Prins Henrik

Historiker: Prins Henrik blæste på janteloven

Prins Henrik er sovet ind omgivet af Dronningen og deres to sønner.

Prins Henrik vil blandt andet blive husket som en rigtig stor støtte og opbakning til dronning Margrethe. Det mener historiker og kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen.

- Det har været med til at gøre, at hun kunne udføre sit arbejde så professionelt og godt, at hun er blevet en af de mest populære monarker i det moderne Europa, siger han.

- Derudover har han åbnet danskernes øjne for, at man gøre tingene på en anden måde, end man plejer at gøre i Danmark. For eksempel ved at blæse på janteloven.

Dronningen ved hans side

Prins Henrik døde tirsdag aften på Fredensborg Slot og blev 83 år gammel.

Prinsen var omgivet af Dronningen og deres to sønner, kronprins Frederik og prins Joachim, da han sov stille ind.

Prins Henrik døde dermed kun få timer efter, at han tirsdag eftermiddag blev sendt hjem fra Rigshospitalet.

Alvorligt syg

Prinsen blev den 28. januar indlagt på Rigshospitalet, hvor undersøgelser viste, at Prinsen havde en godartet tumor i venstre lunge, og han blev senere behandlet for en lungeinfektion.

Fredag i sidste uge meddelte kongehuset, at hans tilstand var alvorligt forværret, og siden har familien ad flere omgange været samlet om prins Henrik.

Prins Henrik blev tirsdag overflyttet til Fredensborg Slot, hvor han ønskede at tilbringe sin sidste tid.

Fredensborg var Prinsens frirum

Netop valget af Fredensborg Slot var et oplagt valg for prinsen, vurderer historiker og kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen.

Det var prins Henriks frirum, hvor han kunne nyde naturen og være sig selv.

- Dronningen og prinsen har tilbragt meget tid der, når de har ønsket at komme lidt væk fra storbyens tummel, siger Lars Hovbakke Sørensen.

- Prinsen har altid sat pris på de fantastiske omgivelser, siger kongehuseksperten om det kongelige slot ved Asminderød i Nordsjælland.

Rammen om store fester

Slottet har dannet ramme om både regentparrets sølvbryllupsfest og bryllupsfesten for kronprins Frederik og kronprinsesse Mary.

Da regentparret sidste år kunne fejre guldbryllup, forærede prins Henrik skulpturen "Miss Fredensborg" til sin hustru. Den er placeret i slotshaven.

Fredensborg Slot har været benyttet af de kongelige, siden det blev bygget i 1720'erne.