Kanonerne bruges til fødselsdag og fejring - i dag er det anderledes: - Det er sørgmodigt, men vi er stolte

Torsdag vil der være salutering ved Batteriet Sixtus og på Kronborg Slot.
Prins Henriks død markeres torsdag med 40 minutters kanonskud fra Batteriet Sixtus på Holmen i København og fra kanonerne på Kronborg Slot i Helsingør. Det meddeler kongehuset.
Salutten gennemføres klokken 08.00. En sørgesalut består af 3 gange 27 skud, som affyres med 30 sekunders mellemrum.
Manden, der skal have styr på alle detaljer på Kronborg Slot, er Anders Sindum, der er major og koordinator for kamp- og ildstøttecentret.
- Det er selvfølgelig sørgmodigt, at det er i anledning af et dødsfald, men vi er stolte over, at det er os, der skal være med, siger han til DR.
Stemningen er forstemt
Kanonsalut bruges eksempelvis ved kongelige fødsler, fødselsdage og dødsfald. Antallet af skud afhænger af begivenheden.
- Der vil være en lidt forstemt stemning, for det er jo ikke det samme, som når kongeskibet sejler forbi i solskinsvejr og skal på sommertogt, siger Anders Sindum til DR.
Sidste gang, der var en sørgesalut, var da dronning Ingrid døde i år 2000, og den er cirka tre gange så lang som en almindelig salut.
- Der afgives et skud hvert 30. sekund, og så er der nogle, der lader kanonerne og gør dem klar igen, forklarer Anders Sindum.
- Det giver stolthed
Der saluteres samtidigt fra Kronborg Slot og Batteriet Sixtus på Holmen i København, hvor det er Søværnets Militærpolitivagt, der står for affyringen.
Der er historisk set affyret ’dansk løsen’ på tre kanonskud ved dansk krigsførelse for at indikere de danske enheders placering. Sørgesalutten har rod i ’dansk løsen’, og derfor er der tradition for, at den kan affyres ad tre omgange.
Også kanonerne på Kronbrog har stor historisk betydning.
En del af dem stammer tilbage fra Christian VII's tid og har været i kamp ved flere forskellige lejligheder. Nogle af dem var ombord på Fregatten Jylland, mens andre fungerede på land, for eksempel ved Dannevirke.
Og det er med en særlig ærefrygt, at major Anders Sindum står bag kanonerne, når de affyres torsdag morgen.
- Det giver noget stolthed og noget enhedsfølelse, at vi bor i et land, hvor vi højtideligholder et kongehus, siger han til DR.
Asken skal spredes
Prins Henrik sov stille ind tirsdag klokken 23.18 på Fredensborg Slot, hvor han var omgivet af dronning Margrethe, kronprins Frederik og prins Joachim.
Prinsen skal bisættes tirsdag den 20. februar klokken 11.00 fra Christiansborg Slotskirke. Det bliver efter Prinsens ønske en mindre ceremoni med den nærmeste familie og ganske få andre, har kongehuset oplyst.
Prinsen skal kremeres. Derefter skal halvdelen af asken spredes over de danske farvande, mens den anden halvdel skal sættes ned i en urne i den private del af Fredensborg Slotshave: