Han maste frøer på Instagram, elskede knive og gik amok med en automatriffel

USA har været udsat for endnu et skoleskyderi. Gerningsmandens tidligere klassekammerater var bange for, at han ville gå amok en dag.

Han kaldte sig "Udsletteren Nikolas" på Instagram.

Han splattede frøer ud og tog billeder af det.

Han pralede med knive, pistoler og rifler med lasersigte.

Nogle af de ting, der dukker op, er meget, meget alarmerende.

Scott Israel, Sheriff

Og så dræbte han 17 mennesker på sin tidligere skole.

De andre elever på skolen var allerede nervøse for, hvad den 19-årige Nikolas Cruz kunne finde på, inden han gik amok med sit automatvåben, men ingen slog alarm i tide.

Brandalarmen tændte den 19-årige mand til gengæld selv, inden han gik ind på skolen. 

Lyden var det første tegn på, at noget var helt galt på Marjory Stoneman Douglas High School i den lille by Parkland i Florida.

Byen var netop kåret som USA's 15. mest fredelige by - men det skulle snart ændre sig.

Blodbad i sidste time

Ifølge politiet udløste den 19-årige mand formentlig alarmen for at lokke elever og lærere ud af klasseværelserne, så han kunne slå så mange af dem ihjel som muligt.

Det oplyser sheriffen i Broward County til avisen Miami Herald.

Skoleskyderi i Florida Video: Peter Møller

Angrebet fandt bogstaveligt talt sted i sidste time.

Skolen havde gennemført en brandøvelse tidligere på dagen, så mange elever og lærere troede, at dette var endnu en test. 

Men den afslappede stemning blev erstattet af panik, da lyden af skud gav genlyd på skolens gange.

Forinden havde den 19-årige skudt og dræbt tre personer uden for skolen.

Nikolas Cruz havde indtil for nyligt været elev på Marjory Stoneman Douglas High School, men han var blevet bortvist efter et slagsmål med sin ekskærestes nye kærlighed. Det har en af hans medstuderende, Victoria Olvera, fortalt nyhedsbureauet AP.

Den 19-årige kendte altså skolens gange, klasseværelser og skjulesteder, da han iført en gasmaske og en AR-15 riffel kastede røgbomber og dernæst spredte død og ødelæggelse blandt sine tidligere medstuderende.

Nogle elever flygtede ud af skolens to indgange, mens andre gemte sig under borde, i skabe og bag klasselokalernes døre.

En af eleverne brugte sin telefon til at fortælle omverdenen, hvad der skete.

Eleven Aidan Minoff flygtede ind i et klasseværelse efter at have hørt skud.

Han gemte sig under et bord, mens Nikolas Cruz fortsatte sit blodige amokløb få meter væk.

En bekymrende ung mand

Den bevæbnede teenager havde ikke mange venner på skolen.

Faktisk var mange af hans tidligere klassekammerater bange for, hvad han kunne finde på.

- Det eneste, han kunne tale om, var våben, knive og jagt, fortæller en af dem - Joshua Charo - til Miami Herald.

- Jeg kan ikke sige, at jeg er chokeret. Ud fra tidligere erfaringer lignede han en af den slags fyre, der kunne finde på at gøre sådan noget, siger 16-årige Joshua Charo til den amerikanske avis.

Og klassekammeraterne var ikke de eneste, der var bekymrede for den unge mand.

En af Nikolas Cruz' tidligere lærere fortæller til Miami Herald, at den 19-årige "ikke havde lov til at komme ind på skolen med en rygsæk på sig", og at der var episoder, hvor han havde truet andre elever.

Han var heller ikke god mod dyr.

- Han fortalte mig, at han ville skyde rotter med sit luftgevær, at han ville have et gevær og at han kunne lide at skyde til måls, fortæller den tidligere klassekammerat Joshua Charo.

Den 19-åriges fascination af makabre ting var ikke noget, han gjorde en hemmelighed ud af.

Han havde to profiler på Instagram, hvor han viste billeder af våben og døde dyr.

Blandt andet af en blodig mast skrubtudse med teksten "de her ting slog min hund ihjel, så jeg dræber dem temmelig meget".

Han lagde også billeder op af sig selv, hvor han var maskeret med tørklæder, en sort bandana og en rød kasket med USA's præsident Donald Trumps slagord "Make America Great Again".

Og så poserede han med knive og skydevåben.

De to profiler på Instagram er efterfølgende blevet lukket. Politiet har også set billederne.

- Vi er allerede gået i gang med at dissekere hans hjemmesider og de sociale medier, han var på. Nogle af de ting, der dukker op, er meget, meget alarmerende, fortalte sheriff Scott Israel pressen efter skudepisoden.

Myndighederne så det ikke komme

Selv om der var grund til bekymring, oplyser den tilsynsførende for skolerne i Parkland, at myndighederne ikke så nogen tegn på, at et angreb var nært forestående.

- Vi fik ikke nogen advarsler. Der var ikke nogen telefonopkald eller trusler, vi kender til, sagde den tilsynsførende, Robert Runcie, til pressen efter skyderiet.

Der var altså ikke nogen, der forsøgte at standse blodbadet, inden 19-årige trykkede aftrækkeren i bund.

Men inde på gangene var der en mand, der forsøgte at gøre en forskel.

Det var hjælpetræneren på skolens fodboldhold Aaron Feis.

Han var også uddannet sikkerhedsvagt, og da Nikolas Cruz gik til angreb, kastede han sig ind foran eleverne for at redde deres liv.

Aaron Feis døde af sine kvæstelser på hospitalet.

Da den unge mand var færdig med at dræbe, flygtede han fra skolen sammen med de skrækslagne elever.

Men han nåede ikke langt.

Han blev anholdt kort tid efter af politiet.

Den 19-åriges familie fortæller via deres advokat, at de er lige så chokerede over hændelsen som resten af USA.

Nikolas Cruz er adoptivbarn, og hans adoptivmor døde for kort tid siden, fortæller advokaten, Jim Lewis, til tv-kanalen WPTV.

Derfor flyttede den unge mand ind hos en plejefamilie.

- Det gik ikke så godt der, hvor han boede, så han kom hertil for at bo hos denne familie. Han har været her i omkring 90 dage, og han arbejdede i en butik, mens han tog et voksenuddannelseskursus, siger Jim Lewis til tv-kanalen WPTV.

Psykiske problemer

Men den 19-årige mand havde også andre problemer.

Ifølge borgmesteren i Broward County, Beam Furr, søgte Nikolas Cruz psykiatrisk hjælp for et år siden. Det fortæller borgmesteren til CNN.

Ifølge avisen, Orlando Sentinel, fortæller et familiemedlem, at drengen lider af autisme, men disse oplysninger er ikke bekræftet.

Indbyggerne i det kvarter, som Nikolas Cruz boede i før hans mor døde, fortæller, at den 19-årige var lidt af en bølle.

En af de gamle naboer, Shelby Speno, fortæller til avisen Orlando Sentinel, at Nikolas Cruz skød efter naboernes høns, stjal deres post og kastede æg efter hendes bil.

På trods af, at den unge mand tilsyneladende havde et vanskeligt sind, havde hans nye familie åbenbart intet imod, at Nikolas Cruz tog sine skydevåben med, da han flyttede ind.

Den AR-15 riffel, som han brugte til at sprede død og ødelæggelse på skolen, havde han selv købt - fuldt lovligt.

- Det var hans våben. Familien lod ham have den i et aflåst skab, men han havde en nøgle, fortæller familiens advokat, Jim Lewis, til Orlando Sentinel.

Var medlem af paramilitær gruppe

Familien så ham aldrig affyre våbnet, men til gengæld oplevede de, hvordan han skød med luftgevær, oplyser advokaten.

Torsdag stod lederen af en højre-nationalistisk gruppe frem og fortalte til nyhedsbureauet AP, at Nikolas Cruz var aktivt medlem af gruppen.

Den unge mand skal angiveligt have deltaget i paramilitære øvelser med gruppen, siger lederen Jordan Jareb, der understreger, at Cruz handlede på eget initiativ, da han gik amok på sin tidligere skole i Parkland.

Torsdag aften tilstod Nikolas Cruz skyderiet på Marjory Stoneman Douglas High School, skriver nyhedsbureauet AP. Samtidig er det kommet frem, at Cruz gik på McDonalds efter skyderiet.

Tragedien i Florida er det 8. skoleskyderi i USA i år.

De mange skyderier skyldes ifølge kritikere af USA's våbenlov, at det er utrolig nemt for amerikanerne at få fat i skydevåben.

Der er dog ikke umiddelbart udsigt til at loven ændres, men USA's præsident, Donald Trump, opfordrer alle amerikanere til at anmelde det, hvis de har mistanke om, at en person kan finde på at angribe en skole.