Prins Henrik

Dronning Margrethe hilste på danskerne foran Fredensborg

Befolkningen kan frem til den 20. februar skrive i de officielle kondolencelister i Det Gule Palæ ved Amalienborg i København.

Onsdag eftermiddag har dronning Margrethe for første gang hilst på danskerne efter hendes mands bortgang.

Dronningen kom ned til gitterporten foran Fredensborg Slot, hvor hun smilende hilste på de fremmødte danskere, mens hun så de mange buketter, som løbende er blevet lagt foran kongefamiliens sommerresidens i løbet af dagen.

Efter kort tid vinkede hun og gik tilbage til slottet.

Ved en pressebriefing oplyste kongehuset tidligere onsdag, at prins Henrik skal bisættes den 20. februar klokken 11.00 fra Christiansborg Slotskirke.

Befolkningen har mulighed for at sende en kondolence til prins Henriks familie.

Fra onsdag og frem til den 20. februar vil der fra klokken 9.00 til klokken 17.00 være opstillet kondolencelister i Det Gule Palæ på Amalienborg. Her kan man skrive en sidste hilsen til Prinsen, og hilsnerne vil herefter blive overleveret til kongefamilien.

Asken skal deles i to

Allerede nu har en masse danskere skrevet en personlig hilsen i kondolencebøgerne, ligesom flere også har lagt blomster og hilsner foran kongehusets residenser.

- Kære Henrik, du har været som en konge for os. Du er her ikke mere, men hav det godt i himlen. Håber du havde et godt liv, lyder det eksempelvis på en hilsen.

Det var Prinsens ønske at blive kremeret. Halvdelen af asken skal spredes i danske farvande, og den anden halvdel kommer i en urne, som skal sættes ned i den private del af Fredensborg Slotshave.

Bisættelsen bliver en mindre ceremoni med den nærmeste familie og ganske få andre.

I en alder af 83 år sov prins Henrik stille ind tirsdag aften klokken 23.18 på Fredensborg Slot. 

Prinsen var omgivet af Dronningen og deres to sønner, kronprins Frederik og prins Joachim.

Kongehuset vil ikke oplyse dødsårsag

Efter et længere sygdomsforløb meddelte kongehuset sidste fredag, at prins Henriks tilstand var alvorligt forværret, og siden har familien ad flere omgange været samlet om ham - først på Rigshospitalet, og senest i Prinsens sidste timer på Fredensborg Slot.

I tre dage kan danskerne sige farvel til prins Henrik Video: Anne Brandbjerg

Dødsårsagen ønsker kongehuset ikke at tilføje yderligere oplysninger om. 

- Jeg kan ikke gå i detaljer med, hvad prinsen døde af. Vi har oplyst undervejs, at prinsen har været syg. Vi har også fortalt, at der er tilstødt forskellige komplikationer. Ud over det kan jeg sige, at han var en gammel mand, siger Lene Balleby.

Hoffet har officielt erklæret hofsorg i en måned, og det betyder blandt andet, at personale i uniform vil bære sørgebind på venstre overarm, ligesom medlemmerne af kongefamilien ikke vil deltage i festlige arrangementer.

Du kan også dele dit bedste minde om prins Henrik på vores mindeside. Vi overbringer alle meddelelserne til kongehuset.