Prins Henrik

Kongehuset: Prins Henriks tilstand alvorligt forværret

Kronprinsen afbryder rejse og vender hjem til Danmark.

Prins Henriks tilstand er alvorligt forværret.

Det oplyser kongehuset i en pressemeddelelse.

På baggrund af udviklingen har kronprins Frederik afbrudt sit ophold i Sydkorea, hvor han var i forbindelse med åbningen af vinter-OL fredag.

Torsdag deltog Kronprinsen i en flagceremoni i OL-byen i Pyeongchang, hvor billedet herunder er fra. Men nu er han altså på vej tilbage til Danmark.

Kongehuset har ikke yderligere kommentarer på nuværende tidspunkt.

Indlagt efter rejse i Egypten

Prins Henrik blev indlagt på Rigshospitalet den 28. januar efter en længere rejse til Egypten. Her viste det sig, at Prinsen havde en godartet tumor i venstre lunge. 

Prinsen blev senere overflyttet til Infektionsmedicinsk Klinik, hvor han skulle behandles for en lungeinfektion. 

Familien besøgte Prinsen på hospitalet, og her lød det i sidste uge fra Kronprinsen, at det gik fremad med farens helbred.

- Han er i gode hænder. Nu venter vi bare stille og roligt på, at han bliver bedre, sagde kronprins Frederik til TV 2. 

Prinsens ven: Det ser alvorligt ud

Men siden er det altså gået den forkerte vej. Fredagens udmelding fra kongehuset om forværringen i prins Henriks tilstand modtages derfor med tristhed af Prinsens ven gennem mange år, modeskaberen Erik Brandt.

- Lad os ikke male fanden på væggen, men det ser alvorligt ud, siger han til TV 2.

- Jeg havde håbet, at jeg kunne opmuntre ham lidt ved at være ved hans side og tale med ham om alle de morsomme ting, vi har oplevet gennem livet. Men når Kronprinsen afbryder sin rejse, så er det klart, at det er alvorligt, fortæller Erik Brandt.

Ramt af demens og indlagt flere gange

I september sidste år meddelte kongehuset, at det efter et længere udredningsforløb og en række undersøgelser på Rigshospitalet var blevet konkluderet, at prins Henrik lider af demens. I sin nytårstale kommenterede dronning Margrethe sygdommen:

- På nogle måder har det ikke været noget nemt år for mig og min familie. Så meget mere har det rørt os, at man for så mange sider har omfattet prins Henrik med så meget sympati og forståelse, sagde Dronningen.  

I sommeren 2017 var den 83-årige prins desuden indlagt to gange på hospitalet. I midten af juli blev han indlagt på Aarhus Universitetshospital, hvor han fik behandling for en infektion i benet. Indlæggelsen blev dog længere end forventet, og han endte med at få en ballonudvidelse i sit bækkenkar.

Siden blev Prinsen igen indlagt, denne gang på Rigshospitalet med smerter i højre ben.

Prins Henriks sygdomsforløb

 1. 2018

  1. Sov stille ind

   Omgivet af Dronningen og deres to sønner, kronprins Frederik og prins Joachim, sov prins Henrik stille ind på Fredensborg Slot. Han blev 83 år. 

  2. Flyttet til Fredensborg Slot

   I en pressemeddelelse oplyser Kongehuset, at prins Henrik er flyttet fra Rigshospitalet til Fredensborg Slot.

   Her ønsker han at tilbringe sin sidste tid, fortælles det.

   Prinsens tilstand er fortsat alvorlig.

  3. Tilstand alvorligt forværret

   I en pressemeddelelse oplyser kongehuset, at prins Henriks tilstand desværre er "alvorligt forværret."

   Kronprins Frederik har afbrudt sit ophold i Sydkorea, hvor han var i forbindelse med vinter-OL, og er på vej til Danmark.

  4. Tumor i venstre lunge

   Kongehuset oplyser, at prins Henrik er indlagt på Rigshospitalets lungekirurgiske afdeling til undersøgelse for en tumor i venstre lunge. "Tumoren har heldigvis vist sig at være godartet," skriver Kongehuset.

   Kongehuset oplyser videre, at prins Henrik "i dag vil blive overflyttet til infektionsmedicinsk afdeling til behandling for lungeinfektion."

   Ifølge kongehuset skulle prins Henrik tage ophold på Fredensborg Slot efter udskrivelsen fra Rigshospitalet på en ikke nærmere angivet dato.

  5. Indlagt efter rejse til Egypten

   Kongehuset oplyser i en pressemeddelelse, at prins Henrik er blevet indlagt på Rigshospitalet i forlængelse af sygdom opstået på en rejse i Egypten.

   Prinsen blev ifølge kongehuset "nogle dage før" indlagt på et hospital i Egypten og er "kommet hjem for at gennemgå yderligere undersøgelser på Rigshospitalet." 

 2. 2017

  1. Prins Henrik lider af demens

   I en pressemeddelelse oplyser kongehuset, at prins Henrik har fået konstateret demens: 

   "Diagnosen indebærer en svækkelse af Prinsens kognitive funktionsniveau. Omfanget af de kognitive svigt er ifølge Rigshospitalet større end forventeligt for Prinsens alder og kan ledsages af forandringer i væremåde, reaktionsmønstre, dømmekraft og følelsesliv og dermed også påvirke samspillet med omverdenen."

  2. Tiltagende smerter i højre ben

   Prins Henrik bliver indlagt på Rigshospitalet efter tiltagende smerter i højre ben efter den operation, som prins Henrik fik foretaget i midten af juli, oplyser kongehuset i en pressemeddelelse.

   Prinsen bliver behandlet medicinsk og "der forventes ikke yderligere kirurgiske indgreb på nuværende tidspunkt," lyder det.

   Prins Henrik blev udskrevet fra Rigshospitalet den 22. august.

  3. Operation i lysken

   Kongehuset oplyser, at prins Henrik har fået foretaget en operation i højre lyske og en ballonudvidelse i højre bækkenkar på grund af forsnævringer på pulsårerne.

  4. Overført til Skejby Sygehus

   Kongehuset oplyser, at prins Henrik er blevet overført til Skejby Sygehus i forbindelse med behandlingen af en infektion i benet.

  5. Infektion i benet

   Kongehuset oplyser, at prins Henrik er blevet indlagt på Universitetshospitalet i Aarhus til behandling for en infektion i benet.

 3. 2013

  1. Opereret for kuskefingre

   Prins Henrik er flere gange blevet opereret for kuskefingre.

 4. 2008

  1. Problemer med den ene skulder

   Prins Henrik bliver i juli opereret for problemer i den ene skulder.

 5. 2007

  1. Bronkitis

   Under et besøg i Sydkorea får prins Henrik bronkitis, og han bliver indlagt på et militærhospital i Seoul.

 6. 2006

  1. Fald på Malta

   Under et besøg på Malta falder prins Henrik og kommer galt af sted med det ene ben. Det efterlod et sår på skinnebenet, som ikke ville hele.

 7. 1997

  1. Frygt for lungekræft

   Prins Henrik bliver i sommeren 1997 undersøgt for lungekræft. Det blev senere udelukket, men problemerne med lungerne fik efterfølgende prins Henrik til at stoppe med at ryge.

 8. 1995

  1. Prins Henrik bliver opereret for en diskusprolaps efter mange år med dårlig ryg.