Prins Henrik

Se kanonerne og hør dem brage for prins Henrik

- Vi skylder ham en stor tak, for han var tydeligvis en stor mand, siger en af dem, der er mødt for at ære prins Henrik.

Saluteringen for afdøde prins Henrik er netop afsluttet.

I den spæde morgensol har de gamle kanoner braget 81 gange ved Kronborg Slot og Batteriet Sixtus ved Holmen i København til ære for Prinsen.

Og flere borgere var mødt op for at overvære sørgesaluteringen.

- Jeg synes faktisk, vi skylder ham en stor tak, for han var tydeligvis en stor mand, siger Mickey Nielsen, der sammen med sin søn er taget til Kronborg Slot.

- Så jeg synes godt, vi kan sende ham af sted på en god rejse med kanoner her fra Kronborg Slot og med solen, som står bag os herude.

Micki Nielsen er sammen med sin søn taget til Kronborg for at overvære kanonsalutten til ære for prins Henrik. Video: Esben Christensen

Prinsens sidste rejse

Ved Kronborg Slot lagde kanonernes røg sig først som et smukt tæppe over det vintergrønne græs og sundet ud for slottet.

Men snart stod solen op over Øresund og sendte varme solstråler ned over pladsen, hvor kanonerne bragede løs i 40 minutter.

Både ved Kronborg og Holmen i København blev der affyret kanoner til ære for prins Henrik her til morgen. Her affyres det første skud begge steder. Video: Carina Buus

Sidste gang, der var en sørgesalut, var da dronning Ingrid døde i år 2000, og den er cirka tre gange så lang som en almindelig salut.

- Det er selvfølgelig sørgmodigt, at det er i anledning af et dødsfald, men vi er stolte over, at det er os, der skal være med, siger major Anders Sindum, der havde styr på alle detaljer på Kronborg Slot.

Prinsen forlader Fredensborg

Sørgesalutten begyndte klokken 08 og indledte dagen, hvor prins Henrik forlader Fredensborg Slot, hvor han tirsdag aften sov ind med Dronningen og deres to sønner ved sin side, for sidste gang.

Klokken 10.00 overføres Prinsen fra Fredensborg Slot til Amalienborg. Se ruten her.