Prins Henrik

Prins Henrik trak lange køer lige indtil dørene lukkedes i slotskirken

Køen for at besøge prins Henriks båre var lørdag eftermiddag over en halv kilometer lang.

Der lød et højt 'klonk'.

Få minutter efter klokken 19 lørdag aften lukkede vagten de tunge, brune trædøre i.

Indtil det allersidste minut stod danskerne i kø for at komme ind i Christiansborg Slotskirke, som har været åben for befolkningen for at de kunne sige farvel.

Farvel til en far. Farvel til en farfar. Farvel til prins Henrik.  

Efter Prinsen gik bort tirsdag aften, blev hans båre fredag bragt til slotskirken, og danskerne har siden klokken 15 lørdag haft mulighed for at komme ind og se den lukkede kiste.

Tusinder af danskere trodsede den kolde vinterdag og ventede i timevis i den flere hundrede meter lange kø, som snoede sig rundt om slotskirken, langs Bertel Thorvaldsens Plads, over Stormbroen og hen mod Nationalmuseet.

- Jeg sidder her så lang tid som muligt, for jeg vil godt give den sidste respekt, lød det fra blandt andet Lene Hansen, da hun iført sin grå hue og sit sorte halstørklæde ventede i køen i sin kørestol.

- Jeg synes, han var hele Danmarks far.

Helt præcist 5081 dukkede op – en blanding af mennesker fra alle egne og i alle aldre.

- Jeg synes, det er ærgerligt, fordi jeg har også selv prøvet at miste min farfar, lød det fra en af de yngre gæster i køen - en pige med en blomsterbuket så stor, at den fyldte hele hendes favn.

Buketten var til prins Henrik.

En halv kilometer lang kø fylder godt op i Københavns gader. Video: Carl-Emil Søe

Et farvel fra Daisy

Da gæsterne nåede frem i køen og op ad trapperne til kirken, gik de med langsomme skridt ind i kirkerummet - fra højre side op mod alteret og tilbage mod udgangen langs venstre.

Gåturen gik rundt om midten af kirkens klinkegulv, hvor der lå et mørkerødt tæppe med en vinrød forhøjning. På den lå kisten. Lukket og dækket af Prinsens flag – castrum doloris

Otte officerer stod stift og beredte om forhøjningen. Ved deres fødder lå blomsterkranse fra den nærmeste familie. På den ene stod ’Mary og Frederik’, på en anden ’Marie og Joachim’ og på en tredje ’Grand-papa’.

Og så var der en fra Prinsens hustru, dronning Margrethe.

På den stod blot ’Daisy’.

Blomsterne blev lagt fredag aften, da kisten ankom til Slotskirken, og familien var samlet til en mindre, privat ceremoni for at sige farvel.

Men også lørdag var Prinsens ’Daisy’ forbi kirken med sine sønner og svigerdøtre.

Klokken kvart over 10 drejede den første kronebil med kronprinseparret ind på Prins Jørgens Gård, og kun få minutter efter Frederik og Marys ankomst, dukkede den næste kronebil op.

Denne gang med dronning Margrethe.

Sammen med prins Joachim og prinsesse Marie besøgte familien Prinsens båre i knap 25 minutter for at godkende opstillingen, inden offentligheden fik adgang til kirken.

Gæster skal finde trøst i musikken

Ligesom rungende orgelmusik hele lørdagen har fyldt det store, åbne kirkerum, vil det også gøre det de kommende dage.

For kirken vil ligeledes være åben for gæster, der ønsker at besøge prins Henrik en sidste gang, søndag klokken 12 til 19 og mandag i tidsrummet klokken 15 til 19.

I alt 24 organister spiller i løbet af lørdag og de kommende dage. Søndag er det blandt andet Frederik Magles opgave at skabe den rigtige stemning for de besøgende.

- Det er en stor ære at få lov til at gøre det, forklarede han over for TV 2 lørdag, mens han med flydende fingre på tangenterne forberedte sig på morgendagens opvisning i Slotskirken.

- Meningen er at finde den helt rette balance, hvor de mennesker, der kommer, får gavn og trøst af musikken.

Han har selv arbejdet sammen med prins Henrik og sat musik til Prinsens digte. Musikken er derfor nøje udvalgt til at skulle være i Prinsens ånd og består af en blanding af danske og franske stykker.

Hør Frederik Magle spille her: 

Frederik Magle er en af de 24 organister, som skal spille orgelmusik for gæsterne, der lørdag, søndag og mandag besøger prins Henrik båre i Christiansborg Slotskirke.

Og kombinationen af omgivelserne og musikken skaber en helt særlig stemning.

- Der er en meget andægtig atmosfære derinde. En form for fælles bevidsthed om det særlige øjeblik, det er, lød det fra gæsten Johan Jensen, da han lørdag havde besøgt Slotskirken.

- At komme derind er en konge værdigt, forklarede gæsten Bibbi Bergholdt, da hun trådte ud af kirken.

Prins Henrik blev 83 år.