Danmark har talent

Cecilie Lassen taler ud om svær graviditet: - Det brager så højt i mit kønsben, at min mand vågner

Den tidligere balletdanser fortæller hudløst ærligt om sin svære graviditet og fødsel. Hun har selv savnet andre at spejle sig i.

- Jeg vidste ikke, at kønsbenet kunne sige sådan en lyd.

'Danmark har talent'-dommer Cecilie Lassen fik akut bækkenløsning natten mellem to optagedage under auditionrunderne tilbage i august, og siden den dag har alting været forandret.

Faktisk begyndte smerterne i bækkenet allerede under optagelserne. På det tidspunkt var hun otte måneder henne i sin graviditet. 

- Jeg fik det allerede på settet, men jeg er balletdanser, så jeg bed tænderne sammen, mens jeg arbejdede. I løbet af natten knager og brager det så højt i mit kønsben, at min mand vågner af lydene, fortæller den 36-årige dommer om den første nat med de stærke smerter, som gjorde, at hun ikke kunne bruge sine ben i to måneder.

Det var umuligt at komme på arbejde den kommende dag.

Efterfølgende insisterede den tidligere balletdanser dog på at fortsætte i dommersædet, og derfor er der optagedage, hvor hun bliver fragtet frem og tilbage i kørestol.

I lørdagens 'Danmark har talent' bliver der holdt baby shower for Cecilie, som bliver meget berørt - se videoen øverst på siden. 

Bækkenløsning

En tilstand, hvor bækkenets led og muskler er blevet så ustabile og løse, at det giver smerter i så stor grad, at det belaster og hæmmer den gravides bevægelser.

  • Ved bækkenløsning er alle tre bækkenled involverede, og det rammer årligt 2-10 procent af de gravide
  • Symptomerne kan komme når som helst, og kan give forskellige former for smerte og påvirkning af funktionen - fra lette til invaliderende symptomer
  • Smerterne forsvinder hos langt de fleste i løbet af de første tre til seks måneder efter fødslen. Nogle få har fortsat bækken- og/eller rygsmerter

Kilder: Sundhed.dk og Jordemoderforeningen

I forbindelse med hendes sidste optagelser - inklusiv baby shower - er benene under den leopardplettede kjole derfor snøret sammen af et såkaldt trokanerbælte og shapewear, som er hevet ned til knæene for at støtte bækkenet, så det ikke glider mere fra hinanden. 

- Al hyggen ved at være gravid og vente sig blev et spørgsmål om overlevelse. Sådan var min fødsel også - det var et fuldstændig kaotisk forløb, fortæller hun.

Gæstedommer træder til

På grund af sine graviditetsproblemer er der flere af deltagernes auditions, som den garvede dommer ikke har haft mulighed for at opleve.

Denne lørdag er hun på tv-skærmen, men den 24. februar og den 3. marts er skuespiller og model Sus Wilkins gæstedommer under auditionrunderne.

Under graviditeten blev Cecilie Lassen desuden ramt af en sjælden form for graviditetsrelateret seneskedebetændelse i hænderne, der kan opstå på grund af vand i kroppen og graviditetshormoner - den hedder 'De Quervains Syndrom'.

Det har givet hende store problemer med at bruge hænderne til selv enkle opgaver, og den dag i dag er hun stadig påvirket af smerter. 

Kroppen lukkede ned

Den 26. september 2017 kom parrets søn Alvin til verden. 

Forinden havde Cecilie Lassen været igennem en aktiv fødsel, der strakte sig over to døgn, to mislykkede epiduraler, og en krop, der lukkede ned af udmattelse, før hun endelig fik et kejsersnit. 

- Efter 44 timer sortner det for mine øjne, og jeg har mistet evnen til at tale. Derfra kan jeg ikke huske mere, før jeg ser lysene på gangen, da jeg bliver rullet afsted til operationsstuen, fortæller hun. 

I dag er Alvin fire måneder gammel, og han følger heldigvis alle de rigtige kurver, han er stor, sund og rask.

Men Cecilie Lassen har fortsat komplikationer.

- Jeg kan stadig ikke helt løfte og håndtere ham (sønnen Alvin, red.) endnu, og jeg har derfor til dags dato ikke været alene med ham i mere end 45 minutter, fortæller hun og uddyber, hvordan det føles: 

- Det er forfærdeligt, og jeg savner virkelig at kunne trille en tur alene med ham i barnevognen. Men det kommer nok en dag.

Jeg har psykisk og fysisk været helt derude, hvor kragerne vender

Cecilie Lassen

Kender hinanden ud og ind

Cecilie Lassen er gift med forsanger i orkestrene Turboweekend og Mantua, Silas Bjerregaard, der har måtte taget barsel for at gå hjemme med hende og sønnen.

Sammen har de grædt og grint mere end nogensinde midt i den intense oplevelse.  

- Hold kæft, hvor vi kender hinanden nu. Jeg har psykisk og fysisk været helt derude, hvor kragerne vender, og han har sørget for at være min base, min klippe og et trykt sted at lande, fortæller Cecilie Lassen.

Trods problemer med hænderne og bækkenløsningen føler Cecilie Lassen sig i bedring, og trioen har for nylig tilbragt ferietid sammen i Costa Rica.

- Det skrider langsomt fremad med hænderne. Når man har været så sygdomsplaget kan selv en lille forbedring være nok til at holde gejsten oppe, fortæller hun. 

Bækkenløsning kan man dog slås med i årevis, og hun skal stadig tænke over, når hun samler noget op fra gulvet, går op af for mange trapper, hvilke sko, hun har på og lignende. 

Derfor deler hun sin historie

Cecilie Lassen har meget åbent delt billeder og tanker fra hele forløbet på det sociale medie Instagram, og det er der en særlig grund til. Hun har selv savnet noget mere ærlighed og andre "uperfekte" kvinder at spejle sig i. 

- Det er meget udbredt i social media-verdenen, at vi kun viser de lykkelige ting, og jeg synes, det bliver unuanceret, uinteressant og glat. Det har ikke så meget med virkeligheden at gøre, fortæller hun. 

Med sine billeder og ord har Cecilie Lassen oplevet, at der nu er kommet en følgeskare af kvinder, som hun deler erfaringer med.

Nogle er også begyndt at bruge hendes hashtag #vækmedglansbilledet. 

- Vi bringer liv ind i verden, og det er en kæmpe, vidunderlig og livsomvæltende ting. Lad os være fælles om dét, og lad os tale om, at det også kan være vildt hårdt, og smaddersvært, siger Cecilie Lassen, der eksempelvis har lagt et billede ud af sin mave, ni en halv uge efter kejsersnittet.

- Der er ikke mange andre damer i medierne, der har lagt lignende billeder ud, men nogle af os har altså ikke et vaskebræt lige efter fødslen. Og det er, og skal være, okay. Jeg vil gerne være med til at give de unge kvinder et sundt syn på den naturlige krop, og dens magi, siger hun og bemærker:

- Vi kan lave børn! 

Vender tilbage igen

Talentprogrammets liveprogrammer begynder til marts, og her vil Cecilie Lassen igen være klar til at sidde på sin vante plads, mens sønnen bliver passet af sin far i et værelse backstage.

Det sidste halve år har også været givende på nogle områder. 

- Jeg har fået en kæmpe respekt for mig selv, at jeg ikke har givet op psykisk, på trods af en hverdag i smerter. Jeg er her stadig, holder sammen på min familie, og jeg bliver ved med at fokusere på de lyse og gode dage.

Nu ser hun frem til at komme i gang med 'Danmark har talent' igen.  

- Jeg glæder mig til at komme tilbage og arbejde. Det spidser til nu, og jeg håber, at folk vil tage godt mod mig igen, nu hvor jeg er blevet mor, og der er lidt mere af mig og jeg måske også er lidt mere menneskelig. Det har været rigtig hårdt, men 'modgang skaber mennesker', er der vist et klogt hovede, der engang har sagt. 

Cecilie Lassen vender tilbage til dommersædet, når 'Danmark har talent' går live den 10. marts.