Kongehuset: Prins Henrik er død

Prinsen var omgivet af Dronningen og sine to sønner, da han sov stille ind.

Prins Henrik er død i en alder af 83 år. Han sov tirsdag aften klokken 23.18 stille ind på Fredensborg Slot.

Prinsen var omgivet af Dronningen og deres to sønner, kronprins Frederik og prins Joachim.

Det oplyser kongehuset i en pressemeddelelse. Den præcise ordlyd er:

- Hans Kongelige Højhed Prins Henrik sov tirsdag den 13. februar kl. 23.18 stille ind på Fredensborg Slot. Prinsen var omgivet af Hendes Majestæt Dronningen og de to sønner.

Prinsen skal bisættes den 20. februar klokken 11.00 fra Christiansborg Slotskirke, oplyser kongehuset ved en pressebriefing. Prins Henriks ønske er at blive kremeret. Halvdelen af hans aske skal i de danske farvande og den anden halvdel skal sænkes i en urne i Fredensborg Slotshave.

Bisættelsen bliver efter Prinsens ønske en mindre ceremoni med deltagelse af familien og ganske få andre.

Flag på halv

I anledning af dødsfaldet vil alle statslige bygninger og skibe flage på halv fra onsdag morgen klokken 8.00 frem til den 20. februar ved solnedgang. Det oplyser Justitsministeriet.

Det første flag blev sat på halv stang klokken 07.38 onsdag morgen. Det skete ved Batteriet Sixtus på Holmen i København:

På batteriet Sixtus på Holmen i København blev det første flag sat på halv for prins Henrik klokken 07.38 onsdag morgen. Video: Esben Christensen

Kongehuset har desuden dekreteret en måneds hofsorg, oplyses det i en pressemeddelelse.

Det betyder blandt andet, at ingen medlemmer af den kongelige familie vil deltage i selskabelige arrangementer. Personale i uniform vil desuden bære sørgebind på venstre overarm.

Befolkningen har mulighed for at sende en kondolence til prins Henriks familie. Fra onsdag og frem til den 20. februar vil der fra klokken 9.00 til klokken 17.00 være opstillet kondolencelister i Det Gule Palæ på Amalienborg. Her kan man skrive en sidste hilsen til Prinsen, og hilsenerne vil blive overleveret til kongefamilien.

Hvis man har et ønske om at tage afsked med prins Henrik, er der mulighed for det fra lørdag til mandag. Her vil Prinsens kiste stå fremme i Christiansborg Slotskirke i den tradition, der kaldes 'castrum doloris'. Kisten vil være lukket, og alle kan komme ind og sige farvel.

Inden da kan danskerne også følge prins Henriks tur fra Fredensborg til Amalienborg, når hans kiste bliver eskorteret til København torsdag formiddag. En rustvogn med kisten vil blandt andet køre ad Kongevejen og Helsingørmotorvejen ind mod Amalienborg.

Løkke: Danmark har mistet et anker

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har reageret med stor sorg på nyheden.

- Den kongelige familie har mistet et anker. Danmark har mistet en unik repræsentant for vores land, skriver han i et mindeord.

Overflyttet til Fredensborg tirsdag

Prinsen blev den 28. januar indlagt på Rigshospitalet, hvor undersøgelser viste, at Prinsen havde en godartet tumor i venstre lunge, og han blev senere behandlet for en lungeinfektion.

Fredag i sidste uge meddelte kongehuset, at hans tilstand var alvorligt forværret, og siden har familien ad flere omgange været samlet om prins Henrik.

Han blev tirsdag overflyttet til Fredensborg Slot, hvor han ønskede at tilbringe sin sidste tid.

Dødsårsagen ønsker kongehuset ikke at tilføje yderligere oplysninger om. 

- Jeg kan ikke gå i detaljer med, hvad prinsen døde af. Vi har oplyst undervejs, at prinsen har været syg. Vi har også fortalt, at der er tilstødt forskellige komplikationer. Ud over det kan jeg sige, at han var en gammel mand, siger Lene Balleby.

Sygdomsforløbet startede i begyndelsen af januar, da Prinsen befandt sig i Egypten. Da han senere på måneden vendte hjem til Danmark, blev han indlagt på Rigshospitalet.

Indlæggelsen kom efter et år, hvor Prinsen var gennem flere sygdomsforløb.

Var ramt af demens

I sommeren 2017 var den 83-årige prins indlagt to gange. I midten af juli blev han indlagt på Aarhus Universitetshospital, hvor han fik behandling for en infektion i benet. Indlæggelsen blev dog længere end forventet, og han endte med at få en ballonudvidelse i sit bækkenkar.

Siden blev Prinsen igen indlagt, denne gang på Rigshospitalet med smerter i højre ben.

I september meddelte kongehuset, at det efter et længere udredningsforløb og en række undersøgelser på Rigshospitalet blev konkluderet, at prins Henrik led af demens.

Du kan også dele dit bedste minde om prins Henrik på vores mindeside. TV 2 overbringer alle meddelelserne til kongehuset.