Prins Henrik

Her går flaget på halv for prins Henrik

Flagene vil være på halv på alle statsbygninger og statsskibe i den kommende tid, og kongehuset har erklæret en måneds hofsorg.

Da solen onsdag morgen stod op over Danmark, gik dannebrog på halv stang for at markere prins Henriks død.

Normalt vajer det danske suverænitetsflag fra solopgang til solnedgang på batteriet Sixtus på Holmen i København, men da flaget skulle hejses onsdag, blev det kommanderet på halv stang.

Det skete præcis klokken 07.38, mens solen stod op i horisonten, og det var det første flag, der blev hejst til ære for Prinsen.

Først blev flaget hejst helt til tops, hvor det forblev et øjeblik, og derefter blev nedhalet til halv stang.

Sådan vil det hænge indtil solnedgang i aften.

Dermed er en periode indledt, hvor der vil blive flaget på halv stang fra samtlige statsbygninger og statsskibe mellem solopgang og solnedgang på alle dage, indtil nærmere besked fremkommer. Det oplyser Justitsministeriet.

Klokken otte gik flaget således på halv stang på flagstænger og tage på tværs af Danmark. Blandt andet her ved regentboligen Amalienborg:

Også ved blandt andet Marselisborg Slot i Aarhus og Gråsten Slot i Sønderjylland er flaget gået på halvt. 

Det samme er tilfældet ved den franske ambassade i København, hvor tricoloren på bygningens tag blev hejst på halv stang til ære for deres landsmand.

Kongehuset erklærer hofsorg

Kongehuset oplyser i en pressemeddelelse, at der er dekreteret hofsorg i forbindelse med prins Henriks død fra onsdag og en måned frem, til den 14. marts.

Det betyder blandt andet, at ingen medlemmer af den kongelige familie vil deltage i selskabelige arrangementer. Personale i uniform vil desuden bære sørgebind på venstre overarm.

Dødsfaldet er også blevet markeret af Den Kongelige Livgarde. Klokken 09.00 onsdag morgen var hele livgardens personel indkaldt til mindehøjtidelighed foran kasernen ved Rosenborg Slot for at mindes prins Henrik.

Sov stille ind med familien omkring sig

Prins Henrik afgik tirsdag aften ved døden i en alder af 83 år. Han sov klokken 23.18 stille ind på Fredensborg Slot.

Prinsen var omgivet af Dronningen og deres to sønner, kronprins Frederik og prins Joachim, har hoffet oplyst.

Dødsfaldet skete efter en sygdomsperiode, hvor Prinsen havde været indlagt på Rigshospitalet. Tirsdag blev han overflyttet til Fredensborg Slot, hvor han ønskede at tilbringe sin sidste tid omgivet af familien.