Prins Henrik

13-årig kordreng blev rørt: Det er en helt speciel bisættelse, når det er vores prins

Prins Henrik var protektor for Københavns Drengekor - det selvsamme kor, som tirsdag sang under Prinsens bisættelsesceremoni.

Den klare stemme klinger til klaverets toner. Fra de lave toner til de høje – og ned igen.

Den perfekte C-durskala er 13-årige Valdemar Nøjgaards opvarmning.

- Det er selvfølgelig en helt speciel bisættelse, når det er vores prins, der er død, og vi skal ind og synge for ham, siger han.

Det er tidlig tirsdag morgen. Om få timer skal Valdemar Nøjgaard synge foran den skare af familie og nære venner, som er indbudt til Prins Henriks bisættelse - som solist i Københavns Drengekor.

Koret var gennem 43 år en af Prinsens protektioner, og det var derfor nærliggende, at det var netop dette kor, der skulle synge kongefamiliens udvalgte salmer til ceremonien i Christiansborg Slotkirke i dag.

Svedige håndflader

At det 60 mand store kor er blevet udvalgt til at synge i kirken, tager de unge sangere meget alvorligt. 

Drengene er dybt professionelle, men der er en smule nervøsitet forbundet med dagens optræden.

Det kan Valdemar Nøjgaard skrive under på.

Som han står i sit stiveste puds – et mørkeblåt og hvidt matrossæt under vinterjakken – foran kirken, begynder sommerfuglene at kunne mærkes i maven.  

- Jeg prøver at tænke på det som en normal koncert… ellers kan jeg lave rod i det, siger han

Gik op i drengenes ve og vel

Valdemar Nøjgaard har optrådt i tre år i Københavns Drengekor og har før stået foran flere medlemmer af kongehuset, men aldrig Prinsen, som frasagde sine officielle pligter i april 2016.

Men selvom den unge sanger ikke har mødt Prinsen personligt, så ved han godt, hvilken rolle Prinsen har spillet for dem.

- Han har haft stor betydning. Det at være protektor er en stor ting, siger han. 

Det bakkes op af korets dirigent Ebbe Munk, som til gengæld har mødt Prinsen ved flere lejligheder.

- Drengene er fuldstændig klar over, at det er deres protektor, siger han.

Hvis Valdemar Nøjgaard havde været i koret lidt længere, så ville han have oplevet prinsens store engagement på nært hold, fortæller han. 

- Når Prinsen var til vores koncerter, talte han meget fint med drengene, og det betyder fantastisk meget for sådan et ungt menneske at blive set og hørt af en person, som har så stor indsigt i musik, som Prins Henrik havde, siger han.

En historisk begivenhed

I Ebbe Munks 27 år som dirigent for koret har han kun oplevet Prins Henrik som en stor støtte.

- Et protektorat kan jo være mange ting, men engagerer man sig på det musikalske plan, som Prins Henrik har gjort for os, så har det stor betydning.

Blandt andet hjalp Dronningen og prins Henrik drengekoret med at rejse uden for Danmarks grænser – blandt andet til Kina og Frankrig. Og så var Prinsen ifølge dirigenten medvirkende til, at drengekoret opnåede Det franske akademis fornemste kulturpris 'Liliane Bettencourt'-prisen i 2003.  

- Han var åndeligt til stede. Det er han stadig, og det tror jeg, han vil være i rigtig, rigtig lang tid. For mig er det for altid, og for drengene vil det naturligvis stå som noget, de har været med til, og som betød noget historisk, siger han.

Det store øjeblik

Klokken 11 lyder kirkeklokkerne, og drengene står ranke og parate på balkonen i Christiansborg Slotkirke.

Det er nu, at al øvelsen skal stå sin prøve, og nu at nerverne skal tøjles - og det lykkes begge dele. 

60 stemmer i perfekt harmoni med orgelets højtidelige toner i baggrunden lyder ud i kirkerummet.

Valdemar Nøjgaard står på forreste række til højre. Han lader kun en sjælden gang øjnene glane ned mod sin sangtekst foran sig. Ellers står han med et koncentreret blik og tydelig artikulation. 

Først til tonerne af i 'I Østen stiger solen op', 'Morgensang af Elverskud', 'Op, al den ting, som Gud har gjort' til 'Krist stod op af døde', 'Til himlene rækker din miskundhed, Gud' og til sidst fællessalmen 'Du, som har tændt millioner af stjerner'.

Valdemar Nøjgaard sang i koret ved prins Henriks bisættelse og kunne følge med i hele ceremonien. Video: Silvie Ulrikke Østebø

Efter 45 minutter i kirken har koret udført sin opgave og kan vende lettet hjem.

- Det var stort, og det gik rigtig godt, og alle fik en rigtig god afsked, siger Valdemar Nøjgaard, da han igen står foran kirken.

En veloverstået koncert, men en trist anledning.

- Jeg blev særligt rørt, da præsten lagde jorden over kisten og sagde en bøn.

- Det fik mig til at tænke på alle dem, der kendte ham personligt, og hvordan de må have haft det, siger den 13-årige dreng.