Prins Henrik

Lars Løkke lagde blomster ved Amalienborg: - Danskerne elskede prins Henrik

Blomsterhavet er ifølge statsministeren et signal om, at danskerne bakker op om kongehuset.

Siden prins Henrik gik bort sent tirsdag aften er danskerne strømmet til Amalienborg for at vise deres støtte med blomster og hilsner.

Også statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) kom søndag eftermiddag forbi sammen med sin hustru, Sòlrun Løkke Rasmussen, med en buket til minde om Prinsen.

- Det er rørende at se, hvor mange danskere der møder frem. Det er et signal om, hvor populær prins Henrik i virkeligheden var, men også et stærkt signal til dronningen om, at danskerne bakker op om kongehuset, siger han.

En livsnyder

Statministeren var også en af dem, der fik lov til at holde tale til Prinsens 75-årsfødselsdag i 2009, som han beskriver som "et brag af en fest" og husker tilbage på med stor glæde.

- Jeg holdt meget af ham, og han var i ordets allerbedste forstand en livsnyder. Han ville leve livet, og det gjorde han på en måde, som jeg synes var enormt inspirerende, siger statministeren.

Derudover mener han også, at Prinsen har bidraget med både kunstforståelse, internationalt udsyn og poesi.

- Og så har han været en stærk støtte for vores dronning gennem mere end 50 år.

Tusindvis i kø

Det er ikke kun på Amalienborg, at danskerne er mødt talstærkt op.

Lørdag trodsede mere end 5000 kulden for at komme ind og sige et sidste farvel til Prinsen i Christiansborg Slotskirke, hvor han ligger på sit castrum doloris.

Og det samme billede tegnede sig søndag, hvor køen allerede var lang, inden kirken åbnede.

National skyldfølelse

Det store fremmøde er ifølge domprovst i Vor Frue Kirke, Anders Gadegaard, et udtryk for en national solidaritet med kongefamilien.

Men han mener også, at det samtidig kan være et udtryk for en national skyldfølelse, fordi man ikke fik værdsat Prinsen i tide.

Det billede kan statsministeren dog ikke genkende.

- Jeg oplever det ikke på den måde. Det, at der er så mange her og ved slotskirken, er et meget stærkt signal om, at danskerne godt kunne lide prins Henrik.