Prins Henrik

Sønner og særligt indbudte gæster sagde farvel til prins Henrik

Udover Prinsens to sønner samt venner og bekendte var der repræsentanter fra hans mange protektioner samt gudbørn og ansatte ved hoffet.

Prinsens to sønner, kronprins Frederik og prins Joachim - der ankom i prins Henriks bil Krone 101 - deltog i Christiansborg Slotskirke sammen med 200 særligt indbudte gæster mandag ved den særlige mindehøjtidelighed for prins Henrik, der afgik ved døden tirsdag.

Tidligere generalløjtnant Kjeld Hillingsø, forretningsmand Christian Kjær, entertainer Eddie Skoller, revydirektør Flemming Krøll, tidligere hofreporter Bodil Cath, skuespillerinde Ellen Hillingsø og modeskaber Erik Brandt var blandt gæsterne.

Gæster, der stod prins Henrik nært

Prins Henrik var før sin død selv med til at bestemme, hvad der skulle ske, fortæller TV 2-reporter Lisbeth Davidsen.

- De mennesker, der er inviteret i dag, er nogle mennesker, der stod prins Henrik nært. Det er personer, som han har haft rigtig meget at gøre med de seneste år.

Udover Prinsens to sønner samt venner og bekendte var der repræsentanter fra de mange protektioner, som Prinsen havde, samt gudbørn og ansatte ved hoffet.

- Kongehusets medlemmer har nogle forskellige organisationer eller foretagender, som de er særligt knyttet til. De skal sørge for at gøre opmærksom på de organisationer og foretagenders arbejde og deltage i offentlige begivenheder, hvor de spiller en rolle, siger historiker Lars Hovbakke Sørensen.

Over 60 protektioner

Prins Henrik havde over 60 protektioner. Blandt andet Københavns Drengekor, Dansk Kennel Klub og Røde Kors.

- Det er en af de meget vigtige roller for de kongelige, fordi de ikke har en politisk magt, som de havde før i tiden, siger Lars Hovbakke Sørensen.

De omkring 200 gæster ved mandagens mindehøjtidelighed ankom til Christiansborg Slotskirke klokken 13.

Herefter blev de samlet i fløjsgemakkerne, som er en del af de kongelige repræsentationslokaler inde på Christiansborg Slot. Der vil de indbudte være samlet indtil omkring klokken 15.

14.000 har set prins Henriks kiste

Siden Prinsens død har cirka 14.000 danskere været forbi kirken til castrum doloris, hvor man har haft mulighed for at se Prinsens kiste og sige farvel.

Fra mandag klokken 15 vil dørene for sidste gang åbne for offentligheden, der vil have mulighed for at se kisten frem til klokken 19 samme dag.

Bliver bisat tirsdag

Prins Henrik bliver bisat tirsdag i Christiansborg Slotskirke. Bisættelsen starter klokken 10.30, hvor de cirka 60 indbudte gæster ankommer.

Udover kongefamilien deltager repræsentanter fra den franske familie, repræsentanter fra det officielle Danmark og repræsentanter fra hoffet.

Efter gæsterne er ankommet, ser programmet således ud:

  • 10.43 Den kongelige familie ankommer til kirken.
  • 11.00 Den kirkelige ceremoni begynder.
  • 11.45 Den kirkelige ceremoni er slut. Den kongelige familie forlader slotskirken. Derefter vil der være en privat sammenkomst på Amalienborg.
  • 12.00 Gæsterne forlader Christiansborg Slotskirke.

Det bliver ikke oplyst, hvem gæsterne er. Tidligere har Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, og statsminister Lars Løkke Rasmussen fortalt, at de er indbudt.