Prins Henrik

Prins Henrik prøvede lykken i det franske lotteri

Prins Henrik var et kendt ansigt blandt vinbønderne i sydfranske Caïx, som han ofte og gerne faldt i snak med.

Selv om han var prins af Danmark og modtog mere end otte millioner kroner i apanage hvert år, kunne en stor lottogevinst godt lokke Prins Henrik.

Det fortæller en medarbejder fra en kiosk et par minutters kørsel fra regentparrets franske vinslot, Château de Cayx.

Véronique Lamberty fortæller, at Prinsen ofte kom forbi og spillede, når han opholdt sig på den franske residens.

- Når der var store lottogevinster, kom han og spillede. Det var mandag, onsdag og lørdag. Han har dog aldrig vundet, siger Véronique Lamberty til TV 2.

Snakkede med naboer på vinmarker

Vinslottet Châteux de Cayx var gennem årtier kendt som et frirum for prins Henrik og som et sted, hvor han kunne trække sig tilbage og bevare tilknytningen til sine franske rødder.

Prinsen købte vinslottet i det sydlige Frankrig sammen med dronning Margrethe i 1974, og i mere end 40 år producerede og solgte Prinsen vin derfra. 

I byen Caïx var han derfor et kendt ansigt blandt de lokale, som mindes Prinsens som en selskabelig og let omgængelig person.

- Vi har kendt dem, siden de overtog slottet, siger vinbonden Thierry Lafon, der sammen med sin bror har været naboer til regentparret i 44 år, til TV 2.

- Der er masser af minder. Han kom til sit vindistrikt til fods og gik rundt og så på vinstokkene, og så mødte han os på marken. Vi standsede op og drøftede situationen, fortæller han.

Mindes en nysgerrig og interesseret prins

Samme melding lyder fra hans bror Frédéric Lafon. De franske brødre fortæller, at det ikke var unormalt, at de gav Prinsen et lift hjem til Châteux de Cayx, hvis det eksempelvis var dårligt vejr.

- Han havde intet imod at hoppe ind og køre med os rundt. Selvom der sad en hund ved siden af, betød det ikke noget, husker Frédéric Lafon.

Ifølge den franske vinbonde hændte det også, at de faldt i snak, når Prinsens gravhunde besøgte vinbondens hunde. I det hele taget mindes franskmændene deres landsmand som en meget selskabelig og snakkesalig person.

- Han var ret nysgerrig, og når vi arbejdede i vinmarkerne, kom han og spurgte til, hvordan vi arbejdede, og hvad maskinerne blev brugt til. Han var interesseret i arbejdet i vinmarkerne, selvom det ikke var hans erhverv, siger Frédéric.

- Han kunne godt lide at tale. Man skulle bruge en halv times tid på at tale med ham. Før gik han ikke, griner han.

Stoppede vinproduktion efter 41 år

Vinslottet i det sydfranske var i mange år et populært feriested for den danske kongefamilie, hvor hele familien kunne samles.

I 2015 besluttede prins Henrik sammen med familien at bortforpagte salg og produktion af vinen fra vinslottet til det franske firma Vinovalie.

Han forklarede dengang, at det var afgørende for ham, at der var tale om et firma, som ville fortsætte udviklingen af Châteux de Cayx-vinen, som også ville beholde sit navn. 

- Jeg er glad for denne løsning, som betyder, at produktionen af kvalitetsvin på slottet vil kunne fortsætte og sælges i hele verden, udtalte prins Henrik i en pressemeddelelse fra kongehuset.

Sidste tid brugt på dansk slot

Prinsen afgik tirsdag aften ved døden efter et sygdomsforløb. Han var omgivet af Dronningen og sine to sønner, kronprins Frederik og prins Joachim, på Fredensborg Slot i Nordsjælland.

TV 2s tidligere hofreporter Lally Hoffmann forklarede tirsdag, at netop dét slot ligger både Dronningen og Prinsen meget nært.

- Fredensborg er et friere sted end Amalienborg. Det er mere personligt, tættere på og mere familieagtigt. Slottet er ligesom Sydfrankrig et mindre sted, som Prinsen holder meget af, sagde hun.

Og netop kærligheden til Châteux de Cayx var tydelig for naboen Frédéric Lafon, som fortæller, det franske vinslot betød noget særligt for prins Henrik.

- Det er, som om lidt af vingården forsvinder med ham. Slottet fungerede med ham, og han med slottet. Så nu er der en af dem, der bliver forældreløs.