Prins Henrik

Kanonerne bruges til fødselsdag og fejring - i dag er det anderledes: - Det er sørgmodigt, men vi er stolte

Torsdag vil der være salutering ved Batteriet Sixtus og på Kronborg Slot.

Prins Henriks død markeres torsdag med 40 minutters kanonskud fra Batteriet Sixtus på Holmen i København og fra kanonerne på Kronborg Slot i Helsingør. Det meddeler kongehuset.

Salutten gennemføres klokken 08.00. En sørgesalut består af 3 gange 27 skud, som affyres med 30 sekunders mellemrum. 

Manden, der skal have styr på alle detaljer på Kronborg Slot, er Anders Sindum, der er major og koordinator for kamp- og ildstøttecentret.

- Det er selvfølgelig sørgmodigt, at det er i anledning af et dødsfald, men vi er stolte over, at det er os, der skal være med, siger han til DR.

Stemningen er forstemt

Kanonsalut bruges eksempelvis ved kongelige fødsler, fødselsdage og dødsfald. Antallet af skud afhænger af begivenheden. 

- Der vil være en lidt forstemt stemning, for det er jo ikke det samme, som når kongeskibet sejler forbi i solskinsvejr og skal på sommertogt, siger Anders Sindum til DR.

Sidste gang, der var en sørgesalut, var da dronning Ingrid døde i år 2000, og den er cirka tre gange så lang som en almindelig salut.

- Der afgives et skud hvert 30. sekund, og så er der nogle, der lader kanonerne og gør dem klar igen, forklarer Anders Sindum.

- Det giver stolthed

Der saluteres samtidigt fra Kronborg Slot og Batteriet Sixtus på Holmen i København, hvor det er Søværnets Militærpolitivagt, der står for affyringen.

Der er historisk set affyret ’dansk løsen’ på tre kanonskud ved dansk krigsførelse for at indikere de danske enheders placering. Sørgesalutten har rod i ’dansk løsen’, og derfor er der tradition for, at den kan affyres ad tre omgange.

Også kanonerne på Kronbrog har stor historisk betydning. 

En del af dem stammer tilbage fra Christian VII's tid og har været i kamp ved flere forskellige lejligheder. Nogle af dem var ombord på Fregatten Jylland, mens andre fungerede på land, for eksempel ved Dannevirke.

Og det er med en særlig ærefrygt, at major Anders Sindum står bag kanonerne, når de affyres torsdag morgen.

- Det giver noget stolthed og noget enhedsfølelse, at vi bor i et land, hvor vi højtideligholder et kongehus, siger han til DR.

Asken skal spredes

Prins Henrik sov stille ind tirsdag klokken 23.18 på Fredensborg Slot, hvor han var omgivet af dronning Margrethe, kronprins Frederik og prins Joachim.

Program for de kommende dage

  1. Familien på Fredensborg

   Familien mindes Prinsen i det private. Dronningen vil opholde sig på Fredensborg Slot.

  2. Folkets kondolencer

   Frem til den 20. februar vil der fra klokken 9.00 til klokken 17.00 være opstillet kondolencelister i Det Gule Palæ på Amalienborg. Her kan man skrive en sidste hilsen til Prinsen, og hilsnerne vil herefter blive overleveret til kongefamilien.

  3. Sørgesalut

   Klokken 8.00 vil der være en sørgesalut ved Batteriet Sixtus i København og på Kronborg Slot. Salutten består af tre gange 27 kanonskud, som affyres med 30 sekunders mellemrum. Den varer omkring 40 minutter.

  4. Overføres til Amalienborg

   Klokken 10.00 bliver prins Henriks båre overført til Amalienborg Slot. 

  5. Til Christiansborg Slotskirke.

   Klokken 18.00 bliver prins Henrik overført til Christiansborg Slotskirke. Kongefamilien vil følge efter i bil. Når følget ankommer, vil der blive holdt en ceremoni.

  6. Castrum Doloris

   Lørdag den 17. februar, søndag den 18. februar og mandag den 19. februar vil kisten stå 'Castrum Doloris'. Det vil sige, at prins Henriks kiste vil stå fremme i Christiansborg Slotskirke, hvor alle kan komme ind og tage afsked med Prinsen.

  7. Bisættelse

   Klokken 11.00 bisættes prins Henrik fra Christiansborg Slotskirke. Bisættelsen bliver en mindre ceremoni med den nærmeste familie og ganske få andre.

Kilde: Kongehuset

Prinsen skal bisættes tirsdag den 20. februar klokken 11.00 fra Christiansborg Slotskirke. Det bliver efter Prinsens ønske en mindre ceremoni med den nærmeste familie og ganske få andre, har kongehuset oplyst.

Prinsen skal kremeres. Derefter skal halvdelen af asken spredes over de danske farvande, mens den anden halvdel skal sættes ned i en urne i den private del af Fredensborg Slotshave: