af prins Nikolais 18-års fødselsdag til middag på Kongeskibet Dannebrog, der lå til kaj ved Amaliehaven. 

 17. 2018

  1. Prins Nikolai kan udover elev på Herlufsholm Kostskole nu også skrive model på visitkortet.

   For modemærket Burberry var han model under modeugen i London. Hans meget omtalte catwalk var ikke en engangsforestilling, da han både blev tilknyttet modelbureauet Scoop Models og fik endnu et stort modeljob som kampagnemodel for det danske tøjmærke Won Hundred.