Prins Henrik

De lokale efter prins Henriks død: Et stort tab for Fredensborg

De lokale i Fredensborg, hvor prins Henrik sent tirsdag aften sov ind, sørger over Prinsens død og mindes de gode stunder.

Solen brød endelig igennem tågen over Fredensborg i Nordsjælland onsdag formiddag, da hundredevis af danskere strømmede til byens slot for at kondolere og mindes prins Henrik, der tirsdag aften sov stille ind.

Børn og voksne fra hele landet brugte dagen på at lægge blomster og sætte lys i slottets indkørsel, hvor soldater fra Den Kongelige Livgarde holdt vagt.

En sorgens dag, der berørte mange af de fremmødte.

- Det er en sørgelig dag i dag, sagde Poul Erik Olsen, der sammen med sin hustru Susanne Olsen var kørt til Fredensborg Slot fra Sorø.

Men også en dag, der blev brugt til at mindes prins Henrik.

- Han var en farverig person og et godt input til vores samfund, sagde Susanne Olsen.

Til fest med de kongelige

Også for de lokale i Fredensborg føles prins Henriks død som et tab. Flere borgere har på den ene eller anden måde haft en tilknytning til slottet og har derfor flere minder med kongefamilien og prins Henrik.

En af dem er Irene Larsen, der er frivillig i byens genbrugsbutik og tidligere har været ansat som rengøringsassistent på slottet igennem 29 år.

- Vi var med til sølvbrylluppet, og der var Prinsen rigtig frisk og gæstfri. Jeg mødte jo også ham og Dronningen, når jeg var inde og gøre rent i stuerne og sådan noget. Han sagde altid "godmorgen" eller "goddag", og han hilste også altid, når man mødte ham i slotshaven, sagde hun.

På gågaden kom 83-årige Lizzie Nissen gående med sin rolator. Hun havde været nede ved slottet, men der var for mange mennesker til, at hun ville gå helt tæt på.

Hun fortalte, at hendes mand havde været ansat på Fredensborg i 30 år.

- Han fik en fortjenstmedalje og havde et meget nært samarbejde med prins Henrik. Prinsen samler jo på afrikanske figurer og til nogle af dem skulle der laves fødder med akryl eller træ, som min mand skulle skære.

- Min mand var meget begejstret for Prinsen. Han var så gemytlig og rar, og det, synes jeg, er så dejligt at tænke på. Vi var med, når der var fester på slottet og blev også inviteret i Det Kongelige Teater. Det var en dejlig tid, fortalte Lizzie Nissen.

Lokale i Fredensborg om Prins Henrik

Irene Larsen

Irene Larsen

Har arbejdet som rengøringsassistent på Fredensborg Slot i 29 år. Er i dag frivillig i Kirkens Korshærs genbrugsbutik i Fredensborg.

- Jeg er ked af, at han nu er sovet ind. Det er trist. Men så har han da fået fred.

- Vi var med til sølvbrylluppet, og der var Prinsen rigtig frisk og gæstfri. Jeg mødte jo også ham, når jeg var inde og gøre rent i stuerne og sådan noget. Han sagde altid godmorgen eller goddag, og han hilste også altid, når man mødte ham i slotshaven

Foto: TV 2

Hasan Kilic

Hasan Kilic

Indehaver af Restaurant Ciao i Fredensborg.

- Prinsen var meget vigtig for byen. Han var et godt menneske ligesom resten af kongefamilien. Jeg har ikke set ham her i byen, men andre fortæller, at de så ham nogle gange. Fredensborg Slot er vigtig for byen, især om sommeren, hvor der kommer mange turister.

- Jeg blev ked af det, da jeg hørte, at han var død. 83 år er ikke så gammelt. 

Foto: TV 2

Lizzie Nissen

Lizzie Nissen

Er 83 år gammel og har boet i Fredensborg hele sit liv. Hendes nu afdøde mand arbejdede på slottet og kendte derigennem prins Henrik.

- Min mand var meget begejstret for prinsen. Han var så gemytlig og rar, og det, synes jeg, er så dejligt at tænke på. Vi var med, når der var fester på slottet og blev også inviteret i Det Kongelige Teater. Det var en dejlig tid.

- Prins Henrik var lige til - rar og venlig. Jeg tror, Margrethe var lykkelig med ham, og jeg tror, hun kommer til at mangle ham nu. Det er synd. Men sådan er det jo. Jeg mistede selv min mand for 11 år siden. Sådan er livet. Vi dør af det.

Foto: TV 2

Kim Tafdrup

Kim Tafdrup

Indehaver af tøjbutikken Tafdrup Menswear.

- Der er utroligt mange her i byen, der går op i kongefamilien. Det kan blandt andet ses på den store opbakning til fakkeltoget, hver gang Dronningen og Prinsen flyttede ind på slottet.

- Prins Henrik har stået for noget anderledes i kongehuset. Han blev efterhånden mere accepteret af folket, tror jeg. Særligt da han blev bedstefar, tror jeg, folk ændrede opfattelse af ham. Tidligere havde man måske indtryk af, at han var lidt mere stivnakket. 

Foto: TV 2

Annette Pagh

Annette Pagh

Veterinærsygeplejerske hos dyrlægen i Fredensborg igennem 10 år.

- Prins Henrik har stået for to ting, synes jeg. Man har lidt et indtryk af, at han har været den lidt skrappe far. Men jeg synes også, han har været en hyggelig mand, som har haft lidt lune.

- For mig har han ikke betydet så forfærdelig meget, men han har haft lidt mere kulør og har været den sjove, snakkesalige og åbne – mere end Dronningen måske har været.

- Dog synes jeg ikke, at det har været en specielt vigtig egenskab, for jeg synes også, at kongefamilien skal være specielle - ellers var de bare almindelige mennesker.

- Jeg tror ikke, det kommer til at betyde noget for kongehuset, at han ikke er der mere. Så stor indflydelse tror jeg ikke, han havde. Men han kommer da til at mangle i hverdagen - hans jagtture og så videre, hvor der var lidt fokus på ham. 

Foto: TV 2

Mustansar Iqbal

Mustansar Iqbal

Mustansar Iqbal driver renseriet Rekord Rens i Fredensborg og fortæller, at han flere gange har renset prins Henriks tøj.

- Det er et stort tab for byen og hele landet. Han har fyldt rigtig meget, sagde Mustansar Iqbal, der havde lagt blomster foran Fredensborg Slot.

- Når man er opvokset her i området, så ser du kongefamilien på tur heromkring i hestevogn og sådan nogle ting. Det bliver du bare en del af. Det betyder meget, for man får en følelse af, at man er tæt på kongefamilien. Kongefamilien betyder meget for Danmark. De er Danmark.

- Dronningen har jo været meget glad for ham, og han har været en været en stor personlighed. Han har også den der kontakt til almindelige mennesker her. Hvis man hilser, så hilser han igen. Jeg har mødt ham nogle gange.

Foto: TV 2

- Kongefamilien er Danmark

At prins Henrik har betydet meget for det lille lokalsamfund, er der ifølge indehaver af Rekord Rens, Mustansar Iqbal, ikke tvivl om.

Bag disken i det lille renseri på Jernbanegade har han flere gange taget imod Prinsens tøj til rensning.

- Det er et stort tab for byen og hele landet. Han har fyldt rigtig meget, sagde Mustansar Iqbal, der allerede havde lagt blomster foran Fredensborg slot.

- Når man er opvokset her i området, så ser du kongefamilien på tur heromkring i hestevogn og sådan nogle ting. Det bliver du bare en del af. Det betyder meget, for man får en følelse af, at man er tæt på kongefamilien. Kongefamilien betyder meget for Danmark. De er Danmark.

- Der har aldrig været så mange mennesker i Fredensborg

På cafeen 'Frøken Hansen' sad ægteparret Erik og Inger Mørkeberg og nød en kop kaffe på deres faste tur i Fredensborg. De bor i Hillerød, men er kommet i slotsbyen de sidste 20 år.

De mødte ofte prins Henrik på deres gåture ved søen, når han kom kørende i sin golf-buggy med sine hunde.

- Det er højst to måneder siden, vi mødte ham sidst. Han vinkede altid til folk dernede, sagde Erik Mørkeberg.

Både Inger og Erik Mørkeberg vil komme til at savne Prinsen:

- Han har sat sit præg på kongehuset og har gjort det lidt mere spændende og hyggeligt. Hans joviale måde at være på, synes vi, har været godt. På den måde har han skilt sig ud fra de andre.

Hverken Erik eller Inger Mørkeberg havde nogensinde set så mange mennesker i byen, som på denne dag.

- Selv på sommerdage har der ikke været så mange mennesker i Fredensborg, som der er i dag. Det er meget overvældende.