Løkke læste brev fra Dronningen op i Folketinget

Ved mindehøjtidligheden i Folketinget var der taler fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og Folketingets formand, Pia Kjærsgaard.

Tirsdag klokken 10 blev der afholdt en mindehøjtidelighed i folketingssalen på Christiansborg til ære for prins Henrik.

Først læste statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) et officielt brev op fra dronning Margrethe – et såkaldt reskript. Det var her, Folketinget fik den officielle meddelelse om, at Prinsen er død. En tradition, der stammer tilbage fra enevælden.

- Fra Hendes Majestæt Dronningen har jeg modtaget følgende reskript.

"Vi giver Dem hermed til kende, at vi vil have Dem overdraget i vort navn, at bringe Folketinget budskabet om, at vor højt elskede kære ægtefælle Hans Kongelige Højhed prins Henrik stille er sovet ind den 13. februar 2018 klokken 23.18. Vi bringer dette budskab i fuld forvisning om Folketingets deltagelse i vor og vore slægtninges tunge sorg givet på Amalienborg den 15. februar 2018." 

- Det er Dronningens ord, som jeg hermed har overbragt Folketinget. Vi deltager alle i Dronningen og den kongelige families store sorg ved prins Henriks død.

- Dronning Margrethe har mistet sin indsigtsfulde og varme livsledsager igennem mere end et halvt århundrede. Danmark har mistet en fornem og enestående repræsentant for vort land, sagde Lars Løkke Rasmussen blandt andet efterfølgende, inden han gav ordet til Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF).

En verdensmand er gået bort

 - En sand verdensmand er gået bort, og vi sørger alle over tabet af det kærlige, generøse og åndrige menneske han var, og hvis lige man skal lede længe efter, sagde hun.

- Verden har mistet en af sine store personligheder. Det er et smerteligt tab og en stor sorg for familien og vennerne. På hele Folketingets vegne sender jeg min dybeste medfølelse og kondolence til Hendes Majestæt Dronningen og hele den kongelige familie. Æret være prins Henriks minde, siger Kjærsgaard. 

Efter talen holdt de folkevalgte et minuts stilhed til ære for prins Henrik. Både Pia Kjærsgaard og Løkke deltager ved prins Henriks bisættelse i Christiansborg Slotskirke.

Bertel Haarder: En mærkedag man husker resten af livet

En af dem der deltog ved mindehøjtideligheden var Bertel Haarder (V), som er ordfører for nordisk samarbejde.

- Det er en mærkedag, som man husker resten af livet. Og billedet af prins Henrik, der ligger i slotskirken, det vil vi have på den indre nethinde lige så længe, som vi lever, sagde han til TV 2 forud for mindehøjtideligheden.

Rejser sig for de kongelige

Enhedslisten har tradition for med vilje at komme for sent til Folketingets åbning, hvor resten af Folketingets medlemmer rejser sig for de kongelige.

Det vil man dog ikke gøre i forbindelse med dagens mindehøjtidelighed, fortalte Enhedslistens pressechef, Emil Nielsen, til Ekstra Bladet før mindehøjtideligheden. Her vil man rejse sig under mindetalen ligesom resten af de fremmødte i salen lød det.

En anden, der ikke normalt rejser sig for kongehusets medlemmer, er Zenia Stampe (R), som er erklæret republikaner. Hun gør dog også en undtagelse i dagens anledning.

- Ja, selvfølgelig vil jeg rejse mig sammen med de andre. Man kan jo godt være republikaner og så samtidig vise respekt for et menneske, der har tjent landet igennem et langt liv, skriver hun i en sms til Ekstra Bladet.