Prins Henrik

Prinsens båre trækker lange køer for anden dag i træk

Mange har deres børn med i Christiansborg Slotskirke - og det er en rigtig god idé.

Interessen for at sige farvel til prins Henrik, der ligger på castrum doloris i Christiansborg Slotskirke, er fortsat stor. Det viser billeder uden for kirken med al sin tydelighed.

Lørdag trak Prinsens båre lange køer foran kirken, fra før den åbnede klokken 15 og helt til lukketid klokken 19.

Og det samme billede tegner sig søndag, hvor kirken åbnede klokken 12 – igen med lang kø for at komme ind i kirken.

Billeder fra TV 2 News viser en time efter kirkens åbning, at folk står i kø hele vejen ned langs Christiansborg Slotskirke og rundt om Thorvaldsens Museum, der ligger bagved.

Et bevægende øjeblik

Kirken holder søndag åbent til klokken 19. I løbet af fire timer lørdag defilerede 5081 personer forbi kisten. En af dem var Hanne Jørgensen og datteren Lærke.

- Det er jo et bevægende øjeblik. Det er helt fantastisk at se, hvor mange mennesker der kan følges ad og have et ganske roligt øjeblik. At gå rundt derinde og have sådan en størrelse med, som bare forstår, at det er nu, vi tier stille, det synes jeg er vildt imponerende, sagde Hanne Jørgensen med datteren på armen til TV 2.

Hanne Jørgensen med datteren Lærke defilerede lørdag forbi prins Henriks kiste i Christiansborg Slotskirke, Video: Emil Færch

Og Hanne Jørgensen var ikke den eneste, der havde sit barn med i kirken for at se den lukkede kiste med prins Henrik. Det kan man sagtens gøre, lyder det fra Preben Engelbreckt, der er direktør i Børn, Unge og Sorg.

- Det er en rigtig god idé. Fordi her er vi jo med til at gøre døden til en naturlig del af livet, hvad vi normalt har rigtig svært med. Og børn vil jo meget gerne tale om døden, siger han til TV 2.

Folk, der ønsker at gå forbi kisten – med eller uden børn – men ikke har mulighed for det søndag, kan nå det mandag, hvor Prinsen ligger på castrum doloris fra klokken 15 til 19.

Sidste mulighed

Castrum doloris betyder smertens leje, og det er en forhøjning, hvorpå en afdøds kiste er anbragt, så offentligheden kan passere forbi.

Prins Henrik ligger på en forhøjning, der er dækket af et purpurklæde af fløjl. Op ad klædet hviler to kranse i blå og røde nuancer - den ene fra kronprinsparret den anden fra prins Joachim og prinsesse Marie. Foran ligger en krans fra Prinsens børnebørn og ved side af den en krans fra Dronningen.

Se billederne af prins Henriks båre inde fra Christiansborg Slotskirke. Video: Carl-Emil Søe

Mandag er offentlighedens sidste mulighed for at se kisten i Christiansborg Slotskirke, før Prinsen bisættes tirsdag ved en mindre ceremoni for den nærmeste familie og få andre.

Inden befolkningen lørdag fik adgang til prins Henriks kiste, var dronning Margrethe sammen med kronprins Frederik og kronprinsesse Mary samt prins Joachim og prinsesse Marie forbi båren.