19.356 har set prins Henrik på ’castrum doloris’

Der er nu ikke længere mulighed for at se prins Henriks båre ligge 'castrum doloris'. Prinsen skal tirsdag bisættes fra Christiansborg Slotskirke.

Tusindvis af danskere har siden lørdag vist den afdøde prins Henrik den sidste ære ved at besøge hans båre, der ligger ’castrum doloris’ i Christiansborg Slotskirke i København.

Da dørene til slotskirken mandag på den sidste dag blev lukket klokken 19.16 – 16 minutter senere end planlagt – havde 19.356 således defileret forbi Prinsens båre, oplyser Kongehuset til TV 2.

Skyndte på hinanden i køen

Ligesom de øvrige dage nåede ikke alle i køen at se Prinsens båre.

TV 2s reporter på stedet, Camilla Slyngborg, fortæller, hvordan personerne i køen skyndte på hinanden, så flest muligt kunne nå ind i kirken, inden dørene blev lukket, og forberedelserne til Prinsens bisættelse tirsdag kunne begynde.

- Folk stod ude på trappen og tittede ind, så de kunne få et glimt af rummet, siger Camilla Slyngborg.

Folk har stået i kø i timevis

Prins Henriks båre blev fredag transporteret fra Amalienborg Slot til Christiansborg Slotskirke, hvor offentligheden siden lørdag har kunnet se Prinsens båre ligge ’castrum doloris’ – på smertens leje.

Alle tre dage har interesseren fra offentligheden været stor, og folk har stået i kø i timevis for at komme ind i slotskirken.

I alt nåede 19.356 personer altså at vise prins Henrik en sidste ære, men mange er også gået forgæves, og mandag blev man allerede afvist fra køen klokken 18.30, så de personer, der allerede stod i kø, kunne nå ind i slotskirken.

Familien så som de første båren ligge 'castrum doloris'

Medlemmer af kongefamilien har været i Christiansborg Slotskirke næsten hver dag, siden prins Henriks båre ankom fredag.

Således var der fredag aften en kort og privat ceremoni, hvor Dronningen, Kronprinsen, Kronprinsessen, prins Joachim og prinsesse Marie deltog med alle prins Henriks otte børnebørn. Lørdag formiddag befandt Dronningen, kronprins Frederik og prins Joachim sig med deres hustruer også i Christiansborg Slotskirke, hvor de som de første så prins Henriks båre ligge ’castrum doloris’.

Søndag var slotskirken åben for offentligheden stort set hele dagen fra klokken 10 til 19, mens den først åbnede for offentligheden klokken 15 mandag, da der om formiddagen var en mindehøjtidelighed for 200 særligt indbudte, herunder repræsentanter fra prins Henriks over 60 protektorater.

I mindehøjtideligheden deltog også prins Henriks to sønner, kronprins Frederik og prins Joachim, samt ikke mindst Prinsens tre hunde Nelly, Tillia og Helike.

Cirka 60 personer inviteret til bisættelse 

Kongehuset oplyser, at cirka 60 personer er inviteret til at deltage i prins Henriks bisættelse tirsdag klokken 11.00 fra Christianborgs Slotskirke. Her vil Prinsens danske og franske familie deltage samt få repræsentanter fra offentligheden, herunder statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og formanden for Folketinget, Pia Kjærsgaard.

Prins Henrik døde tirsdag den 13. februar 2018 klokken 23.18 på Fredensborg Slot, få timer efter at han efter eget ønske var blevet overflyttet fra Rigshospitalet.