Nyheder

Over 100.000 orangutanger forsvundet på 16 år

I 2016 gik orangutangen fra at være truet til kritisk truet. ADEK BERRY / Scanpix Denmark

Orangutanger på Borneo kæmper ikke kun med skovrydning. Ny undersøgelse viser, at mange bliver dræbt.

Skovrydning, minedrift og papirfabrikker har længe været blandt de største syndere og er det fortsat, når det kommer til truslen mod orangutangerne på Borneo.

Et nyt forskningsprojekt offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Current Biology anslår, at mere end 100.000 orangutanger har mistet livet alene på Borneo de sidste 16 år. 

Det afslører samtidig, at mange af orangutangerne også er forsvundet fra områder, der ikke er blevet ødelagt af skovrydning.

- Det tyder på, at et stort antal af dem simpelthen bliver myrdet, siger den førende forsker bag undersøgelsen Maria Voigt, ifølge BBC.

Orangutang fundet med 130 kugler i kroppen

Nedslagtningen af de truede dyr skyldes, at de lokale vil sikre deres afgrøder. Når orangutangerne bevæger sig ind på menneskenes marker, tager begge parter kampen op.

- Det er er kamp, som dyrene altid vil tabe, siger professor i biologi Serge Wich til BBC.

Han fortæller, at han så sent som sidste uge oplevede, at en orangutang blev fundet skudt på Borneo med 130 kugler i kroppen.

- Det er chokerende og unødvendigt. Orangutanger spiser måske en bondes frugt, men de er ikke farlige, forklarer han.

Kalder på politisk handling

Professoren kræver nu, at lederne i Malaysia og Indonesien tager affære og sætter fokus på den unødvendige, bevidste nedslagtning af orangutanger.

- Vi bliver nødt til at beskytte dyrene, så vi ikke ender med en skov uden orangutanger, siger Serge Wich.

Foruden at sætte fokus på nedslagtning af aberne, viser den nye undersøgelse også, at der fortsat er store problemer med udnyttelsen af Borneos naturlige ressourcer.

I 2016 gik orangutangen fra at være betragtet som ”truet” til ”kritisk truet”. En undersøgelse vurderede dengang, at 86 procent af de orangutanger, der var i 1973, vil være forsvundet i 2025. Her blev det også vurderet, at tre femtedele af abernes levesteder i Borneos regnskov vil være ryddet.

Ifølge den seneste undersøgelse vil skovrydning alene udrydde yderligere 45.000 orangutanger på de næste 35 år.