Nyheder

Ekspert: Prins Henrik har løst en svær opgave rigtig flot

Mange steder i verden følger man nøje med i prins Henriks tilstand, og det skyldes årtiers eksemplarisk opførsel fra regentparret, mener ekspert.

I store dele af Europa og resten af verden følger medierne med i prins Henriks sygdomsforløb, som tirsdag nåede et punkt, hvor han er blevet flyttet til Fredensborg Slot, fordi han her ifølge kongehuset vil tilbringe sin sidste tid.

Regentparret nyder nemlig stor popularitet, fortæller Lars Hovbakke Sørensen, som er historiker og adjunkt i samfundsvidenskab.

Og selvom prins Henrik i de seneste to år har trukket sig tilbage fra rampelyset og ikke har deltaget i mange officielle arrangementer, mener Lars Hovbakke Sørensen, at han i årtier løste en svær opgave rigtig flot.

- Han er jo den første mand, der har været gift med en regerende dronning, så han har på mange måder selv skullet definere sin rolle. Og han har altid bakket op om Dronningen, og han har en stor andel i, at hun er så populær.

Stor bevågenhed

Både i medier og befolkningen i Rusland, USA, Australien og Europa er der stor interesse for det danske kongehus, oplyser Lars Hovbakke Sørensen.

- Det er jo, fordi vi har haft et regentpar, der har gjort det rigtig godt. De er kendt for at have udført deres opgave næsten perfekt, siger han.

Faktisk mener han, at man kan tale om et decideret "eventyrskær" over det danske kongehus, fordi det er et af verdens ældste kongehuse, og fordi det stort set er den samme slægt, der uafbrudt har haft magten siden 900-tallet.

- Det er helt unikt, siger Lars Hovbakke Sørensen.

Ikke så stor forskel på høj og lav

Det danske kongehus har også positioneret sig godt iblandt andre kongehuse, mener historikeren.

- Det er et af de mest åbne kongehuse, og det kan man gode lide rundt omkring i verden. Der er ikke så stor forskel på høj og lav i Danmark, og det afspejler sig i vores kongehus.

Han mener, at kongehuset har moderniseret sig i det rigtige tempo. Det kom blandt andet til udtryk i 2012, da dronning Margrethe gav et direkte interview på tv.

- Det vækker opsigt og fascinerer i hele verden, at vi har nogen, der står i spidsen for samfundet og som bevarer den her royale værdighed, men som alligevel ikke er så forskellige fra os andre, siger Lars Hovbakke Sørensen.