De lokale efter prins Henriks død: Et stort tab for Fredensborg

De lokale i Fredensborg, hvor prins Henrik sent tirsdag aften sov ind, sørger over Prinsens død og mindes de gode stunder.

Solen brød endelig igennem tågen over Fredensborg i Nordsjælland onsdag formiddag, da hundredevis af danskere strømmede til byens slot for at kondolere og mindes prins Henrik, der tirsdag aften sov stille ind.

Børn og voksne fra hele landet brugte dagen på at lægge blomster og sætte lys i slottets indkørsel, hvor soldater fra Den Kongelige Livgarde holdt vagt.

En sorgens dag, der berørte mange af de fremmødte.

- Det er en sørgelig dag i dag, sagde Poul Erik Olsen, der sammen med sin hustru Susanne Olsen var kørt til Fredensborg Slot fra Sorø.

Men også en dag, der blev brugt til at mindes prins Henrik.

- Han var en farverig person og et godt input til vores samfund, sagde Susanne Olsen.

Børn og voksne lagde hundredevis af blomster ved Fredensborg Slot i løbet af onsdagen.
Børn og voksne lagde hundredevis af blomster ved Fredensborg Slot i løbet af onsdagen. Foto: Claus Bech / Ritzau Scanpix

Til fest med de kongelige

Også for de lokale i Fredensborg føles prins Henriks død som et tab. Flere borgere har på den ene eller anden måde haft en tilknytning til slottet og har derfor flere minder med kongefamilien og prins Henrik.

En af dem er Irene Larsen, der er frivillig i byens genbrugsbutik og tidligere har været ansat som rengøringsassistent på slottet igennem 29 år.

- Vi var med til sølvbrylluppet, og der var Prinsen rigtig frisk og gæstfri. Jeg mødte jo også ham og Dronningen, når jeg var inde og gøre rent i stuerne og sådan noget. Han sagde altid "godmorgen" eller "goddag", og han hilste også altid, når man mødte ham i slotshaven, sagde hun.

På gågaden kom 83-årige Lizzie Nissen gående med sin rolator. Hun havde været nede ved slottet, men der var for mange mennesker til, at hun ville gå helt tæt på.

Hun fortalte, at hendes mand havde været ansat på Fredensborg i 30 år.

- Han fik en fortjenstmedalje og havde et meget nært samarbejde med prins Henrik. Prinsen samler jo på afrikanske figurer og til nogle af dem skulle der laves fødder med akryl eller træ, som min mand skulle skære.

- Min mand var meget begejstret for Prinsen. Han var så gemytlig og rar, og det, synes jeg, er så dejligt at tænke på. Vi var med, når der var fester på slottet og blev også inviteret i Det Kongelige Teater. Det var en dejlig tid, fortalte Lizzie Nissen.

Lokale i Fredensborg om Prins Henrik

- Kongefamilien er Danmark

At prins Henrik har betydet meget for det lille lokalsamfund, er der ifølge indehaver af Rekord Rens, Mustansar Iqbal, ikke tvivl om.

Bag disken i det lille renseri på Jernbanegade har han flere gange taget imod Prinsens tøj til rensning.

- Det er et stort tab for byen og hele landet. Han har fyldt rigtig meget, sagde Mustansar Iqbal, der allerede havde lagt blomster foran Fredensborg slot.

- Når man er opvokset her i området, så ser du kongefamilien på tur heromkring i hestevogn og sådan nogle ting. Det bliver du bare en del af. Det betyder meget, for man får en følelse af, at man er tæt på kongefamilien. Kongefamilien betyder meget for Danmark. De er Danmark.

Ægteparret Erik og Inger Mørkeberg er faste gæster i Fredensborg og har ofte hilst på Prins Henrik.
Ægteparret Erik og Inger Mørkeberg er faste gæster i Fredensborg og har ofte hilst på Prins Henrik. Foto: TV 2

- Der har aldrig været så mange mennesker i Fredensborg

På cafeen 'Frøken Hansen' sad ægteparret Erik og Inger Mørkeberg og nød en kop kaffe på deres faste tur i Fredensborg. De bor i Hillerød, men er kommet i slotsbyen de sidste 20 år.

De mødte ofte prins Henrik på deres gåture ved søen, når han kom kørende i sin golf-buggy med sine hunde.

- Det er højst to måneder siden, vi mødte ham sidst. Han vinkede altid til folk dernede, sagde Erik Mørkeberg.

Både Inger og Erik Mørkeberg vil komme til at savne Prinsen:

- Han har sat sit præg på kongehuset og har gjort det lidt mere spændende og hyggeligt. Hans joviale måde at være på, synes vi, har været godt. På den måde har han skilt sig ud fra de andre.

Hverken Erik eller Inger Mørkeberg havde nogensinde set så mange mennesker i byen, som på denne dag.

- Selv på sommerdage har der ikke været så mange mennesker i Fredensborg, som der er i dag. Det er meget overvældende.