Nyheder

Disse restauranter kan få michelinstjerner, spår anmelderne

Mens Fyn står til at få sin første michelinrestaurant, kan Nordsjælland meget vel miste en stjerne under mandagens uddeling.

Der bliver hvisket i de gastronomiske kroge.

På landets bedste restauranter har køkkencheferne den senere tid spejdet langt efter inspektørerne fra Michelin. Får man kun ét besøg, lover det ikke godt. Tre besøg bliver derimod ofte kvitteret med en af de eftertragtede stjerner. 

Og har man som Geranium i København nået den ultimative michelin-top, kan man forvente hele seks besøg i løbet af et år. 

Men hvem er på forhånd sikret stjerner - og hvem kan risikere at miste dem - når de nordiske michelinstjerner bliver uddelt mandag eftermiddag? Intet er sikkert endnu.

TV 2 har samlet en række af Danmarks bedste madanmeldere, der herunder giver deres bud. 

Se også listen over anmeldernes fælles bud i bunden af artiklen.

Michelin-guiden: Sådan startede det

Den første Guide Michelin udkom i år 1900 på initiativ af dækfabrikanten Michelin. Den blev delt ud gratis til alle, som købte en bil.

De første guider indeholdt oplysninger om, hvor man kunne tanke, da der var ikke mange tankstationer dengang, hvordan man skiftede dæk og glødelamper, og om hvor man kunne få en bid mad eller overnatte. 

Det overordnede formål var således at gøre det enklere at rejse.

Systemet med stjerner blev introduceret i 1930'erne. 

Kilde: Guide Michelin

Noma gemmer sig i kulisserne

Først skal blikket rettes mod København.

I 2017 kunne hovedstaden bryste sig af at huse 14 af de i alt 25 danske michelinrestauranter. Spørger man anmelderne, vil antallet stige. Blandt de helt store favoritter er Restaurant Barr, der serverer traditionel dansk mad i moderne klæder.

Og selvom navnet klinger nyt, er ejerne det ikke. Bag restauranten står Noma, og Barr holder da også til i Nomas gamle lokaler i Strandgade.

- Det er frikadeller og torsk, men det smager utroligt godt, lyder dommen fra Berlingskes madanmelder Søren Frank, der er sikker på, at Barr får en michelinstjerne i år.

Jeg har hørt, at de har haft hele fire besøg af Michelin, og normalt betyder det, at de så er sikret en stjerne

Søren Frank, Madanmelder på Berlingske

- Jeg har hørt, at de har haft hele fire besøg af Michelin, og normalt betyder det, at de så er sikret en stjerne, siger han.

Vegetarrestaurant kan også få stjerne

Selv vil Noma - med den verdensberømte chefkok René Redzepi i spidsen - genåbne på sin nye lokation på Refshaleøen i København på torsdag. Derfor er restauranten, der tidligere er blevet kåret som verdens bedste, ikke med i årets Michelin Guide.

Michelin-guiden: Det betyder stjernerne

I Michelin-guiden får maden karakterer ved hjælp af stjerner.

Vurdering af service, atmosfære og øvrige indtryk belønnes med korslagt bestik (1-5 bestik). Hoteller belønnes på samme måde for deres miljø/komfort med hussymboler i forskellige størrelser.

Rødt bestik og røde hussymboler gives til særligt gode restauranter og hoteller. 

- Tre stjerner i Guide Michelin betyder, at en restaurant er "værd at rejse efter". 
- To stjerner betyder, at restauranten er "en omvej værd". 
- En stjerne betyder, at det er en "rigtig god restaurant i sin kategori".  

Kilde: Guide Michelin 

En anden favorit hos anmelderne er vegetarrestauranten VeVe, som ejes af Henrik Yde. Han har allerede fået stor international ros for sine to michelinrestauranter Kiin Kiin på Nørrebro og Sra Bua i Bangkok. 

Derfor føler TV 2s madekspert Svend Rasmussen sig også sikker i sin sag:

- Efter min mening får VeVe helt klart en michelinstjerne i år, siger han. 

Michelin har "overset" Fyn

På Fyn findes der i skrivende stund ingen michelinrestauranter. Men det skyldes ikke, at den fynske gourmet ikke kan leve op til Michelins høje standarder, vurderer madanmelder Bent Christensen, der står bag 'Den Danske Spiseguide':

- Det er tydeligt, at Michelin ikke tidligere har haft ressourcerne til at besøge Fyn. Man skal huske på, at Michelin først og fremmest er en virksomhed, der sælger dæk, og de ser jo også på eget forretningspotentiale. Og der har Sjælland og Jylland vægtet højere, siger han.

Det er tydeligt, at Michelin ikke tidligere har haft ressourcerne til at besøge Fyn

Bent Christensen, madanmelder og redaktør på Den Danske Spiseguide

Ole Troelsø, der er madanmelder på Børsen, er enig:

- Michelin troller ikke landet rundt for at besøge samtlige restauranter. De støtter sig i høj grad til, hvad medierne skriver, før de beslutter, om stedet er et besøg værd. Det er sjældent, at de rammer ved siden af, men de er ikke den gastronomiske vorherre.

Tre fynske restauranter kan få stjerner

Begge vurderer de, at der er gode muligheder for, at Fyn langt om længe får del i Michelins stjernestøv. Faktisk er hele tre restauranter i spil.

- For mig er både Falsled Kro i Millinge og Lieffroy i Nyborg meget sikre bud på nye michelinrestauranter. Begge steder lever allerede op til de dyder, som Michelin vægter højt. Det er den klassiske franske tilgang til madlavning, hvor man både braiserer og bruger smør og fløde, siger Bent Christensen.

Hos Berlingske peger anmelder Søren Frank samtidig på The Balcony, der ligger i Odense.

- Jeg ved, at de er inviteret til prisuddelingen i København i morgen, og de har fået rigtig gode anmeldelser i løbet af året. Så de kunne også godt være i spil.

De kan miste deres stjerner

Fælles for alle nuværende michelinrestauranter i Danmark er, at de i årets løb har bibeholdt et højt niveau. Derfor er ingen i fare for at ryge af den prestigefyldte liste af den grund, vurderer anmelderne. 

Andre kriterier kan dog være afgørende, lyder det.

Både Clou, der ligger i København, og færøske Koks har flyttet lokation. Og forandring fryder ikke folkene bag guiden, der ofte trækker deres stjerner tilbage, når restauranterne rumsterer for meget rundt.

- Det samme gør sig gældende, når en michelinrestaurant skifter køkkenchef, som de i år har gjort det på Restaurant Studio i København. Derfor er der risiko for, at også de mister deres stjerne, siger TV 2s Svend Rasmussen.

Alle tre kan dog gå fri, hvis Michelin vurderer, at forandringerne ikke har haft indflydelse på deres generelle linje.

Værre ser det dog ud for restauranten Den Røde Cottage i Nordsjælland.

- Den Røde Cottage blev lukket i december og er nu genåbnet med ny ejer og køkkenchef. Så den vil jeg mene, helt sikkert taber sin stjerne, siger Svend Rasmussen.

I år bliver den nordiske Michelin Guide lanceret ved en prisuddeling på Rådhuset i København.

Fire bud på nye michelinrestauranter

 1. Restaurant Barr

  Restaurant Barr har overtaget Nomas gamle lokaler på Strandgade i København og har dansk mad som frikadeller og torsk på menuen. Samtlige madanmeldere, TV 2 har snakket med, er enige i, at Barr er et godt bud på en ny michelinrestuarant i København. 

  Berlingskes madanmelder Søren Frank fortæller, at restauranten selv mener, de har haft fire besøg af inspektører fra Guide Michelin, der beslutter, hvilke restauranter der kommer i den famøse, røde bog. 

 2. VeVe

  VeVe på Østerbro i København er også en favorit hos anmelderne. TV 2s madekspert Svend Rasmussen kalder restauranten for "en klar vinder". VeVe har Henrik Yde i front, der også står bag Kiin Kiin på Nørrebro, og serverer grøn gourmetmad. 

 3. Falsled Kro

  Fyn kan meget vel få sin første michelinrestaurant i år. Spørger man madanmelderne er alle enige i, at Falsled Kro i Millinge er det mest oplagte bud. Restauranten serverer både danske og franske retter og har fokus på lokale råvarer.

 4. Restaurant MeMu

  MeMu i Vejle

  Anmelder Bent Christensen spår også gode chancer for MeMu i Vejle. Spørger man i restaurantmiljøet, er han dog langt fra alene. MeMu benytter danske råvarer, men supplerer med europæiske specialiteter som trøfler, oste og den spanske sortfodsskinke. Og netop den sydeuropæiske tilgang bliver vægtet højt i Guide Michelin, mener Bent Christensen. 

   

Disse restauranter bliver spået til to michelinstjerner

 1. Søllerød Kro

  Ifølge Berlingskes madanmelder Søren Frank har Søllerød Kro efter eget udsagn kun haft ét besøg af Michelin. Restauranten er dog flere gange blevet tippet til to michelinstjerne, og i år er ingen undtagelse. 

 2. Kadeau

  Allerede sidste år spåede TV 2s madekspert Svend Rasmussen Kadeau København til to michelinstjerner. Tilbage i maj rykkede Kadeau så op på en syvende plads over Europas bedste restauranter på listen OAD. Kåringer som disse kan meget vel have indflydelse på antallet af michelinstjerner, mener anmelderne. 

 3. Restaurant Frederikshøj

  Også Frederikshøj i Aarhus bliver spået til to michelinstjerner. Tilbage i 2011 kårede Bent Christensen Frederikshøj som årets bedste restaurant i 'Den danske Spiseguide', og nu mener madanmelderen, at tiden er moden til at give restauranten endnu en michelinstjerne.

 4. Kong Hans Kælder

  Kong Hans Kælder

  Som den første restaurant i Danmark modtog Kong Hans en Michelinstjerne i 1983. I 2016 blev restauranten overtaget af familien bag Henne Kirkeby Kro - der også har en michelinstjerne - og det har hævet niveauet yderligere, vurderer Bent Christensen, der mener, at Kong Hans Kælder fortjener endnu en stjerne.