Nyheder

Hollandsk familie fik telefonerne til at ringe på fynske restauranter

Fynske gourmetrestauranter føler sig oversete i den berømte Guide Michelin. Men i år tyder meget på, at der langt om længe falder stjerner over øen.

Det hele begyndte over en kop kaffe.

I efteråret mødtes køkkencheferne fra de bedste restauranter på Fyn på Sortebro Kro. I årevis havde de følt sig oversete i den prestigefyldte michelinguide, der leder gastroturister på sporet af verdens bedste restauranter. 

Sommeren var slut, og med den forsvandt størstedelen af områdets gæster. Og mens både Jylland og Sjælland har flere michelinrestauranter, der kan lokke madglade turister til om vinteren, findes der endnu ingen på Fyn. Noget måtte gøres.

Michelin-guiden: Det betyder stjernerne

I Michelin-guiden får maden karakterer ved hjælp af stjerner.

Vurdering af service, atmosfære og øvrige indtryk belønnes med korslagt bestik (1-5 bestik). Hoteller belønnes på samme måde for deres miljø/komfort med hussymboler i forskellige størrelser.

Rødt bestik og røde hussymboler gives til særligt gode restauranter og hoteller. 

- Tre stjerner i Guide Michelin betyder, at en restaurant er "værd at rejse efter". 
- To stjerner betyder, at restauranten er "en omvej værd". 
- En stjerne betyder, at det er en "rigtig god restaurant i sin kategori".  

Kilde: Guide Michelin 

Køkkenchefen på Sortebro Kro, John Kofod Pedersen, havde gentange gange skrevet direkte til folkene bag Guide Michelin for at gøre dem opmærksomme på de fynske madkundskaber. Derfor følte de fremmødte, at der var gode chancer for, at øen ville få besøg af folkene bag guiden i den kommende tid. 

- På mødet aftalte vi at lave en telefonkæde, så vi kunne advare hinanden, hvis én af os opdagede, at der var en michelininspektør i området. Vi betragter mere hinanden som kollegaer end konkurrenter, og det smitter af på alle, hvis der kommer en michelinrestaurant i området, fortæller John Kofod Pedersen. 

"Og der tænkte jeg bare shit"

Det gælder om at have alle detaljer på plads, når der kommer besøg fra Guide Michelin. Alle skal yde sit absolut bedste i restauranten, hvis man skal komme i betragtning til stjernerne. Telefonkæden ville give restauranterne mulighed for en smule forberedelsestid.

Michelin-guiden: Sådan startede det

Den første Guide Michelin udkom i år 1900 på initiativ af dækfabrikanten Michelin. Den blev delt ud gratis til alle, som købte en bil.

De første guider indeholdt oplysninger om, hvor man kunne tanke, da der var ikke mange tankstationer dengang, hvordan man skiftede dæk og glødelamper, og om hvor man kunne få en bid mad eller overnatte. 

Det overordnede formål var således at gøre det enklere at rejse.

Systemet med stjerner blev introduceret i 1930'erne. 

Kilde: Guide Michelin

Ikke længe efter mødet modtog John Kofod Pedersen da også en opringning. Der gik rygter om, at en hollandsk michelininspektør var i området med sin familie. 

- Og der tænkte jeg bare shit, siger John Kofod Pedersen og griner.

- Jeg havde lige stået og snakket med en hollandsk dame, der havde været på kroen med sin familie, og jeg var slet ikke forberedt på, at det kunne være en inspektør fra Michelin. Jeg skyndte mig at ringe til The Balcony (restaurant i Odense, red.) og advare dem.

På Sortebro Kro har vi lokum i gården, og det tror jeg ikke, Michelin bryder sig om.

John Kofod Pedersen, køkkenchef på Sortebro Kro

Inspektørerne giver sig ikke altid til kende. Dog kommer et besøg fra Guide Michelin sjældent alene. De fleste michelinrestauranter får mindst tre besøg om året. For restauranter, der har flere michelinstjerner, kan besøgene løbe helt op i seks om året. 

John Kofod Pedersen tror ikke, han har fået flere besøg - og han ved heller ikke, om den hollandske kvinde overhovedet kom fra Michelin. 

- Og jeg har desværre ikke hørt om andre restauranter i området, der med sikkerhed kan sige, at de har haft besøg, siger han.  

Anmelderne tror også på Fyn

For den fynske køkkenchef handler en plads i michelinguiden ikke kun om prestige. Det handler om at få så mange turister forbi Fyns land som muligt. Derfor er det heller ikke afgørende for ham, at netop Sortebro Kro får en stjerne. 

Guide Michelin ved ikke alt, hvad der foregår. Det er sjældent, de rammer ved siden af, men de er ikke den gastromoniske vorherre.

Ole Troelsø, madanmelder for Børsen

- På Sortebro Kro har vi lokum i gården, og det tror jeg ikke, Michelin bryder sig om. Skal du have en stjerne, skal du også have styr på de ydre omgivelser, som helst skal være luksuriøse. Men kommer der michelinturister til Fyn, spiser de jo ikke det samme sted hver aften. Så vi kan stadig få stor gavn af det. 

John Kofod Pedersen tror da også, at Guide Michelin langt om længe er ved at få øjnene op for den fynske mad. Især Falsled Kro i Millinge, er han sikker på, får en stjerne i år. 

Både John Kofod Pedersen og flere danske madanmeldere spår, at Falsled Kro i Millinge har gode chancer for at få deres første michelinstjerne.

Det er en lang række madanmeldere enige med ham i. Blandt andre Bent Christensen, der står bag Den Danske Spiseguide.

- Både Restaurant Lieffroy i Nyborg og Falsled Kro er to ret sikre bud. De har styr på de konservative dyder, som Michelin vægter højt. Det er klassisk mad med en fransk tilgang, siger han.

Ole Troelsø, som er formand for danske Madanmeldere og anmelder for Børsen, er enig. Han påpeger dog, at man ikke skal se Michelin som en fuldendt guide.

- Guide Michelin ved ikke alt, hvad der foregår. Det er sjældent, de rammer ved siden af, men de er ikke den gastromoniske vorherre. De har ikke haft ressourcer nok til at besøge Fyn tidligere. Derfor har de primært fokuseret på København og Aarhus.

Også The Balcony i Odense er spået gode chancer for en michelinstjerne i 2018.