Prins Henrik

Kongehuset offentliggør egne optagelser fra privat ceremoni i Christiansborg Slotskirke

Prins Henriks båre ankom fredag aften til Christiansborg Slotskirke. Se kongehusets video fra kirken længere nede.

Prins Henriks båre ankom fredag aften til Christiansborg Slotskirke, hvor han traditionen tro skal ligge ’castrum doloris’ i en lukket kiste indtil mandag.

Efter ønske fra kongehuset deltog den danske presse ikke i kongefamiliens korte og private ceremoni i slotskirken, efter Prinsens båre var ankommet. Kongehuset har imidlertid selv efterfølgende lagt en kort video inde fra kirken på Facebook. Videoen er optaget lige inden mindehøjtideligheden.

Sang salmen 'Dejlig er jorden'

På videoen kan man se, hvordan prins Henriks båre blev båret ind i kirken, mens den kongelige familie med dronning Margrethe i spidsen fulgte efter båren, der blev placeret midt i kirken.

Til tonerne af den danske salme af B. S. Ingemann ’Dejlig er jorden’ sunget af Holmens Kantori placerede den kongelige familie sig til venstre for båren med Dronningen yderst til højre efterfulgt af kronprins Frederik, kronprinsesse Mary, prins Joachim og prinsesse Marie. Alle prins Henriks otte børnebørn deltog også i ceremonien, og de sad på de to rækker bag Dronningen og deres forældre.

Prins Henriks franske familie deltog også i mindehøjtideligheden, og de sad til højre for båren.

- Poesien er åndens nektar

Prins Henriks båre var inden ankomsten til Christiansborg Slotskirke blevet kørt en sidste tur fra Amalienborg Slot gennem de københavnske gader, der var fyldt med tusindvis af danskere, som i total stilhed ønskede at sige et sidste farvel til Prinsen. Turen gik blandt andet forbi den franske ambassade, der i som en sidste ære havde hængt et kæmpe banner op med et billede af en ung prins Henrik og teksten "Poesien er åndens nektar."

Turen gik også forbi Det Kongelige Teater, som Dronningen og Prinsen ofte har besøgt sammen, ligesom Prinsens båre også blev kørt forbi Holmens Kirke, hvor Prinsen i 1967 sagde ja til sin dronning.

Prinsen skal bisættes tirsdag

Prinsen sov stille tirsdag aften klokken 23.18 få timer efter at være overflyttet fra Rigshospitalet til Fredensborg Slot, hvor prins Henrik ifølge en pressemeddelelse fra kongehuset ønskede at tilbringe sin sidste tid.

Torsdag blev prins Henriks båre kørt fra Fredensborg til Amalienborg Slot, inden Prinsen fredag tog på sin sidste rejse og ankom til Christiansborg Slotskirke, hvorfra Prinsen skal bisættes tirsdag.

Fra lørdag til mandag vil det være muligt for danskerne at tage forbi Christiansborg Slotskirke, hvor prins Henrik vil ligge 'castrum doloris' i en lukket kiste.