Prins Henrik

Prins Henrik har altid delt befolkningen – men de fleste bakkede ham op

Prinsens popularitet led et knæk de senere år, men danskerne var generelt tilfredse med ham.

Prins Henrik sov stille ind sent tirsdag aften, og i løbet af onsdagen har det fået mange danskere til at hylde Prinsen på de sociale medier.

Det sker på trods af, at mange har en opfattelse af, at danskerne egentlig ikke kunne lide Prinsen. Derfor mener kulturminister Mette Bock (LA), at det overvældende antal af hilsner er rent hykleri.

I et Facebook-opslag revser hun onsdag morgen danskerne i en beskrivelse af forholdet mellem prins Henrik og dronning Margrethe.

- Det blev en lykkelig kærlighedshistorie. Men et ulykkeligt kulturmøde. Folket kunne nemlig ikke rigtig li’ manden. Han var anderledes. Kom fra et andet land. Lærte aldrig at tale helt dansk, som vi bedst kan lide det, skriver hun blandt andet.

Kigger man på de meningsmålinger, der gennem tiden har undersøgt offentlighedens syn på prins Henrik, er det dog ikke det generelle billede, at den danske befolkning ikke kunne lide den ham.

Gennem tiden har meningsmålinger løbende vist, at befolkningen bakkede op om Prinsen.

Danskerne var tilfredse

I 1978 spurgte Gallup et repræsentativt udsnit af danskerne, hvordan de syntes, prins Henrik løste sin opgave som prinsgemal. Her svarede 77 procent, at han klarede det godt.

Også da danskerne i en lignende undersøgelse i 1992 blev spurgt, hvorvidt prins Henrik tilføjede noget positivt til det danske kongehus, var danskerne på hans side. Kun to procent svarede, at han tilførte kongehuset noget negativt.

Det er også den opfattelse, historiker og kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen har.

- Danskernes forhold til ham var faktisk rigtig godt for de flestes vedkommende, siger han til TV 2.

- Han delte befolkningen

Kongehuseksperten vil dog alligevel give kulturministeren ret.

- Det er en usædvanlig udtalelse fra en politiker, men hun rammer jo noget rigtigt. Da prins Henrik kom til Danmark i slutningen af 1960’erne, var vi jo en nation, hvor vi var vant til, at vi var meget ens. Vi var ikke vant til, at der kom nogle udefra og skulle lave om på det. Prins Henrik var ligeglad med sådan noget som janteloven, der er noget af det mest danske. Det var der nogle danskere, der ikke rigtig kunne forlige sig med, siger Lars Hovbakke Sørensen.

- Han har altid været en person, der har delt befolkningen.

Dalende popularitet

Ifølge Lars Hovbakke Sørensen led den generelle holdning til prins Henrik dog et knæk de sidste år af hans levetid.

- De allerseneste år har der været en speciel situation, hvor han udtrykte ønske om, at han skulle have en anden titel og så videre, men ellers har danskerne generelt accepteret ham.

Det er også noget, der kan ses i meningsmålingerne. I 2013 placerede danskerne ham lavest på en rangliste over, hvor godt medlemmerne af den royale familie repræsenterede Danmark.

I undersøgelsen, som Gallup og BT stod bag, fik han en score på 3,1 ud af 5. Året efter overhalede han dog både prins Joachim og prinsesse Marie.

I 2016 mente 75 procent af danskerne, at det var i orden, at prins Henrik var en original, der til tider brød med den royale etikette.

Sygdom fik danskerne til at skifte holdning

Siden da endte han igen på en bundplacering i Gallup og BT’s undersøgelse over den royale families repræsentation af Danmark, og da danskerne i sommeren 2017 blev spurgt til Prinsens begravelsesønsker, mente 75 procent, at han svigtede Dronningen med sine udtalelser, og 80 procent mente, at han skadede sit eftermæle.

Det var dog, inden det kom frem, at Prinsen led af demens.

Efter onsdagens nyhed om Prinsens dødsfald har tusinder af danskere sendt deres hilsner og delt deres minder om Prinsen, mens andre er dukket op foran de kongelige slotte for at lægge blomster eller skrive på kondolencelisterne.

Har du også lyst til at dele dit bedste minde om prins Henrik, kan du gøre det på vores mindeside. TV 2 overbringer alle meddelelserne til kongehuset.