Prins Henrik

Prins Henrik var utilfreds med sin titel – og principielt havde han ret, mener Anders Fogh

Den tidligere statsminister har forståelse for, at prins Henrik gennem mange år holdt fast i sine principper.

Prins Henrik udtrykte ved flere lejligheder utilfredshed med, at han havde titel af "Hans Højhed" og ikke "Hans Majestæt".

Og selvom det kan virke paradoksalt, at en mand i hans position gjorde det, havde han principielt ret.

Det mener tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V).

- For ham var det et principielt spørgsmål: En konges ægtefælle er dronning og majestæt. Hvorfor gælder det så ikke en mandlig ægtefælle til dronningen? Principielt havde han ret. Men det er et indviklet forfatningsmæssigt spørgsmål, skriver Anders Fogh Rasmussen i et opslag på Facebook.

Fogh: Det bør hedde "Hans Majestæt"

Det har længe været kendt, at prins Henrik ønskede at blive tituleret konge. Over for TV 2 understreger Anders Fogh Rasmussen dog, at hans plan ikke er, at en kvindelig regents ægtefælle skal have titel af konge.

- Vi taler ikke om titlen konge. Det, synes jeg også, ville være noget pjat, siger Anders Fogh Rasmussen til TV 2.

Men han mener, at en kvindelig regents ægtefælle bør have titel af "Hans Majestæt" i stedet for som i dag "Hans Højhed".

Han nævner, at dronning Ingrid i sin tid kunne have titel af rigsforstander (hvis monarken er syg eller bortrejst), fordi hun også havde titel af "Hendes Majestæt". En titel, kronpinsesse Mary også får.

Men når det kommer til mandlige ægtefæller til regenten, er titlen "Hans Højhed", og det er dét, Anders Fogh Rasmussen vil have lavet om.

- Jeg synes ærligt talt, tiden er kommet til at finde en løsning på det her, så der bliver fuld ligestilling for både kvinder og mænd, siger Anders Fogh Rasmussen.

Han erkender dog, at det juridisk ikke er let.

Vred over diskrimination

Det var blandt andet i internationale medier, at prins Henrik gav udtryk for sin utilfredshed. Det skete eksempelvis i i oktober 2015, hvor regentparret gav interview til den franske avis, Le Figaro.

- Hvorfor kun være prins og Hans Højhed, men ikke Hans Majestæt? Jeg har selv besluttet at kalde mig Prinsgemal for at finde en plads i det danske samfund lige såvel som et formål og en position i mit virke som prins. Det gør mig vred, at jeg bliver udsat for diskrimination. Danmark, der ellers er kendt for at være en ivrig forsvarer af ligestilling mellem kønnene, er åbenbart villige til at betragte ægtemænd som mindre værd end deres koner, sagde han dengang til den franske avis.

Det var ikke første gang, prins Henrik luftede sin utilfredshed. Det skete blandt andet på hollandsk tv i begyndelsen af 2015.

- Hvorfor skal jeg stå under min kone? Sådan er det, men jeg vil aldrig acceptere det, sagde han dengang.

Minister revser kritikkere

Prins Henrik døde tirsdag aften på Fredensborg Slot og blev 83 år gammel.

Her var han omgivet af Dronningen og deres to sønner, kronprins Frederik og prins Joachim, da han sov stille ind. Tidligere samme dag var han blevet overført til slottet fra Rigshospitalet.

Siden nyheden om hans død er det strømmet ind med kondolencer, men kulturminister Mette Bock (LA) mener, at der i nogle tilfælde er tale om hykleri.

Hun siger, at prins Henrik længe er blevet hængt ud for at være anderledes, men nu hvor han er død, vælter det pludselig ind med positive ord fra alle sider.

- Mobberne vil i dag svømme over med nekrologer om dette fantastiske menneske, der var spændende, anderledes, sprudlende og helt sig selv. Hykleriet vil ingen ende tage. Vi er heldigvis gode til det med eventyrene om kærlighed. Vi har til gengæld brug for at blive bedre til det med kulturmøder. Det kan vi godt, hvis vi vil. Og det vil vi. For det skal vi. Æret være prins Henriks minde. Dejligt menneske. Stor personlighed. Helt sin egen, skriver Mette Bock på Facebook. 

Her kan du læse hendes uddybning over for TV 2.