Prins Henrik

Prins Henriks død sender brolæggere på overarbejde foran Christiansborg

Den renoverede slotsplads skulle efter planen stå klar i sommeren 2018.

Christiansborg Slotsplads er et stort byggerod.

Men allerede fredag eftermiddag skal dele af den stå klar til, at kongefamilien og befolkningen kan tage afsked med prins Henrik i Christiansborg Slotskirke.

For da ankommer rustvognen med prins Henriks båre.

- Som I kan høre, er der en del larm, siger TV 2s journalist Thomas Funding fra slotspladsen, hvor brolæggere er i fuld gang.

- Der er en myriade af folk, der arbejder, siger han.

Brosten mangler og containere skal fjernes

Problemet er, at Christiansborg Slotsplads er i gang med at blive renoveret.

Slotspladsen skal have ny stenbelægning, og den midlertidige terrorsikring med rå granitblokke skal byttes ud med nye store runde kugler i lys granit.

Den renoverede slotsplads skulle efter planen stå klar i sommeren 2018.

Men siden prins Henriks død er man for alvor kommet på overarbejde, for i planerne havde man ikke taget højde for et dødsfald i kongefamilien.

Og der er nok at lave, før slotskirken er klar til en kongelig. Der mangler brosten foran indgangen, andre sten skal vaskes af og containere fjernes.

Sidste farvel til prins Henrik

Brolæggerne har nu til fredag eftermiddag til at blive klar.

Prinsens båre og en kortege med den kongelige familie er netop ankommet til Amalienborg. Og fredag klokken 18.00 overføres Prinsen til Christiansborg Slotskirke, hvor han skal ligge på Castrum Doloris - latin for 'smertens leje' - i tre dage.

Det betyder, at man som borger kan komme ind og sige et sidste farvel til prins Henrik lørdag, søndag og mandag fra klokken 10 til 18. 

Derefter skal Prinsen bisættes tirsdag den 20. februar ved en mindre ceremoni med den nærmeste familie og ganske få andre.

Sidste gang et medlem af kongefamilien lå i Christiansborg Slotskirke var i 2000, da dronning Ingrid døde, og hvor flere tusinde danskere lagde vejen forbi slotskirken for et sidste farvel.

Forsvaret passer på kongefamilien - selv i døden

Forsvaret passer på de kongelige, og det er ikke kun i livet, men også i døden.

Således vil der ved Prinsens båre stå æresvagter, og de udgøres af udvalgte officerer fra søværnet, flyvevåbnet og hæren. 

- Det er en meget stor ære i de her værn, siger Thomas Funding.

Det er typisk veteraner, der har været udsendt i dansk tjeneste rundt omkring i verden, der får lov at stå æresvagt. Og det er ikke kun i dagtimerne.

- Det er døgnet rundt, siger Thomas Funding.