Minister revser kritikere efter prins Henriks død: - Hykleriet vil ingen ende tage

I dag vil dem, der tidligere har mobbet prins Henrik, svømme over med rosende ord om ham. Det forudser kulturministeren.

Prins Henrik er i løbet af sine mange år i Danmark blevet mobbet. Og efter nyheden om hans død vil hykleriet ingen ende tage.

Det mener kulturminister Mette Bock (LA).

I et opslag på Facebook skriver hun, at der er tale om en lykkelig kærlighedshistorie om dronning Margrethe og prins Henrik, men at kulturmødet var ulykkeligt.

Hun skriver, at mange danskere ikke kunne lide manden med den franske accent og den store interesse for kunst.

- Så han blev mobbet. Og da han begyndte at give udtryk for ønsket om at bevare sin egen identitet, gik det helt galt. Franske Henri blev ikke helt til danske Henrik, selvom vi tvang ham til at skifte navn, skriver Mette Bock på Facebook og fortsætter:

- Nu er manden død. Og mobberne vil i dag svømme over med nekrologer om dette fantastiske menneske, der var spændende, anderledes, sprudlende og helt sig selv. Hykleriet vil ingen ende tage. Vi er heldigvis gode til det med eventyrene om kærlighed. Vi har til gengæld brug for at blive bedre til det med kulturmøder. Det kan vi godt, hvis vi vil. Og det vil vi. For det skal vi. Æret være prins Henriks minde. Dejligt menneske. Stor personlighed. Helt sin egen.

Går efter det anderledes

Kulturministeren uddyber over for TV 2, at det har givet prins Henrik problemer, at han ikke fuldstændigt har tilpasset sig den danske livsstil og har holdt fast i sine holdninger og kultur.

- Hvis der er nogle, som adskiller sig og er lidt anderledes, så synes vi, det er underligt. Vi vil gerne have, de skal være ligesom alle os andre. Og sådan en personlighed har prins Henrik jo ikke været. Det har på den ene side været hans store styrke, og på den anden side har det givet ham nogle knubs. Også ind i mellem nogle urimeligt hårde knubs, siger Mette Bock til TV 2.

Er det et udtryk for noget særligt dansk at gå efter dem, der er anderledes?

- Jeg tror, det ligger dybt i os mennesker, at vi ikke kan forstå det, der er anderledes. Og så tænker vi, at det vil vi gerne lave om på.

Mette Bock understreger, at det ikke er alle danskere, der har været efter prins Henrik. Hun vil dog ikke sætte navn på hverken enkeltpersoner eller medier.

- Det, tror jeg, giver sig selv, siger hun.

Du taler om hykleri, men er det ikke fair nok at blive klogere?

- Jo, helt sikkert. Men på sådan en dag synes jeg, vi skal kigge os selv lidt i spejlet og spørge, om vi altid har behandlet prins Henrik så godt, som vi burde. Jeg tror ikke, det har været nogen nem rolle at gå fra at være en international orienteret topdiplomat med hele verden som hjemsted til så at komme til lille Danmark og skulle være prinsgemal, siger Mette Bock.

Kulturministeren har flere gange mødt prins Henrik. Hun mener, han havde en god portion selvironi og distance til kritikken.

- Men jeg tror ikke, man skal lukke øjnene for, at det kan påvirke alligevel. Det er ikke rart at læse om sig selv på en måde, hvor man måske bliver gjort til grin på nogle helt urimelige præmisser, siger hun.

Bidrog med langt mere, end han blev anerkendt for

Prins Henrik døde tirsdag aften på Fredensborg Slot og blev 83 år gammel.

Her var han omgivet af Dronningen og deres to sønner, kronprins Frederik og prins Joachim, da han sov stille ind. Tidligere samme dag var han blevet overført til slottet fra Rigshospitalet.

På de sociale medier hylder flere partiledere onsdag morgen Prinsen.

En af dem er udenrigsminister Anders Samuelsen (LA), der er bror til Mette Bock.

- Jeg fik æren og den udsøgte fornøjelse at være i prinsens selskab nogle gange gennem årene. Både ved officielle lejligheder, men også enkelte helt private. Det gav hver gang minder for livet. Prinsen viste sig ved alle disse lejligheder som det, han var: et dybt begavet, nysgerrigt, musisk, varmt, humoristisk og nuanceret menneske, skriver Anders Samuelsen og tilføjer:

- Hans bortgang er et stort tab for den nærmeste familie, men også for Danmark. Han bidrog med langt mere end han blev anerkendt for.

Dybt berørt justitsminister

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) er med egne ord ”dybt berørt” over nyheden.

- Med sit engagement og sin karismatiske personlighed har Prins Henrik ydet et stort og værdifuldt arbejde for Danmark. Et arbejde, hele den danske befolkning kan være stolte af, skriver Søren Pape Poulsen på Facebook.

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, har også skrevet mindeord.

- Det er et stort tab. For Danmark. Og for familien, som har mistet en ægtemand, far, farfar og svigerfar. Mine tanker går til dem i den svære tid. Tak til Prins Henrik for poesien, kunsten og den store indsats for Danmark igennem en menneskealder. Æret være hans minde, skriver Mette Frederiksen.

Kristian Thulesen Dahl, formand for Dansk Folkeparti, har også modtaget nyheden om prins Henriks død med sorg.

- Jeg har sat stor pris på den måde, hvorpå Prins Henrik igennem mange år har repræsenteret Danmark og Kongehuset. Prins Henrik har ydet en stor og flot indsats for Danmark. Det skylder vi ham stor tak for. Jeg sender Hendes Majestæt Dronningen og den øvrige kongelige familie de varmeste tanker i denne svære tid, skriver Kristian Thulesen Dahl.

Kongehuset har onsdag morgen meddelt, at der er hofsorg til og med onsdag den 14. marts.

I sørgeperioden deltager dronning Margrethe og den kongelige familie samt hoffet ikke i selskabelige eller underholdende arrangementer. Under hofsorgen bæres der også mørkt tøj ved offentlig fremtræden.