TV 2 i prins Henriks barndomshjem - her var han kendt som 'le grand oncle'
Prins Henriks franske familie har inviteret TV 2 indenfor i Prinsens barndomshjem. De ønsker, at han bliver husket for sin humor og kærlighed.
Det er ikke meget, danskerne gennem tiden har set eller hørt til prins Henriks franske del af familien.
Og der er ikke uden grund, for de har nemlig på grund af Prinsens status som kongelig i Danmark opført sig diskret. Men i et sjældent interview har dele af den franske familie inviteret TV 2 indenfor i prins Henriks barndomshjem Le Cayrou, der ligger ved byen Albas i Sydfrankrig ikke langt fra Prinsens eget vinslot.
- Han var hele søskendeflokkens storebror
Årsagen er, at familien gerne vil vise danskerne, hvad det er for en person, de tirsdag med prins Henriks bisættelse fra Christiansborg Slotskirke skal sige farvel til – deres grand oncle, som han blev kaldt.
- Vi blev inviteret ind, fordi de gerne vil vise og fortælle danskerne, hvad det er for en onkel, de siger farvel til. Og han er meget mere, end det man har set i Danmark. De vil gerne vise folket mod nord, at det var en person, som bød på utrolig mange ting, fortæller TV 2s korrespondent Lotte Mejlhede, der har besøgt landstedet Le Cayrou.
- Han var hele søskendeflokkens storebror. Han havde masser af fantasi. Han elskede at have det sjovt og at underholde. Han kunne lide det uventede. Og det tror jeg ikke var velset i Danmark, siger Jacques Beauvillain, der var gift med Prinsens søster Maurille Beauvillain de Monpezat, indtil hun døde i 2015.
De danske prinser sĂĄ ogsĂĄ barndomshjem som fristed
Jacques Beauvillain bor nu i prins Henriks barndomshjem og fortæller, at Le Cayrou altid har fungeret som et fristed for Prinsen – det var hertil, han bragte sin kærlighed og senere parrets to sønner, der også så faderens barndomshjem som et fristed, fortæller prins Henriks nevø Guillaume Bardin.
- Der er stor forskel på den måde, man lever her og i Danmark. De respekterer reglerne, mere end vi gør. Dem gør vi ikke så meget i. Det, kronprins Frederik og prins Joachim bedst kunne lide, når de kom her, var den store frihed.
- Det kan virke stødende på franskmænd
Den franske familie kendte til prins Henriks tanker om ikke at være ligestillet med sin kone, fortæller Guillaume Bardin:
- Han sagde: ”Hvis en konge gifter sig, bliver hans hustru dronning. Men hvis jeg gifter mig med en dronning...” Han spøgte hele tiden med den slags. Men med tiden kunne han ikke se det sjove i det mere, siger nevøen.
Familien vil ikke udtale sig om, hvorvidt deres grand oncle fik en fair behandling af danskerne, men Prinsens svoger fortæller, at det som franskmand er svært at stå bag sin kone, og at det ikke mindst er svært som far at stå bag sin søn.
- Det kan virke stødende på franskmænd, at en søn kommer før sin far. Hvis sønnen er konge, kan man forstå det. Så må faderen træde i baggrunden. Men når sønnen ikke er konge, hvorfor skal han så have forrang? Det forstår vi ikke. Men danskerne anser det tydeligvis for at være naturligt, siger Jacques Beauvillain.
Besøgte Cayrou sidste sommer
Ifølge Lotte Mejlhede vil den franske del af familien gerne have, at danskerne også husker prinsen som manden med humor – og ikke kun manden, som måske mistede noget af humoren til sidst, i hvert fald når det drejede sig om de knaster, han selv havde.
- De vil gerne fortælle, at det er denne her mand – med utrolig mange kvaliteter – som har givet dem utrolig meget kærlighed, og som måske ikke blev forstået i Danmark, siger hun.
Prinsens barndomshjem var lige til det sidste lykkens sted for Prinsen.
- Han var her sidste sommer i august. Vi lo meget og havde det sjovt her. Det var før, vi vidste, at han var syg. Det blev først konstateret i Danmark. Det mærkede vi slet ikke her, siger Jacques Beauvillain.