Unge i USA har fået nok - vil ikke være skydeskive for massemordere

En generation af unge amerikanere er vokset op med skoleskyderier, men nu har de fået nok af landets våbenlove.

17-årige Cameron Kasky havde lige hentet sin 15-årige bror Holden i specialklassen, da han snart skulle gå fra at være en helt almindelig skoledreng til talsmand for en hel generation.

Det skete på en trist baggrund, for brandalarmen hylede på Kasky-brødrenes skole, Marjory Stoneman Douglas High School, og en elev sagde, der blev skudt på skolen i den lille by Parkland i Florida.

Først troede Cameron Kasky ikke på det, har han sagt til lokalavisen Sun-Sentinel.

Men da en lærer begyndte at råbe, gik alvoren tilsyneladende op for Cameron Kasky. Sammen med andre elever løb han med sin bror ind i et klasseværelse og gemte sig.

Cameron Kaskys lillebror har autisme, og derfor forsøgte storebroren at beskytte ham.

- Jeg slap ham ikke i halvanden time, har Cameron Kasky fortalt.

Inde i klasseværelset kunne eleverne høre de skræmmende lyde udefra. Bag den låste dør ventede eleverne på enten at blive skudt eller reddet, har Cameron Kasky forklaret CNN.

Skoleskyderi i Florida Video: Peter Møller

Først da det kampklædte politi trængte ind, kunne eleverne forlade klasseværelset.

Kasky-brødrene var blandt de heldige, der slap med livet i behold ved angrebet sidste onsdag. Men 14 elever, to trænere og en lærer blev dræbt af Nikolas Cruz, en tidligere elev på Marjory Stoneman Douglas High School.

De unge skrider til handling

I stedet for at lade frygten vinde besluttede Cameron Kasky at svare igen med handling. Efter skoleskyderiet startede han sammen med andre elever en kampagne på Facebook. De kaldte den 'Never Again' (aldrig igen, red.), og her kunne de overlevende elever dele oplevelser og synspunkter om massakren.

Vi føler os svigtede.

Cameron Kasky, elev

Siden er Cameron Kasky og andre af de overlevende blevet talerør for en hel generation af unge amerikanere, der har fået nok af skoleskyderierne, som igennem flere år har hærget USA.

I 1999 blev 12 elever og en lærer dræbt på Columbine High School i delstaten Colorado. Gerningsmændene var to tidligere elever. Siden Columbine-massakren er i alt 122 personer døde i masseskyderier (med fire eller flere døde) på skoler i USA, skriver netmediet Axios.

Dengang var 17-årige Cameron Kasky slet ikke født. Men det er hans generation, der lever med følgerne af massakren. De er vokset op i en verden, hvor sikkerhedsøvelser og vagter er blevet en del af skolegangen. Og onsdag i sidste uge var det ikke bare en øvelse, men den barske virkelighed for Cameron Kasky og de andre elever på Marjory Stoneman Douglas High School i delstaten Florida.

For at sætte en stopper for skoleskyderierne vil Cameron Kasky og flere af de andre overlevende fra skyderiet nu have ændret den amerikanske våbenlovgivning.

De mener, at de voksne bærer skylden for massakrerne, og de unge har nu indkaldt til demonstrationer den 24. marts rundt omkring i USA.

- Vi marcherer sammen som studerende, der bønfalder for deres liv. Det handler ikke om Republikanere eller Demokrater. Det handler om de voksne. Vi føler os svigtede. Og nu er I enten med os eller imod os, sagde Cameron Kasky, da han søndag talte på amerikansk morgen-tv.

Våbenlobbyen skal stoppes

Eleverne er vrede over, at det var muligt for den 19-årige Nikolas Cruz at købe en AR-15 riffel. FBI var ovenikøbet blevet advaret om ham af en bekendt, der var bekymret over, at Cruz havde våben og et ”ønske om at dræbe”, skriver CNN.

- Vores barndom er væk, fordi den mand, selv om han var diagnosticeret med autisme og ADHD, selv om han var blevet undersøgt af psykiatere, og selv om FBI gentagne gange var blevet tippet om ham, var i stand til at købe en AR-15. Han kunne lovligt købe et halvautomatisk våben og slagte 17 af mine kammerater. På grund af de våbenlove er personer, jeg kender og holder af, døde, sagde eleven, Delaney Tarr, ved en anti-våben demonstration i Florida i weekenden.

De overlevende ønsker nu at få politikere, der bliver støttet af den amerikanske våbeninteresseorganisation NRA (National Rifle Association) i tale. Ifølge avisen The Guardian brugte NRA og deres allierede mere end 320 millioner kroner på at støtte det republikanske parti i den seneste amerikanske valgkamp. Mindst 180 af millionerne blev brugt på at få valgt Donald Trump ind i Det Hvide Hus.

På amerikansk tv sagde en overlevende elev Emma Gonzales søndag, at de unge gerne vil mødes med præsident Donald Trump og en række andre fremtrædende republikanere, der har modtaget støtte fra NRA.

- Vi vil give dem mulighed for at støtte den rigtige side, lød det fra Emma Gonzales.

For Cameron Kasky er det ikke partifarven, der er vigtig i våbendebatten. Det vigtige er nu at få våbene væk fra skolerne. 

- Folk fra begge sider siger: "Nu er det nok med de våben." Det handler det ikke om længere. Det handler om at skamme alle ud, som har modtaget penge fra NRA, siger Cameron Kasky.

Massakren den 14. februar har allerede skrevet sig ind i nyere amerikansk historie som en af de værste, og eleverne på skolen håber, at de nu kan være med til helt at stoppe skyderierne.

- Vi bliver de børn, man læser om i lærebøgerne. Ikke fordi vi er en del af statistikken over masseskyderier. Men fordi vi bliver det sidste masseskyderi, lød det fra Emma Gonzales ved weekendens demonstration i Florida.

Men USA-analytiker Mirco Reimer-Elster vurderer, at de unge får svært ved at få politikerne til at se på våbenlovgivningen.

Lyn-analyse

De unge overlevende har en stærk fortælling og italesætter deres agenda klogt som et apolitisk ønske om at sikre børns sikkerhed i skolerne, uafhængig af ideologi eller politik. Problemet er, at børns sikkerhed i høj grad er et politisk og ideologisk spørgsmål. Spørger man demokrater og republikanere, hvordan man skal forhindre skoleskyderier fremadrettet, vil de to partier komme med vidt forskellige bud. Så selvom de unge har et stærkt budskab og mange magtfulde græsrodsorganisationer på deres side, skal man ikke forvente et paradigmeskifte i debatten eller stramninger af våbenloven.

Mange af de overlevende fra onsdagens massakre er stadig kun børn. Derfor har Cameron Kasky en bøn. Han vil have de voksnes hjælp til at stoppe de politikere, der bliver støttet af NRA. Han opfordrer amerikanerne til at bruge deres stemmeret og stoppe våbenlobbyen.

- Vær venlig at gøre det for mig. Gør det for mine klassekammerater. Vi kan ikke stemme, men det kan I, så gør en forskel, lyder bønnen fra Cameron Kasky ifølge CNN.