Prins Henrik deltog selv i forberedelserne af mindehøjtidelighed

Man kunne høre en knappenål falde til jorden ved Prinsens højtidelighed, hvor hans tre hunde og 200 personer deltog. Læs deres oplevelser med Prinsen.

Blandt de 200 særligt indbudte gæster til den særlige mindehøjtidelighed i Christiansborg Slotskirke mandag var, udover prins Henriks to sønner - kronprins Frederik og prins Joachim - flere repræsentanter fra Prinsens over 60 protektorater, herunder generalsekretær for Røde Kors i Danmark, Anders Ladekarl.

Og ifølge Anders Ladekarl bar mindehøjtideligheden meget tydeligt præg af, at prins Henrik selv har været med til at planlægge højtideligheden, som generalsekretæren kalder en ”meget god og værdig måde” at tage afsked med prins Henrik på.

Vi fik at vide, at det nærmest har været planlagt de sidste 10 år

Anders Ladekarl

- Men det var også en klar beslutning fra prins Henriks side om, at det ikke skulle være alt for sørgeligt, og at der også skulle være plads til den gode historie, og at vennerne efterfølgende drak af det, som man jo nærmest kaldte gravøl i gamle dage - en lejlighed til ikke bare at sørge, men også til at huske de gode og glade stunder, siger han.

Prins Henrik stod selv for detaljer til mindehøjtidelighed

At mindehøjtideligheden i den grad bar præg af Prinsen skyldtes ifølge Anders Ladekarl, at prins Henrik selv har deltaget i forberedelserne af mindehøjtideligheden:

- Vi fik at vide, at det nærmest har været planlagt de sidste 10 år, og at alle detaljer var noget, som prins Henrik selv havde været inde over. Det kunne man også fornemme – hans ånd svævede nærmest over det.

Han fremhæver blandt andet purpurfarven pĂĄ det klæde, som prins Henriks bĂĄre ligger pĂĄ i ’castrum doloris’ i slotskirken – og at farven, ifølge Anders Ladekarl, er et udtryk for den person, som Prinsen ogsĂĄ var. Kandelaberen og mĂĄden, hvorpĂĄ tingene i Christiansborg Slotskirke var opstillet, vidner ifølge generalsekretæren ogsĂĄ om, at Prinsen selv har haft en finger med i spillet:

- At det har betydet noget for ham at sende de signaler, som det nu gjorde. Det var en alvorlig og vigtig begivenhed, som skulle give anledning til, at man sørgede, men også at der var et glimt i øjet, som der jo også var hos prins Henrik, fortæller han.

Situationens alvor var da, ifølge Anders Ladekarl, ogsĂĄ til at tage at føle pĂĄ, for pĂĄ trods af, at der var 200 personer til stede i Christiansborg Slotskirke under mindehøjtideligheden, ”kunne man høre en knappenĂĄl falde til jorden.”

Prins Henrik blev fejret efter højtidelighed i kirken

I forbindelse med mindehøjtideligheden fremhæver Anders Ladekarl den smukke sal og det ”fantastiske sceneri” i Christiansborg Slotskirke, hvor prins Henriks båre ligger ’castrum doloris,’ som det, der gjorde størst indtryk på ham, ligesom den smukke sang under højtideligheden gav rum til eftertænksomhed.

Folk var jo nærmest ved at falde ind i teltet

Lars Løhndorf

Efter højtideligheden i slotskirken blev de indbudte samlet i fløjlsgemakkerne, som er en del af de kongelige repræsentationslokaler pĂĄ Christiansborg Slot.

- Jeg tror, vi alle sammen benyttede lejligheden til i vores stille sind at takke, men ogsĂĄ efterfølgende at fejre en mand, der var masser af liv i – og som vi bagefter kunne udveksle mange, mange sjove og spændende historier om. Historier, som vi alle sammen har haft i hans selskab, fortæller Anders Ladekarl om Prinsen, der har været involveret i Røde Kors’ arbejde i Danmark i 49 ĂĄr.

- Man blev altid glad, når man var tæt på prins Henrik

Også den tidligere formand for en anden af prins Henriks protektorater, Tunø Festival, deltog i mindehøjtideligheden.

- Han var et menneske, der skinnede og var meget, meget glædelig at være sammen med. Man blev altid glad, når man var tæt på prins Henrik – det gjorde man virkelig, siger Lars Løhndorf til TV 2.

Han fremhæver Prinsens evne til at møde danskerne i øjenhøjde:

- Han kom jo bare og ville gerne se øen (til festivalen, red.) – nogle gange gik han rundt og hilste på vores festivalgæster, mens de var ved at tage teltet op eller ned. Folk var jo nærmest ved at falde ind i teltet. Han var god til at tale med andre mennesker, siger Lars Løhndorf.

- Jeg fĂĄr helt gĂĄsehud ved tanken

Det er ikke nogen hemmelighed, at prins Henrik – og Dronningen – havde en forkærlighed for hunde, og måske netop derfor var prins Henrik også protektor for Dansk Kennel Klub (DKK) – og havde været det i 46 år. Derfor deltog også Lise Lotte Christensen, der er presseansvarlig i Dansk Kennel Klub, i mindehøjtideligheden.

- Det var sĂĄ rørende. Jeg deler mening med de tusindvis af danskere, der har været forbi prins Henrik bĂĄre – det er virkelig en oplevelse. Det er utroligt, at et sĂĄ stort menneske kan være i en sĂĄ lille kiste egentlig. Det var virkelig smukt. Meget, meget smukt. Stemningen er helt fantastisk. Jeg fĂĄr helt gĂĄsehud ved tanken, siger en meget rørt Lise Lotte Christensen.

De 200 deltagere til højtideligheden sang blandt andet salmen ”Altid frejdig, når du går” af Christian Richardt.

De tre hunde var med helt til det sidste

Lise Lotte Christensen fremhævede blandt andet Prinsens arbejde for DKK ved at fortælle om Prinsens eget forhold til sine hunde.

- (Det var) hunde, der har boet hos dem og sovet i deres seng, forstĂĄr jeg pĂĄ Prinsen. NĂĄr man er til skue for hele verden, sĂĄ er det dejligt at have noget derhjemme, som bare elsker Ă©n ubetinget og som ikke stiller spørgsmĂĄlstegn ved, hvem man er, og hvorfor man er det, siger hun til TV 2.

Presseansvarlig ved Dansk Kennel Klub, Lise Lotte Christensen, var meget bevæget efter prins Henriks mindehøjtidelighed, hvor også Prinsens tre hunde var til stede. Video: Natali Braagaard

Prinsens forhold til hunde blev tydeliggjort af, at prins Henriks tre nuværende hunde - Nelly, Tillia og Helike - ogsĂĄ deltog i mindehøjtideligheden.

- Det var faktisk meget rørende at se, at prins Henriks to kammertjenere – kammertjener Jesper (Jesper G. Jensen, red.) og kammertjener Laurent (Olivier Laurent, red.) – stod med de tre hunde. SĂĄ det var meget smukt. Hundene var med helt til det sidste, og det bevidner ogsĂĄ bare den kærlighed, som Prins Henrik – og selvfølgelig Dronningen – har til deres hunde.  

- Vi er meget taknemmelige for det, vi har modtaget

En anden af de protektorater, der mandag sagde farvel til prins Henrik, var Københavns Drengekor repræsenteret ved lederen Ebbe Munk.

Prins Henrik har været protektor for Drengekoret i 46 år, og koret skal også synge ved Prinsens bisættelse i Christiansborg Slotskirke tirsdag, hvor cirka 60 personer er inviteret.

Prins Henrik var i 46 år protektor for Københavns Drengekor, der skal synge til Prinsens bisættelse i Christiansborg Slotskirke. Video: Natali Braagaard

Ifølge Ebbe Munk lå det Prinsen meget på sinde, at drengene havde det godt.

- Det er en mærkelig fornemmelse at skulle tage afsked med et menneske, som har vist så stor interesse og så stort engagement og varme i forhold til drengene, vores kor og vores trivsel i både udlandet og i Danmark. Det er et vemodigt øjeblik.

- Vi er meget taknemmelige for det, vi har modtaget fra prins Henrik, siger han.