Prins Henrik

Prins Henrik er død

Prins Henrik sov stille ind tirsdag den 13. februar klokken 23.18 på Fredensborg Slot. Prinsen var omgivet af Dronningen og deres to sønner, kronprins Frederik og prins Joachim. 

Dagen igennem har TV 2 fulgt kongefamilien og de mange hilsner, der er strømmet til fra både ind- og udland. Læs mere herunder.

Prinserne har forladt Fredensborg

Kronprinsparret, prins Joachim og prinsesse Marie har netop forladt Fredensborg Slot igen.

Ulla Terkelsen: Prinsen var en moderne kongelig

Prins Henrik var en moderne kongelig uden maske. Sådan beskriver TV 2-korrespondent Ulla Terkelsen ham.

Kongehuset vil ikke gå i detaljer om dødsårsagen

Det har tidligere været meddelt fra kongehuset, at prinsen havde fået konstateret en godartet svulst i venstre lunge. Efterfølgende kom han i behandling for en lungeinfektion. Kongehuset ønsker ikke at tilføje yderligere oplysninger om årsagen til prins Henriks død.

 

- Jeg kan ikke gå i detaljer med, hvad prinsen døde af. Vi har oplyst undervejs, at prinsen har været syg. Vi har også fortalt, at der er tilstødt forskellige komplikationer. Ud over det kan jeg sige, at han var en gammel mand, siger Lene Balleby.

- Prinsen kæmpede engageret, skriver sundhedsminister på Twitter

På Twitter skriver sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), at prins Henrik har kæmpet engageret.

 

Danskerne siger farvel til Prinsen

- Jeg synes, det er synd for dronning Margrethe, at han er død.

Folk strømmer til Amalienborg for at mindes prins Henrik, som tirsdag aften den 13. februar sov stille ind på Fredensborg Slot.

 

- Usædvanligt, at prins Henrik skal kremeres, siger historiker

Prins Henriks bisættelse og den efterfølgende spredning af asken bryder med traditionen inden for kongehuset. Det siger lektor Sebastian Olden-Jørgensen, Saxo-Instituttet ved Københavns Universitet

 

- Det er meget usædvanligt og et klart brud med traditionen. Men det ligger jo fuldstændig i forlængelse af den protest mod hans rolle ved dronningens side, som prægede ham de senere år.

Offentligheden kan også skrive en sidste hilsen til Prinsen i Aarhus

Blomster i anledning af Prins Henriks død ved indkørslen til Marselisborg Slot i Aarhus.

Ligesom det er muligt at skrive i kondolencelisterne ved Det Gule Palæ i København, er det også muligt at sende prins Henrik en sidste hilsen i Aarhus, hvor der i foyeren på rådhuset vil være en kondolencebog. 

Kondolencebogen lægges frem i foyeren indtil tirsdag den 20. februar, og der vil være adgang mellem klokken 08.00 til 17.00 på hverdage. Lørdag vil der være adgang klokken 09.00 til 14.00, mens rådhuset er lukket søndag.

Prinserne er ankommet til Fredensborg Slot

For kort tid siden ankom først prins Joachim og prinsesse Marie og kort efter kronprins Frederik og kronprinsesse Mary til Fredensborg Slot for at være sammen med Dronningen.

Prins Henriks død markeres i Superligaen

I den kommende runde i landets bedste fodboldrække, Superligaen, vil der før hver kamp blive afholdt et minuts stilhed til ære for prins Henrik, ligesom holdene vil bære sørgebind. Det oplyser Claus Thomsen, direktør i Divisionforeningen, til BT.

 

FC København har tidligere oplyst, at de torsdag aften spiller med sørgebind i deres Europa League-opgør mod Atletico Madrid.

Mange mennesker forsamlet ved Amalienborg

I København er der onsdag middag stort fremmøde på Amalienborg Slotsplads. 

Her kan danskerne lægge blomster og hilsner til prins Henrik, ligesom det er muligt for offentligheden at skrive i kondolencelisterne i Det Gule Palæ.

Præsident Macron ærer prins Henrik

Præsident Macron har modtaget nyheden om prinsens død "med sorg". Han og hans kone, Brigitte Macron, udtrykker deres dybtfølte kondolence til "regenten Margrethe II, de to børn Frederik og Joachim, børnebørnene og folket i Danmark", lyder det i en pressemeddelelse.

I tre dage kan danskerne sige farvel til Prinsen

Inden bisættelsen den 20. februar er det muligt for offentligheden at tage afsked med prins Henrik. I Christiansborg Slotskirke kommer Prinsens kiste nemlig til at ligge på såkaldt castrum doloris i tre dage. Det er latin og betyder "smertens leje".

 

Dermed vil man kunne se den lukkede kiste med prinsen en sidste gang fra lørdag og frem til bisættelsen.

WWF Verdensnaturfonden skylder Prinsen en stor og dybfølt tak

Generalsekretæren i WWF Verdensnaturfonden skriver på det sociale medie Twitter, at prinsen har bidraget med en livslang indsats til både naturen og de vilde dyr.

 

Putin har sendt kondolencebrev til dronning Margrethe

Ruslands præsident Vladimir Putin har sendt et kondolencebrev til dronning Margrethe om prins Henriks død, hvor der blandt andet står:

 

- Jeg deler dybfølt Deres sorg. Jeg ønsker dem og alle medlemmer af den danske kongelige familie styrke og mod i denne svære tid.

Blomster, lys og en krone er lagt frem ved Fredensborg Slot

En kongekrone til minde om prinsen, der gerne ville have været konge.

Ved Fredensborg Slot er der onsdag lagt blomster, men også en krone i pap ligger foran slottet som en sidste hilsen til prins Henrik, der sov ind klokken 23.18 tirsdag.

Fogh: Der bør være fuld ligestilling i kongehuset i fermtiden

Tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen siger til TV 2, at der bør findes en løsning, så der i fremtiden er fuld ligestilling i det danske kongehus.

Pressen får begrænset adgang til Prinsens begravelse

Pressen vil få begrænset adgang til prins Henriks bisættelse, oplyser kongehuset. Det kan ikke oplyses, om andre kongelige end den nærmeste familie vil deltage i bisættelsen. 

Prinsens bisættelse bliver en mindre ceremoni for de nærmeste

Prinsens bisættelse bliver en mindre ceremoni med den nærmeste familie og ganske få andre. Dermed får Prinsen ikke en statsbegravelse.

Prins Henriks aske skal spredes i havet og slotshave

De første blomster og levende lys er onsdag formiddag lagt ved Fredensborg Slot, hvor prins Henrik tilbragte sin sidste tid.

Prins Henrik skal kremeres. Prinsens ønske var, at halvdelen af asken spredes i de danske farvande, den anden halvdel skal sættes ned i en urne i den private have i Fredensborg Slotshave.