Prins Henrik

Præst om billedet af Dronningen alene foran kirken: - Nu er hun symbolet for alle enker

Trods sorgen over sin ægtemands død var det en smilende dronning Margrethe, som mødte befolkningen efter en privat ceremoni.

Kortvarige, stærke lysglimt fra de fremmødte pressefotografers kameraer lyste dronning Margrethe op.

Hun stod på fortorvet uden for Christiansborg Slotskirke.

Alene og ventende.

Ventende på, at prins Henriks båre skulle bæres det sidste stykke fra rustvognen og ind i kirken.

Netop som Dronningen stod for sig selv, spejdede hun over på modsatte side af gaden, hvor hundredvis af danskere var presset sammen skulder mod skulder. Og det lagde flere mærke til:

- Det her er et meget sigende billede, lød det fra TV 2-værten Morten Ankerdal, mens han over for seerne beskrev hændelsen.

- Det er sådan, vi fremover vil opleve Dronningen. Nu er hun alene.

Dronning med et let smil

Billedet viser ikke alene, at Dronningen er blevet enke. Kathrine Lilleør, som er sognepræst ved Sankt Pauls Kirke i København, mener også, at dronning Margrethes betydning med ét er blevet forandret.

- Før personificerede hende og Prinsen et ældre par. Nu personificerer Dronningen alle enker i Danmark.

Udover at kongefamilien med prins Henriks død ifølge Kathrine Lilleør skildrer "den danske familie på godt og ondt", viste Dronningen også overskud, forklarer sognepræsten.

Med et let smil på læben trådte dronning Margrethe nemlig ud af Christiansborg Slotskirke. Dronningen bøjede kun sit hoved, da hun bevægede sig ned ad trapperne fra kirken.

- Jeg synes, det er så værdigt, at hun viser os alle sammen, at selvom man er ked af det og har stor sorg, så kan man også møde verden med en lethed i troen på, at døden ikke er det sidste i alt.

I en halv times tid havde hun netop deltaget i en privat ceremoni, hvor kongefamilien og de nærmeste kunne tage afsked med hendes ægtefælle, prins Henrik, som tirsdag aften sov stille ind på Fredensborg Slot.

- Det er tydeligt, hun holder hovedet højt

Det er ikke første gang, at dronning Margrethe trods sorgen var smilende.

Sådan var det også, da båren torsdag var lagt til rette i rustvognen, og en sortklædt dronning Margrethe trådte frem i døråbningen til Fredensborg Slot.

- Det er tydeligt, at hun holder hovedet højt. Hun er rank og har et lille smil på læben. Hun er bevidst om sin rolle som statsoverhoved og dronning, sagde sognepræst Kathrine Lilleør, som fulgte dækningen på TV 2.

- Hun har helt bevidst besluttet at være rank og sådan umiddelbart frimodig. Det er meget smukt, stærkt og forbilledligt for os alle sammen.

Fra lørdag til mandag vil det være muligt for danskerne at tage forbi Christiansborg Slotskirke, hvor prins Henrik vil ligge 'castrum doloris' i en lukket kiste. Kongefamilien vil lørdag besøge den lukkede kiste omkring klokken 10.15.

Her vil Dronningen, kronprins Frederik og prins Joachim og deres ægtefæller være til stede. Prins Henriks børnebørn deltager ikke.