Plads til både smil og tårer under prins Henriks bisættelse: - Første gang vi ser Dronningen så bevæget
Det er knap 18 år, siden danskerne og kongefamilien sidst måtte sige farvel til en regentmage.
- Prins af Danmark, af jord er du kommet, til jord skal du blive, af jorden skal du igen opstå.
Sådan sagde præsten Erik Norman Svendsen, da han kastede jord på prins Henriks båre ved bisættelsen i Christiansborg Slotskirke i dag.
Til tonerne af drengekoret blev prins Henriks båre sendt afsted efter en smuk og rørende kirkelig ceremoni.
- Det er første gang, vi har set Dronningen så bevæget, siger Ulla Terkelsen, der fulgte bisættelsen på TV 2.
Her er et overblik over den store dag.
Dronningen gik ind som den første
Kirkeklokker landet over ringede for afdøde prins Henrik, og møllevinger var sat på kors i anledningen af tirsdagens bisættelse.
Ved Christiansborg Slotskirke stod hofmarskal Michael Ehrenreich i døråbningen og tog imod de gæster, der ankom til kirken for at deltage i bisættelsen.
Omkring 60 personer var inviteret, og udover kongefamilien var repræsentanter fra Prinsens franske familie, repræsentanter fra det officielle Danmark og repræsentanter fra hoffet til stede. Se den fulde gæsteliste her.
Her ankommer grevinde Alexandra til bisættelsen.
Et blomsterhav af franske anemoner, hvide liljer og margueritter lå ved prins Henriks båre. Flere af kransene havde personlige udformninger, eksempelvis var der gevirer i kransen fra Danmarks Jægerforbund, og kransen fra Kongeskibet Dannebrog havde form som et anker.
Pladserne til venstre for båren var reserveret til kongefamilien - de øvrige gæster sad på den anden side.
Som de sidste ankom kongefamilien fra Amalienborg, hvor de var kørt i kortege fra. Dronningen forrest i Krone 1, og sønnerne og deres familier bagefter i Krone 2 og 3.
Dronning Margrethe ankom i sørgeslør, og hun gik som den første i kongefamilien ind i kirken. Efterfølgende kom kronprinsparret sammen med deres børn og herefter prins Joachim sammen med sin familie.
Plads til smil under ærlig tale
Kirkekoret indledte bisættelsen med at synge 'I østen stiger solen op'. Det var Københavns Drengekor, Det Kongelige Kantori og Holmens Kantori, der sang i kirken.
Præst Erik Norman Svendsen, der har et tæt forhold til kongehuset, stod for bisættelsen. Han har i 10 år været kongelig konfessionarius, der er den formelle titel for kongehusets præst og Dronningens personlige sjælesørger.
- Døden kom næppe bag på Prinsen, der for flere år tilbage udtalte, at han tænkte på døden hver dag, ikke med frygt, men med accept, lød det i talen fra Erik Norman Svendsen.
Præsten ridsede også Prinsens livsforløb op. Den tidligere biskop i København fortalte om barndommen i Vietnam og om, hvordan den franske diplomat mødte den daværende kronprinsesse Margrethe, som senere skulle blive hans hustru.
Da præsten talte om Dronningen og Prinsens tidlige kærlighed, blev der udvekslet smil på forreste række.
I talen blev det også nævnt, hvordan Prinsen holdt fast i sin personlighed og var tro mod sig selv, selv om han ikke altid blev forstået af danskerne.
- Samtidig har Prinsen i den grad været sig selv og sat sin hat, som han ville. Farverig, uforudsigelig, uforfærdet, fransk! Det gav ofte genlyd i pressen, som henholdsvis elskede Prinsen for hans uortodokse væremåde og skosede ham for det samme.
Tydelig rørt kongefamilie
Efter talen blev der kastet jord på prins Henriks båre, og de tilstedeværende sagde et fadervor anført af præsten.
Den nærmeste familie var tydeligt berørte under ceremonien.
Under den sidste fællessalme blev der sunget 'Du, som har tændt millioner af stjerner', der er skrevet af Johannes Johansen og komponeret af Erik Sommer i 1981.
Her måtte Dronningen, der ellers har optrådt smilende den seneste uge, tørre øjnene.
Operasangeren Jens-Christian Wandt, der sang ved prins Henriks bisættelse, sagde om højtideligheden:
- Det var meget stærkt. Særligt, da vi sang næstsidste vers i den næstsidste salme. Da kunne jeg se Dronningen tørre en tåre væk med sit lommetørklæde, og det blev jeg meget rørt over.
- Der sad vores dronning og mindedes den prins, hun har mistet.
Da den sidste salme var sunget, og kisten blot manglede at blive båret ud, slukkedes de kameraer, der ellers transmitterede hele den kongelige bisættelse.
Dermed fik den kongelige familie mulighed for et sidste privat farvel, inden kisten blev båret ud til den ventende rustvogn, uden at hele Danmark kunne se med.
Efter jordpåkastelse og lysning af velsignelsen i Christiansborg Slotskirke afgav Forsvaret en sørgesalut fra Batteriet Sixtus og fra Kronborg. Samtidig gik rigets flag på hel.
Kisten båret ud
Omkring klokken 12 blev Prins Henriks kiste båret ud af Christiansborg Slotskirke. Det var 10 officerer fra Den Kongelige Livgarde, der bar båren fra Christiansborg Slotskirke til rustvognen.
Det skete til Hartmanns ’Sørgemarch for Thorvaldsen’.
Efterfølgende kørte rustvognen afsted til ’Prins Henriks Honnørmarch’, som er komponeret af Preben Beyer i 1967 som en bryllupsgave til Dronningen og prins Henrik.
Sidste del af bisættelsen foregik privat på Amalienborg, hvor der blev holdt en sammenkomst for de nærmeste.
Også Folketinget mindedes prins Henrik
Inden bisættelsen var der mindehøjtidelighed i Folketinget klokken 10.
Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), holdt mindeord over Prinsen, og hun var tydeligt berørt på talerstolen.
- Jeg vil komme ind på alt, hvad han har bedrevet. Hvordan han er vokset op, hvordan hans liv har været, og ikke mindst hvad han har været for Danmark, danskerne, Dronningen og familien, sagde Pia Kjærsgaard.
Ved mindehøjtideligheden læste statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) et officielt brev - et såkaldt reskript - op fra dronning Margrethe. Derudover var der et minuts stilhed.
Onsdag vil blomsterne foran Amalienborg og Fredensborg blive flyttet til Kastellet i København til monumentet til ære for dræbte soldater.
Blomsterne ved Marselisborg ved Aarhus og ved Gråsten Slot vil også blive fordelt på mindesmærker.
Mange år siden sidst
Efter Prinsens eget ønske vil han blive kremeret. Halvdelen af hans aske skal spredes over danske farvande, resten skal placeres i den private del af Fredensborg Slotshave.
Siden lørdag har prins Henriks båre ligget på ’castrum doloris’ i Christiansborg Slotskirke i København. Her har besøgende kunnet komme forbi og sige deres sidste farvel til Prinsen.
Da dørene til slotskirken på den sidste dag, mandag, blev lukket klokken 19.16 – 16 minutter senere end planlagt – havde 19.356 således været forbi Prinsens båre.
Det er knap 18 år, siden danskerne og kongefamilien sidst måtte sige farvel til en regentmage. Dengang var det Dronning Ingrid, hvis begravelse forgik i Roskilde Domkirke. Dronning Ingrid blev stedt til hvile ved siden af sin mand, kong Frederik 9., som havde forlangt at blive begravet i det fri uden for kirken.
Prins Henrik døde tirsdag den 13. februar 2018 klokken 23.18 på Fredensborg Slot, få timer efter at han efter eget ønske var blevet overflyttet fra Rigshospitalet.