Prins Henrik

Dronningen takker danskerne for deres varme efter prins Henriks død

Dronningen takker danskerne for at have trodset vinterkulden og vist deres sympati med kongefamilien.

Dronning Margrethe takker danskerne for at have støttet op om kongefamilien og vist interesse for prins Henriks bisættelse. 

Det har hun gjort i en netop udsendt pressemeddelelse.

- For mig og min familie har det været dybt bevægende at opleve den varme og sympati, der fra alle dele af det danske samfund er strømmet os i møde i forbindelse med prins Henriks død og bisættelse.

Dronning Margrethe hæfter sig ved det store fremmøde af danskere: 

- De mange smukke blomster, spontant nedlagt ved de steder, hvor Prinsen holdt af at være, de mange tusinde mennesker fra nær og fjern, som trodsede vinterkulden for at vise Prinsen den sidste ære i Slotskirken, og de utallige skriftlige sympatitilkendegivelser, vi har modtaget, har rørt os alle dybt og er medvirkende til at hjælpe os igennem denne svære tid, skriver hun.

Dronning Margrethe afslutter pressemeddelelsen med et tak: 

- For alle disse smukke vidnesbyrd om hengivenhed og medfølelse ønsker jeg og min familie at udtrykke vor dybfølte tak til hele den danske befolkning.

Næsten 20.000 besøgte prins Henriks båre 

I Dronningens meddelelse takker hun blandt andet danskerne for at vise prins Henrik den sidste ære i Christiansborg Slotskirke. Her passerede 19.536 mennesker forbi Prinsens båre, da den over tre dage lå på 'castrum doloris'

Den massive interesse tvang de fremmødte til at stå i kø - ifølge TV 2s reporter Camilla Slyngborg i adskillige timer. Hun fortalte mandag, hvordan personer i køen til kirken skyndte på hinanden, så flest mulige kunne nå ind i kirken:

- Folk stod ude på trappen og tittede ind, så de kunne få et glimt af rummet. 

Blomster lagt ved monument

En af måderne, danskerne har vist kongefamilien deres sympati, har været ved at lægge blomster. Både ved Amalienborg Slot og Fredensborg Slot.

Blomsterne får imidlertid ikke lov at rådne op ved de kongelige matrikler. I stedet er de onsdag, på Dronningens opfordring, blevet fragtet til Kastellet i fire lastbiler. 

Blomsterne er blevet placeret ved et monument for Danmarks internationale indsats. Et monument, som dronning Margrethe var med til at indvie i 2011.

- Jeg synes, at det er fantastisk. Det er en strålende gestus, at alle blomsterne skal ligge i Kastellet, siger Jakob Dyhr, der er sikkerhedsofficer ved Kastellet.

Han opfordrer borgere til at komme ud til Kastellet til og med weekenden, hvor man kan nyde synet af blomsterne.

Det er blandt andet Livgarden, der hjælper med at lægge de mange blomster op på rad og række. Men beslutningen om at fragte de mange blomster ud til Kastellet er Dronningens.

- Det vidner om et fantastisk overskud i den her svære tid. Det betyder utroligt meget for os og monumentet, siger Jakob Dyhr.

Tegninger lagt til side

De mange kort, breve og tegninger, som danskerne har lavet til Prinsen og Dronningen, flyttes dog ikke sammen med blomsterne.

De er i stedet blevet lagt til side og lagt i kasser, så dronning Margrethe kan modtage dem, når hun får lyst til at gennemgå de mange forskellige hilsener.

I Aarhus har danskerne også lagt blomster til ære for kongefamilien i Marselisborg Slotshave. Her vil blomsterne bliver lagt i en bue ved flagpladsen i Mindeparken.

Hilsener i form af eksempelvis breve og tegninger vil også her blive opbevaret, så Dronningen senere vil kunne gennemgå dem.

 Fredag vender dronning Margrethe tilbage til arbejdet som regent. Hun modtager ambassadører fra fem lande til audiens.