Eksperter: Fredensborg Slot har stor betydning for kongefamilien

Der er flere årsager til, at prins Henrik har valgt at bruge sin sidste tid på Fredensborg Slot frem for Amalienborg.

Klokken 11 tirsdag blev prins Henrik flyttet fra Rigshospitalet for at opholde sig hos sin nærmeste familie på Fredensborg Slot i sin sidste tid.

Meldingen kan indikere, at Prinsen er forberedt på, at døden nærmer sig. Det siger TV 2s tidligere hofreporter Lally Hoffmann. Hun forklarer, at det er helt naturligt, at det netop er dét slot, prins Henrik har valgt at blive flyttet til. 

- Fredensborg er et friere sted end Amalienborg. Det er mere personligt, tættere på og mere familieagtigt. Slottet er ligesom Sydfrankrig et mindre sted, som Prinsen holder meget af, siger hun.

Også Billed-Bladets hofreporter Trine Larsen siger til TV 2, at Fredensborg Slot har en ganske særlig betydning for kongefamilien.

- Kongehuset har flere dejlige hjem, men Fredensborg har altid været et særligt sted for prins Henrik. Her kan han komme ud og opholde sig i en skøn natur. Slottet ligger både Dronningen og prins Henrik meget nært, siger hun. 

Der har ifølge Trine Larsen ikke været nogen store ændringer i Prinsens tilstand siden i fredags, hvor kongehuset meddelte, at hans tilstand var alvorligt forværret. Siden da har hele familien ad flere omgange været på besøg på Rigshospitalet. 

'Eventyr-skær' henter udenlandsk interesse

Lars Hovbakke Sørensen, historiker og adjunkt i samfundsvidenskab, siger til TV 2, at prins Henriks sygdomsforløb også vækker interesse i udlandet. 

- Det danske kongehus er et af de ældste kongehuse i Europa og har et 'eventyr-skær' over sig, siger han.

Samtidigt er det danske kongehus meget åbent, og netop Fredensborg Slot, ved Esrum Sø i Nordsjælland, ligger placeret et sted, hvor kongefamilien er meget tæt på befolkningen. Det er ét af de aspekter, der gør det danske kongehus så populært i andre lande, hvis kongehuse er mindre åbne.

Ifølge meningsmålinger er det kun det britiske kongehus, der er lige så populært som det danske.

- Det har prins Henrik en stor del af fortjenesten for, siger Lars Hovbakke Sørensen.