Prins Henrik

I tre dage kan danskerne sige farvel til prins Henrik - skal ligge castrum doloris

Kongehuset har offentliggjort, hvordan prins Henriks død vil blive markeret de kommende dage og uger.

Der bliver flaget for halv stang, hoffets ansatte i uniform bærer sørgebind og blomster og hilsener strømmer ind i forbindelse med prins Henriks død. 

Her kan du få et overblik over, hvordan programmet ser ud i de kommende dage, efter prins Henrik sov stille ind tirsdag aften.

Program for de kommende dage

    1. Familien på Fredensborg

      Familien mindes Prinsen i det private. Dronningen vil opholde sig på Fredensborg Slot.

    2. Folkets kondolencer

      Frem til den 20. februar vil der fra klokken 9.00 til klokken 17.00 være opstillet kondolencelister i Det Gule Palæ på Amalienborg. Her kan man skrive en sidste hilsen til Prinsen, og hilsnerne vil herefter blive overleveret til kongefamilien.

    3. Sørgesalut

      Klokken 8.00 vil der være en sørgesalut ved Batteriet Sixtus i København og på Kronborg Slot. Salutten består af tre gange 27 kanonskud, som affyres med 30 sekunders mellemrum. Den varer omkring 40 minutter.

    4. Overføres til Amalienborg

      Klokken 10.00 bliver prins Henriks båre overført til Amalienborg Slot. 

    5. Til Christiansborg Slotskirke.

      Klokken 18.00 bliver prins Henrik overført til Christiansborg Slotskirke. Kongefamilien vil følge efter i bil. Når følget ankommer, vil der blive holdt en ceremoni.

    6. Castrum Doloris

      Lørdag den 17. februar, søndag den 18. februar og mandag den 19. februar vil kisten stå 'Castrum Doloris'. Det vil sige, at prins Henriks kiste vil stå fremme i Christiansborg Slotskirke, hvor alle kan komme ind og tage afsked med Prinsen.

    7. Bisættelse

      Klokken 11.00 bisættes prins Henrik fra Christiansborg Slotskirke. Bisættelsen bliver en mindre ceremoni med den nærmeste familie og ganske få andre.

Kilde: Kongehuset

Flag på halv

Onsdag morgen blev flagene sat på halv i forbindelse med prins Henriks død. 

Det første sted, det skete, var på Marinestation Holmen ved Batteriet Sixtus. 

Se flaget blive hejst og nedhalet på halv for prins Henrik her:

På batteriet Sixtus på Holmen i København blev det første flag sat på halv for prins Henrik klokken 07.38 onsdag morgen. Video: Esben Christensen

Flaget blev først hejst helt til tops, hvor det forblev et øjeblik, og derefter nedhalet til halv stang i forbindelse med prins Henriks død. 

Flaget sættes normalt kun på halv stang langfredag og ved majestætens død, men Kongehuset kan beordre flaget ved Marinestation Holmen sat på halv ved særlige omstændigheder som denne.

Dannebrog er ligeledes gået på halv på Amalienborg.

Samtidig oplyser Justitsministeriet i en pressemeddelelse, at der i anledning af prins Henriks død flages på halv stang fra samtlige statsbygninger og statsskibe fra onsdag klokken 08.00. Det vil man gøre dagene fremover, indtil nærmere besked fremkommer, skriver Justitsministeriet. 

Torsdag formiddag bliver Prinsens kiste eskorteret fra Fredensborg til Amalienborg i København.

Herunder kan man se den rute, som kortegen vil tage. Kisten bliver fulgt af Dronningen og kronprins Frederik og prins Joachim.

Hofsorg og sørgebind

Kongehuset har ligeledes besluttet, at der fra onsdag den 14. februar og en måned frem til onsdag den 14. marts er dekreteret hofsorg.

Det betyder blandt andet, at ingen medlemmer af den kongelige familie vil deltage i selskabelige arrangementer. Personale i uniform vil desuden bære sørgebind på venstre overarm.

Hofsorg er betegnelsen for en kortere eller længere sørgeperiode ved hoffet i forbindelse med et dødsfald i den kongelige familie. Det er regenten, der beslutter længden af sørgeperioden.

Også i Norge markerer man Prinsens død. Det norske kongehus har besluttet, at der skal flages på halv både i dag onsdag og på dagen, hvor prins Henrik begraves. 

- Vores tanker går til dronning Margrethe og den nærmeste familie ved prins Henriks bortgang. Vores kondolencer går også til det danske folk, står der i en pressemeddelelse fra det norske kongehus.

Blomster og lys

Der vil fra onsdag indtil tirsdag den 20. februar i tidsrummet klokken 9.00 til 17.00 være fremlagt kondolencelister i porten i Det Gule Palæ, Amaliegade 18 i København.

I den kommende tid vil det være muligt at lægge blomster og sætte lys ved Amalienborg Slot. Også foran Marselisborg Slot er de første buketter fra danskerne blevet lagt til minde om Prinsen.

På Fredensborg Slot, hvor prins Henrik sov stille ind sent tirsdag aften, har flere danskere lagt kondolencer.

Sådan bliver han mindet på TV 2

Siden de helt tidlige timer onsdag morgen har TV 2 og TV 2 NEWS sendt live i anledningen af Prinsens død.

Reportere på Amalienborg, Fredensborg, Christiansborg og flere andre steder står klar til at give reaktioner på beskeden.

Frem til klokken 20.00 onsdag aften sender TV 2 og TV 2 NEWS nyheder og reaktioner på Prinsens død, og nyhedsudsendelserne efterfølges af et mindeprogram klokken 20.00. I de kommende dage sendes portrætudsendelser på TV 2 og TV 2 CHARLIE.

Se hele programmet for, hvordan TV 2 sender de kommende dage her.

Send din sidste hilsen til Prinsen og Kongehuset her. TV 2 samler alle kondolencer og overbringer dem samlet til Kongehuset.