Prins Henrik

Kaldte ham prins Gylp og prins Vom, men det var ikke mobning, mener Ekstra Bladet

Mangeårig hofreporter kalder nogle mediers dækning af prins Henrik for mobning.

Blev prins Henrik mobbet, da han stadig var i live?

Ja, mener kulturminister Mette Bock (LA), og udvalgte medier var særligt gode til det.

- Vi har haft medier, der har været meget brutale i deres behandling af prins Henrik. (...) Jeg synes, det er skønt, at så mange værdsætter ham i dag og taler om alt det gode, han har gjort for Dronningen og for hele Danmark. Men jeg synes også, vi skal være ærlige og sige, at de ikke altid har behandlet Prinsen lige godt og med lige stor forståelse, sagde ministeren onsdag til TV 2, efter hun tidligere på dagen hyldede prins Henriks store personlighed i en opdatering på Facebook, men samtidig kom med en meget direkte kritik af alle dem, der i årenes løb har talt grimt om ham.

- Han blev mobbet. Og da han begyndte at give udtryk for ønsket om at bevare sin egen identitet, gik det helt galt, skrev Mette Bock.

Den holdning deler den mangeårige hofreporter på BILLED-BLADET, Trine Larsen, med ministeren.

- Gennem mange år har Prinsen været udsat for det, der tangerer mobning, fra store dele af pressen, siger hun til TV 2 i programmet 'NEWS&Co.'.

Ekstra Bladet har tradition for at give fremtrædende personer øgenavne, og prins Henrik fik også sin andel: 'Kong Henrik', 'prins Vom' og 'prins Gylp' for at nævne nogle få.

Ekstra Bladets opinionsredaktør, Mads Kastrup, mener ikke, avisen har trådt over stregen i dækningen af Prinsen. Faktisk, siger han, var prins Henrik i sin ånd og væremåde meget ligesom avisen:

- Hvis vi fra Ekstra Bladets side skal pege på én figur i kongehuset, som vi holder særligt meget af, så er det prins Henrik, for han repræsenterer på mange måder det, vi også er på Ekstra Bladet: Han har været kritikeren i kongehuset. Han har været den, der stillede spørgsmål. Han har været den utilpassede, siger han til TV 2 torsdag.

Men når man bringer det mindst flatterende billede, man kan finde, af en mands bare overkrop eller af, at han ikke har fået lynet lynlåsen op, med det formål – må man formode – at folk skal kigge på billedet og trække på smilebåndet, hvad er formålet så, hvis det IKKE er ”haha-mobberi”?

- Så er det et definitionsspørgsmål. Mobning forbinder jeg med, at man systematisk forfølger personer derud, hvor det bliver et problem for disse personer, og det bliver svært for dem at leve et normalt liv. Det er ikke det, vi taler om her, vi taler om drillerier, siger Mads Kastrup.

Engell: 'Prins Vom' er ikke mobning

I torsdagens udgave af programmet 'NEWS&Co.' sad også den tidligere chefredaktør på netop Ekstra Bladet, nuværende politisk kommentator Hans Engell, i panelet.

Han bakker Mads Kastrup op.

- For mig er mobning også det, man kalder en systematisk, ondskabsfuld og vedvarende kampagne.

Er øgenavne som 'prins Vom' ikke det?

- Prins Henrik har overhovedet ikke været udsat for mobning. Han har været udsat for en stærk satirisk bemærkning, siger Hans Engell.

Den politiske kommentator mener, at Prinsen har haft rig mulighed for at udtale sig andre steder, "hvor han har kunne fremstå, som den hele person, han var".

- Men det er klart, at alle store personligheder, der befinder sig i det offentlige rum  om det så er prins Henrik, dronning Margrethe eller Lars Løkke Rasmussen  må finde sig i, at vi i et frit land tillader den slags satire.