Prins Henrik

Her er de uskrevne regler, hvis du møder rustvognen med prins Henrik

Biler på motorvejen bør holde ind til siden, siger sognepræst.

Kortegen med prins Henriks båre kører fredag den sidste tur.

Fredag klokken 18.00 kører rustvognen gennem København fra Amalienborg til Christiansborg Slotskirke. Her skal båren de næste par dage ligge castrum doloris, såkaldt 'smertens leje', hvor alle kan komme ind og vise deres sidste respekt for afdøde.

Men hvad er det mest respektfulde at gøre, hvis man møder kortegen med rustvognen? Sognepræst Kathrine Lilleør kommer her med råd til god opførsel.

- Jeg har oplevet, at mange mennesker ikke ved, hvordan man skal forholde sig, når der kommer en rustvogn med en kiste i, siger hun til TV 2.

Møder du en rustvogn gående eller på cykel

Fredag kører rustvognen fra Amalienborg til Christiansborg Slotskirke. Det betyder, at flere bilister, cyklister og gående i København kan møde kortegen med prins Henriks båre.

Ser man rustvognen, så er det god skik at stoppe sine gøremål, mens følget kører forbi.

- Det handler om, at man stopper sin færden. Man stopper op eller hopper af cyklen, råder Kathrine Lilleør.

Selvom man ikke nødvendigvis er i sorg over Prinsens død, så handler det om at vise respekt, siger hun.

- Man behøver ikke tænke på afdøde eller Gud og fædreland, når man stopper, men man viser i det ydre en respekt for den sorg, andre har, siger Kathrine Lilleør.

Fredag aften kører kortegen forbi både den franske ambassade og Holmens Kirke, hvor dronning Margrethe og prins Henrik blev gift.

Det sker til lyden af kirkeklokker, og den kongelige familie følger efter i en kortege af biler, ligesom den gjorde det fra Fredensborg Slot torsdag.

I Christiansborg Slotskirke afholdes der fredag aften en ceremoni for den kongelige familie, prins Henriks franske familie og få andre gæster.

Hvis du møder en rustvogn på motorvejen

Torsdag kørte kortegen en længere rute - fra slottet i Fredensborg og ind til Amalienborg Slotsplads. Hele turen tog omkring en time og indebar blandt andet kørsel på motorvejen.

- På motorvejen vil det være pænt, hvis man kører stilfærdigt ind til siden og lader kortegen komme forbi, råder Kathrine Lilleør.

Det råd var der flere, der fulgte.

Biler på motorvej holder stille for kortegen med Prinsens båre Video: Julie Bjørn Teglgård

Det er lovpligtigt at give begravelsesoptog fri passage, ifølge færdselsloven. Også når der ikke er en rustvogn med en royal i.

Færdselslovens § 7 stk. 6:

"Trafikanter skal give fri passage for forsvarets og redningsberedskabets kolonner, grupper af børn under opsyn af leder, ligtog eller andet sluttet optog."